REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Consiliul Judeţean a transmis Ministerului Transportului: ‘NU E OPORTUNĂ preluarea Spitalului CF Constanţa!’

Consiliul Judeţean a transmis Ministerului Transportului: ‘NU E OPORTUNĂ preluarea Spitalului CF Constanţa!’

Replica API 24 mai 2018 | 00:00 504

Problemă tranşată!

Problemă tranşată!

Ministerul Transporturilor încearcă să „paseze” unităţile spitaliceşti din reţeaua medicală din subordine către autorităţile judeţene sau locale. Printre acestea, şi Spitalul CF Constanţa. În consecinţă, consiliile judeţene şi locale din localităţile unde se află spitale clinice sau generale CF au primit, la începutul acestei luni, adrese din partea cabinetului ministrului Transporturilor, Lucian Şova, prin care li se cereau să precizeze dacă sunt interesaţi să preia în administrare unităţile spitaliceşti. Interesul „de principiu”, după cum se precizează în adresă. O astfel de adresă a sosit şi în atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

„Având în vedere Programul de Descentralizare a Guvernului României, pentru crearea condiţiilor asigurării nevoilor cetăţenilor prin punerea la dispoziţie a infrastructurii de bază la nivelul tuturor localităţilor, vă solicit să ne comunicaţi până la data de 21.05.2018, interesul dumneavoastră de principiu cu privire la o posibilă preluare în administrare a Spitalului Clinic C.F. Constanţa”, este stipulat pe adresa semnată de ministrul Transporturilor.

CJC are alte proiecte, nu consideră „oportună” preluarea Spitalului CF Constanţa

Preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, a transmis Ministerului Transporturilor că nu consideră „oportună” această preluare.

„Urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la Consiliul Judeţean Constanţa cu nr. 13095/11.05.2018, prin care solicitaţi un punct de vedere cu privire la implementarea Strategiei generale pentru descentralizare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 229 din 2017 şi supuneţi spre analiză posibilitatea preluării în administrare a Spitalului Clinic CF Constanţa, vă comunicăm următoarele: Consiliul Judeţean Constanţa a preluat managementul asistenţei medicale pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa.

Pornind de la acest aspect şi având în vedere importanţa acordată de către Consiliul Judeţean Constanţa domeniului sănătae, prin alocări financiare importante care au condus la ridicarea calităţii actului medical şi implicit la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei judeţului Constanţa, la momentul actual instituţia noastră a demarat o serie de proiecte ce vizează investiţii majore în infrastructura din domeniul sănătăţii, având ca obiectiv îmbunătăţirea adresabilităţii şi accesabilităţii serviciilor medicale, motiv pentru care preluarea unităţii sanitare la care faceţi referire ar limita/îngreuna autonomia locală financiară şi proiectele aflate în derulare.

În acest context şi în lipsa unei proiecţii în ce priveşte sustenabilitatea ulterioară, nu considerăm oportună preluarea în administrare a Spitalului Clinic CF Constanţa. În speranţa continuării bunei colaborări interinstituţionale, vă asigurăm de întreaga noastră consideraţie”, este răspunsul transmis de CJC Ministerului Transporturilor, sub semnătură preşedintelui Marius Horia Ţuţuianu.

Altfel spus, autoritatea judeţeană are deja alte proiecte în domeniul sănătăţii în vedere – printre care cel mai important este, de departe, Spitalul Regional Constanţa, de ale cărui servicii ar urma să beneficieze oamenii din toată regiunea – şi nu are fonduri pentru a susţine financiar şi Spitalul CF Constanţa. Mai ales în contextul în care este cunoscut că, de ani buni, spitalul respectiv se confruntă cu probleme financiare.

Reamintim însă, că anul trecut, conducerea Consiliului Judeţean Constanţa luase în calcul ideea preluării sediului din B-dul 1 Mai din municipiul Constanţa al spitalului, având în vedere înfiinţări în locaţia respectivă a unui spital de pediatrie, necesar în judeţul nostru. Dar, se impune menţionat, nici la acea oră reprezentanţii CJC nu au avansat ideea că ar dori să preia spitalul în întregime în administrare – care include şi policlinica de pe B-dul I. C. Brătianu, cât şi sediul din portul Constanţa – ci numai a sediului din B-dul 1 Mai, care are un teren „generos” unde ar putea fi construit altă structură spitalicească.

