REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consiliul de Administraţie al Oil Terminal plănuieşte concedieri în masă. Reacţia sindicaliştilor: Vor să falimenteze compania!

Consiliul de Administraţie al Oil Terminal plănuieşte concedieri în masă. Reacţia sindicaliştilor: Vor să falimenteze compania!

Replica API 5 decembrie 2014 | 00:25 273

Au scăpat de faliment în vară şi au dat de dracu’ în prag de sărbători

Au scăpat de faliment în vară şi au dat de dracu’ în prag de sărbători

A scăpat de faliment ca prin urechile acului, după ce mai-marii din ministerul de resort au realizat că nu pot pune pe butuci o companie de interes strategic fără ca cineva să-i întrebe, ulterior, „de sănătate”, însă încercările prin care trece Oil Terminal nu se încheie aici. Statul român, care deţine (încă) cel mai mare terminal de produse petroliere la Marea Neagră este pe cale să aprobe, în prag de sărbători - când oamenii sunt atenţi la cu totul alte lucruri -, o serie de măsuri care ar putea conduce Oil Terminal la faliment, urmat de vânzarea companiei. Cel puţin aşa susţin sindicaliştii din cadrul Oil Terminal, care au aflat, cu stupoare, că noii administratori ai companiei au întocmit un plan ce include disponibilizări ale căror costuri vor fi acoperite printr-un împrumut.

Consiliul de Administraţie al Oil Terminal a depus planul de administrare în baza căruia membrii provizorii ai C.A. ar urma să fie numiţi definitiv pe posturi conform ordonanţei 109. Planul a fost aprobat marţi de Consiliul de Administraţie şi a fost făcut public, urmând ca pe data de 22 decembrie, în şedinţă AGA, acţionarii companiei să ia o decizie. Dacă planul este aprobat, urmează ca în 2015 circa 300 de angajaţi ai Oil Terminal să fie concediaţi, iar o serie de servicii să fie externalizate. Liderul de sindicat de la Oil Terminal, Nicu Androne, protestează vehement faţă de intenţiile administratorilor societăţii (numiţi provizoriu în vara acetui an), precizând că a transmis o solicitare în atenţia ministrului Economiei, pentru a se aşeza la masa discuţiilor. „Am făcut o adresă şi aşteptăm ca domnul ministru să discute cu noi; de asemenea, am transmis Primăriei Bucureşti o solicitare privind aprobarea unei acţiuni de pichetare a Ministerului Economiei, în perioada 10-12 decembrie”, a declarat Androne. Sindicalistul mai atrage atenţia că disponibilizările preconizate pentru anul viitor vor fi urmate de plata unor salarii compensatorii, iar compania nu are aceşti bani: „Se va face un credit, compania va intra în pierderi, iar după părerea noastră, a celor de la sindicat, se urmăreşte intrarea companiei în insolvenţă, apoi în faliment şi vânzarea Oil Terminal la preţ de nimic”. „Prin astfel de măsuri se distruge compania şi este sabotată economia României”, a mai comentat Androne. Sindicalistul arată că, în afară de disponibilizarea a 300 de oameni, şi externalizarea mai multor servicii va însemna tot o reducere drastică de personal: alţi 450 de oameni îşi vor avea posturile „jucate la ruletă”. „Dacă se fac concedieri şi se externalizează servicii, în Oil Terminal vor mai rămâne angajaţi 200-250 de oameni. Compania nu are cum să îşi desfăşoare în astfel de condiţii activitatea. Eu am o întrebare către domnul ministru: vrea ca Oil Terminal să funcţioneze sau se doreşte distrugerea companiei?”, mai spune Androne. Întrebat dacă membrii C.A. au discutat cu sindicaliştii pe tema planului de administrare, Androne susţine că nu şi că „membrii C.A. au făcut o singură vizită în companie, din maşină”. „Au vizitat depozitul Sud o singură dată. Nu au discutat cu noi şi eu nu cred că domnii din C.A. înţeleg cum funcţionează compania. Noi lucrăm aici de 30 de ani, dumnealor nu au nici o legătură cu acest domeniu de activitate, sunt jurişti şi economişti. Preşedintele C.A., domnul Laurenţiu Ciocîrlan a lucrat la Raiffeisen, la listări societăţi, iar un alt membru al C.A. vine de la Azomureş, unde s-a reuşit distrugerea societăţii. Probabil că asta vor să facă şi la Oil. Domnul ministru al Economiei, când a venit în vizită la noi ne-a spus că are un plan pe termen mediu şi lung privind societatea... Acesta este planul? Distrugerea?”, a mai spus Androne. De menţionat că în 2012 Oil Terminal avea 1.270 angajaţi, iar în 2014 numără 1.017 salariaţi.

Ce spune preşedintele C.A. şi care este reacţia directorului general

De cealaltă parte, preşedintele C.A., Laurenţiu Ciocîrlan, nu a dorit să comenteze opiniile liderului de sindicat de la Oil Terminal. Ciocârlan susţine că punctele de vedere ale Consiliului de Administraţie se regăsesc în planul care urmează să fie discutat pe data de 22 decembrie. „Am scris în plan ce intenţii avem privind redresarea companiei. Dacă acţionarii sunt de acord, bine, dacă nu, înseamnă că suntem concediaţi”, a spus Ciocîrlan, care a adăugat că în ultimii ani volumul de marfă rulat prin intermediul companiei a scăzut cu 70%, reducerea de personal a fost „de doar 20%”, în timp ce salariile au tot crescut. „E un dezechilibru teribil”, a concluzionat Ciocîrlan. „Vrem (prin planul prezentat – n.r.) să păstrăm o companie sănătoasă şi să păstrăm cât mai multe locuri de muncă”, a mai spus preşedintele C.A. El a atras atenţia că, pe lângă punctul care face referire la disponibilizări şi la externalizarea unor servicii precum cea de pompieri, medicina muncii, transporturi, laboratoare etc., există în planul aprobat de C.A. şi alte puncte, precum şi o expunere a motivelor care susţin aceste măsuri. Spre exemplu, se intenţionează vânzarea unor terenuri pe care compania nu le foloseşte, în schimb suportă cheltuieli cu întreţinerea şi paza acestora. Referitor la creditul care ar urma să acopere salariile compensatorii în cazul persoanelor concediate, Ciocîrlan a explicat că este vorba de o sumă pe care compania o împrumută o singură dată (circa 14 mil. RON), dar că ulterior această măsură va conduce la economii anuale de 15 milioane RON.

Facem precizarea că, în contextul celor arătate mai-sus, am solicitat şi un punct de vedere din partea conducerii executive a companiei, respectiv directorului general Sorin Ciutureanu, care a comunicat, sec: „În vederea întocmirii acestui plan, administratorii au solicitat o serie de informaţii din toate domeniile de activitate ale societăţii, iar noi le-am furnizat ca atare. Este adevărat că ni s-a cerut un scenariu de funcţionare în ipoteza închiderii clientului Lukoil, ceea ce ar fi însemnat o reducere cu 40% a activităţii noastre, şi în această situaţie am identificat posibilitatea restructurării a 200 de posturi. Varianta finală a planului aparţine în totalitate actualului C.A. De realizarea acestui plan depinde atingerea obiectivelor şi criteriilor de performanţă ale administratorilor, ceea ce înseamnă că, în situaţia în care va fi aprobat în AGA din 22 decembrie, directorul general al Oil Terminal, nu contează dacă voi fi eu sau altul, va avea obligaţia de a pune în aplicare acest plan, în conformitate cu dispoziţiile administatorilor”, a precizat Ciutureanu.

Vom reveni

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614