REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CONSILIUL Local MANGALIA obligat să EMITĂ un AVIZ, în SCANDALUL CASEI MORTUARE

CONSILIUL Local MANGALIA obligat să EMITĂ un AVIZ, în SCANDALUL CASEI MORTUARE

Replica API 14 septembrie 2021 | 14:12 4303

Scandalul legat de Agenţia funerară Casa Verde din Mangalia, situată pe strada Mihai Viteazu, este unul mai vechi. Speța a ajuns și în instanță, iar acum este în faza de apel. Instanța de fond a obligat Consiliul Local Mangalia să emită avizul prevăzut de H.G. nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare pentru sediul secundar.

Însă, cum decizia nu a fost definitivă, pe 10.09.2021 s-a înregistrat apelul la Curtea de Apel Constanța, urmând să se stabilească primul termen în proces.

Amintim că Agenţia funerară Casa Verde din Mangalia îşi desfăşoară activitatea pe strada Mihai Viteazu din localitate, la numărul 41, de mai mulți ani, oferind servicii funerare. Din anul 2015 desfăşoară activităţi de îmbălsămare a decedaţilor. Iar în luna februarie 2018 an a fost autorizată pentru acordarea de servicii funerare conform noilor reglementări, din HG 741/2016.

Mai mulţi vecini, de pe străzile Mihai Viteazu şi Oituz, au luat atitudine în 2018, fiind deranjaţi de faptul că autorităţile au avizat acest tip de activitate, mai ales de cel care vizează îmbălsămarea de morţi, atât de aproape de locuinţele lor. Drept pentru care, un memoriu a fost redactat de Elena Peleanu, semnat de mai multe familii, şi transmis autorităţilor, respectiv DSP Constanţa şi Primăria Mangalia.

Detalii aici: Supărare mare în Mangalia: localnicii NU MAI VOR să fie spălaţi şi îmbălsămaţi MORŢII lângă casele lor!

Astfel, reprezentanții Agenției Funerare Casa Verde au mers în instanță, pe contencios administrativ și fiscal, cu obiectul refuz solicitare cerere. Nu au avut noroc din prima, dar judecătorii au decis rejudecarea. Dosarul s-a reîntors la Tribunal, iar magistrații au decis: ”Admite cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Mangalia. Obligă pârâtul Consiliul Local al Municipiului Mangalia să emită pentru reclamantă avizul prevăzut de H.G. nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare pentru sediul secundar, situat în Municipiul Mangalia, str. Mihai Viteazu nr. 41, jud. Constanţa”. Decizia nu e definitivă și urmează să se judece apelul.

Cum au stat lucrurile:

Analizând actele și lucrările dosarului, instanța a constatat că, prin cererea din 28.07.2018, reclamanta (Agenţia funerară Casa Verde din Mangalia) a solicitat emiterea avizului de funcționare conform art. 9 din H.G. nr. 741/2016. Ca răspuns, prin adresa din 9.08.2018 (fila 14 dosar inițial), Primăria i-a comunicat reclamantei că nu poate proceda la eliberarea avizului program de funcționare motivat de faptul că în cuprinsul dosarului depus de reclamantă în vederea obținerii acestuia nu se regăsește și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor pentru spațiul comercial în care își desfășoară activitatea.

”Cu privire la dovada deținerii spațiului corespunzător pentru desfășurarea obiectului de activitate, din interpretarea literală a art. 9 al. 1 lit. d) rezultă fără dubiu că dovada deținerii spațiului corespunzător pentru desfășurarea obiectului de activitate se face exclusiv cu o copie a autorizației sanitare de funcționare emise de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București, care atestă calitatea de a fi „corespunzător” a spațiului respectiv. Or, acest document se regăsește în cuprinsul dosarului depus de reclamantă în vederea obținerii autorizației – aspect confirmat de pârât”, potrivit instanței.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla la apel.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si elena o sa aiba nevoie intr-o zi de casa verde ca si noi toti de altfel si atunci poate casa verde o sa-i intoarca spatele
4
2
nimeni din zona in afara de elena nu este impotriva casa verde aia este o nebuna
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218