15 spitale în reţeaua medicală a Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor beneficiează de o reţea sanitară proprie, alcătuită din 15 spitale (opt spitale clinice – CFR 2, Witing, Craiova, Iaşi, Cluj, Timişoara, Oradea, Constanţa şi şapte spitale generale – la Ploieşti, Drobeta Turnu Severin, Paşcani,Galaţi, Braşov, Sibiu şi Simeria). În luna mai a.c., ministrul Şova a transmis adrese către toate judeţele unde se află aceste spitale, pentru a afla dacă reprezentanţii autorităţilor locale ar dori să le preia. Mai puţin în Bucureşti, semn că intenţia este de păstra în administrare unităţile din Capitală.

„Patrimoniul spitalelor CF, râvnit de şacali”

Între timp, angajaţi şi pacienţi din întreaga ţară au lansat petiţii online în încercarea de a convinge autorităţile să nu desfiinţeze aceste spitale. Sute de constănţeni au semnat petiţia online „Spune NU desfiinţării spitalelor CF”. „Avem nevoie de spitale şi cadre medicale”, „pentru că desfiinţarea oricărei unităţi medicale este o pierdere imensă pentru pacienţi”, „vreau să-mi păstrez locul de muncă”, „acest spital merită să fie salvat” – au fost câteva dintre motivaţiile invocate de semnatarii petiţiei.

„Este uşor să distrugi ce generaţii au clădit. Patrimoniul spitalelor CF din toată ţara este râvnit de toţi şacalii imobiliari, pentru că sunt situate central în toate oraşele, pentru că au spaţii generoase. Spitalul din Constanţa este o clădire relativ nouă, are o curte frumoasă, este dotat corespunzător. Nu înţeleg tentativele ministerului de a ceda spaţiile, atâta timp cât spitalele se autofinanţează prin contractele cu casele de sănătate judeţene. Probabil a mai rămas ceva la CFR de vândut!”, semnalează unul dintre semnatari.

S-a deschis portiţa spre preluarea spitalului de către un privat?

Faptul că CJC a răspuns că nu consideră „oportună” preluarea Spitalul CF Constanţa nu înseamnă că aici s-a încheiat subiectul! Rămâne de văzut care va fi mişcarea următoare a Ministerului Transporturilor. Mai ales că, de exemplu la Ploieşti, Consiliul Judeţean şi-a dat acordul de principiu.

Apoi, se impune menţionat şi faptul că Legea parteneriatului public-privat a fost modificată, extinzându-se în prezent şi în domeniul serviciilor publice, ceea ce înseamnă că managementul unităţilor de stat poate fi acordat unor parteneri privaţi. Altfel spus, spitalele CF pot fi preluate, legal, de investitori privaţi. De altfel, în declaraţia de marţi, 22 mai, vicepremierul Viorel Ştefan a făcut referire şi la reţeaua medicală a Ministerului Transporturilor, care cuprinde 15 spitale, cu aproape 4.000 de angajaţi, despre care a spus că „starea lor nu este în condiţii foarte bune, deşi acolo există o resursă foarte importantă de medici şi asistenţi, cu o pregătire foarte bună”.

Florentina BOZÎNTAN

https://www.petitieonline.com/signatures/spune_nu_desfiinrii_spitalelor_cfr_din_tar/

https://www.replicaonline.ro/petitie-online-pentru-salvarea-spitalelor-cf-de-la-desfiintare-si-cel-din-constanta-este-in-pericol-355767/

https://www.replicaonline.ro/se-doreste-desfiintarea-spitalelor-cfr-din-tara-355410/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu e oportun acum, ca baietii nu vor renunta
1
0
Nea cutare care esti pus de Stroe si de Tutuianu sa scrii prosti, ar fi bine sa te controlezi la limbaj. In rest nu-ti mai da mata cu parerea daca nu stii despre ce vorbesti.
0
1
Ministerul Transporturilor, un minister de spagari. Stroe stie de ce, pentru ca l-au dat afara 11 corupti din minister. In loc sa bage in spitalul CF Constanta o parte din profitul anual al APMC, organism care se afla in subordinea Ministerului Transporturilor, cretinii de la Bucuresti vor sa scape de spital. Muie cu Ministerul vostru cu tot!
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102