REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Consiliul de Administrație al Portului Constanţa, suspendat: 4 membri, numiți ilegal în funcție!

Consiliul de Administrație al Portului Constanţa, suspendat: 4 membri, numiți ilegal în funcție!

Replica API 8 martie 2016 | 13:27 1395

Decizie executorie a Tribunalului Constanța, cu impact devastator asupra Portului Constanța! Magistrații instanței de fond au decis, pe 7 martie, că patru membri ai Consiliului de Administrație al CN APMC au fost numiți ilegal. Este vorba despre Tudor Baltă, Viorel Ion Olea, Marcela Frigioiu și Adrian Cighi, numiți în baza hotărârilor AGOA nr. 5/22.12.2014, nr. 7/12.04.2016 și a unei hotărârii AGOA din 29 martie 2012. Hotărârea nu este definitivă, dar este EXECUTORIE. Drept urmare, hotărârile adoptate în ultimii 4 ani de CA sunt ILEGALE. Până la o decizie definitivă în acest caz, CA este suspendat, iar activitatea CN APMC paralizată.

„Admite acţiunea formulată de reclamanta SC COMVEX SA în contradictoriu cu pârâta Compania Naţională „ Administraţia Porturilor Maritime” SA. Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată în favoarea reclamantei de terţul intervenient accesoriu Organizația Ptaronală „Operatorul Portuar“ Constanța .Dispune suspendarea executării următoarelor Hotărâri ale Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Companiei Naţionale „ Administraţia Porturilor Maritime” SA până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare: 1. nr. 5 din data de 22.12.2014 privind desemnarea domnilor Baltă Tudor şi Olea Ion Viorel în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie ai CN „ APM” SA Constanţa; 2. nr. 7 din data de 12.04.2014 privind desemnarea Doamnei Frigioiu Mariana Marcela în calitate de membru al Consiliului de Administraţie ai CN „ APM” SA Constanţa şi 3. din data de 29.03.2012 privind desemnarea Domnului Cighi Adrian în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al CN „ APM” SA Constanţa“, se arată în minuta Tribunalului.

Potrivit lui Ștefan Muntoiu, purtătorul de cuvant al Operatorului Portuar, numirea celor patru nu a respectat Ordonanța 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. „Am semnalat faptul că CA nu funcționează cum trebuie și a continuat să funcționeze. E un abuz clar, nu avem cuvinte! Trebuia să respecte ordonanța 109, privind guvernanța corporativă. Ordonanța, la normele de aplicare, are metoda de recrutare a administratorilor. Metoda de recrutare presupune un proces destul de complex, la care ficare membru trebuie să fie trecut printr-un filtru al unor persoane terțe abilitate și agreate de toate instituțiile, Ministerul Transporturilor, APMC, etc, instituție ce trebuia să verifice dacă acești domni corespund profilului și condițiilor impuse. Ori nu s-a îndeplinit acest lucru. Sunt patru indivizi care nu respectă ordonanța 109. A fost un abuz clar, iar de vină este Administrația Porturilor Constanța care acționează aproapae la nivel de grup de interese“, a spus, pentru Replica Ștefan Muntoiu. Metoda de recrutare nu a fost respectată în ceea ce o privește pe Marcela Frigioiu și pe Cighi Adrian. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi, Baltă Tudor şi Olea Ion Viorel, aceștia dețin calitatea de interimari. Iar, Ordonanța 109 prevede că inetrimartul se acceptă pe o perioadă limitată, de cel mult 45 de zile. Ori, cei doi sunt interimari de mai bine de un an de zile. „CA este format din 7 membri, patru n-au fost aleși cum trebuie, care, uneori veneau la ședință, alteori nu. Baltă Tudor şi Olea Ion Viorel au venit în CA, în anumite momente, și-au dat demisia unii, alții au plecat din alte motive, și au venit interimari. Ordonanța 109 spune că intermatul se acceptă pe o perioadă limitată, 45 de zile, după care trebuie aleși, ceea ce nu s-a întâmplat și au rămas interimar de mai bine de un an de zile“, a mai spus Muntoiu.

Hotărârile CA din ultimii ani, ilegale

„De patru ani de zile, Consiliul a luat hotărâri fără să fie legal. Asta e o nenorocire. Pentru că hotărârile din ultimii patru ani sunt ilegale, aprobate de membri numiți ilegal. Ăsta va fi următorul pas, iar impactul va fi devastator. Oamenii aceștia n-au fost aleși cum trebuie, practic hotărârile adoptate de patru ani, până în prezent, sunt ilegale. Adică se anulează tot. De exemplu, în ședințele de administrația s-a hotărât numirea unui om într-o funcție executivă, cum ar fi directorul comercial, se hotăra majorarea tarifelor de anul trecut, din iulie, rezilierea unor contracte.... S-ar putea ca, înainstanță, să se anuleze aceste hotărâri. Dacă se vor anula hotărârile din ultimii patru ani, vor fi la procese și la despăguibiri ce se vor cere....ceva de groază! În momentul acesta, s-a paralizat întreaga administrație a Portului Constnața.. Oamenii ăștia făceau ce voiau în CA“, a conchis Ștefan Muntoiu.

Din Consiliul de Administrația mai fac parte Flavia Teodosie, Lucian Băluț, care era și președintele CA, și directorul CN APMC Valer Ionescu. Precizăm că Băluț se află în preaviz, întrucât în urmă cu o lună și-a dat demisia

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218