REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consiliul Judeţean ia porturile Hârşova şi Cernavodă. Darie: "Dacă ne obligă să le luăm, le luăm..."

Consiliul Judeţean ia porturile Hârşova şi Cernavodă. Darie: "Dacă ne obligă să le luăm, le luăm..."

Replica API 1 octombrie 2013 | 00:00 167

Proiectul de descentralizare care spulberă planurile lui Hânsă

Proiectul de descentralizare care spulberă planurile lui Hânsă

Porturile şi-ar putea schimba administratorii, dacă proiectul de descentralizare administrativă, realizat de vicepremierul Liviu Dragnea, va fi aprobat, anunţă presa centrală. La nivelul judeţului Constanţa, ordonanţa privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale ar putea aduce Consiliului Judeţean, în administrare, următoarele unităţi: portul Cernavodă, portul Hârşova şi punctul de lucru Ostrov Regie.

Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, susţine că momentan discutăm despre un proiect, dar, "dacă ne obligă să le luăm, le luăm". "Cred că am putea face mult mai mult împreună cu Consiliile Locale în privinţa acestor porturi", a spus Darie. "Descentralizarea, indiferent sub ce formă, trebuie făcută, pentru că cel mai bine ştiu ce au de făcut cei din plan local. În privinţa porturilor, în opinia mea ele trebuie incluse în planul judeţean de dezvoltare şi strategie turistică. Trebuie construite 3-4 locuri de agrement, la Ostrov, Cernavodă, Hârşova, unde să poată opri navele de croazieră", a declarat, pentru "Replica", vicepreşedintele CJC, Cristian Darie. Întrebat dacă este convins că Primăria Cernavodă va renunţa la ideea de a prelua portul, Cristian Darie a răspuns că administraţiile locale trebuie să aibă şi banii necesari gestionării unui asemenea obiectiv. Dacă în privinţa oraşului Hârşova sau a comunei Ostrov CJC nu are de ce să-şi facă griji, în sensul că primarii de aici nu vor protesta, în cazul oraşului Cernavodă situaţia e un pic mai delicată. Primarul Gheorghe Hânsă a anunţat, de mai mult timp, că are în plan să modernizeze portul - câteva dane, iar alături de zona de promenadă, să dezvolte turismul din Cernavodă. "Avem un arhitect care lucrează la un master plan, sunt foarte multe idei: ne gândisem la un port turistic lângă Gara fluvială, dacă portul trece la administraţia locală", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Gheorghe Hânsă. Vestea că portul ar putea trece la Consiliul Judeţean a mai tăiat din elanul edilului, care a concluzionat, ieri, oarecum resemnat: "Dacă îl ia CJC... cu drag. Noi eram pregătiţi să îl luăm, avem şi o hotărâre de consiliu în care stabilisem nişte obligaţii pentru viitorul operator al portului, aveam în plan modernizarea a trei dane, alături de zona de promenadă, după dezafectarea căii ferate. În legătură cu acea cale ferată, lucrurile sunt şi ca rezolvate, există o comisie de casare la nivel de minister...". "Dacă nu avem portul, continuăm proiectul cu partea de promenadă, cu terenurile de lângă canal, sunt oameni interesaţi de dezvoltarea turismului în zona propusă de noi", a mai precizat edilul.

Ce se întâmplă cu plajele

Referitor la descentralizare, mai facem precizarea că, potrivit rtv.net, o altă schimbare, pe lângă porturi, vizează plajele. Ministerul Mediului va transfera administrarea plajelor către primării şi consilii judeţene. Dreptul de administrare a plajelor turistice maritime şi fluviale ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare se transferă de la Administraţia Naţională Apele Române către consiliile locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află. Resursele obţinute din exploatarea acestora se vor duce preponderent la bugetele locale. "Titularului dreptului de administrare îi revine o cotă-parte de 80% din redevenţele obţinute din concesionarea plajelor cu destinaţie turistică aflate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale respective, iar diferenţa de 20% se face venit la bugetul de stat, pentru contractele aflate în derulare", se mai menţionează într-un document citat de rtv.net.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614