REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Consiliului Afaceri Externe al UE s-a reunit la Bruxelles

Consiliului Afaceri Externe al UE s-a reunit la Bruxelles

Replica API 17 mai 2022 | 19:52 885

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a reunit pe 16 mai, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie subiecte precum Balcanii de Vest şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu privire la Balcanii de Vest, miniştrii de externe ai UE vor desfăşura un schimb informal de opinii cu miniştrii afacerilor externe din Balcanii de Vest. UE are legături strânse în această zonă, urmărind să se asigure că aici există societăţi democratice stabile, prospere şi care funcţionează pe o cale constantă către UE. Cooperarea dintre UE şi Balcanii de Vest vizează o guvernare politică şi economică eficientă, cele mai înalte standarde de aderare la statul de drept, promovarea libertăţii presei şi o societate civilă activă.

Cu ocazia unui summit UE - Balcanii de Vest, ce a avut loc la Brdo pri Kranju, în Slovenia, pe 6 octombrie 2021, liderii UE au reiterat sprijinul pentru ţările candidate şi au lansat o serie de iniţiative pentru dezvoltarea regiunii. Au participat lideri ai UE şi ai celor şase parteneri din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord şi Kosovo.

Miniştrii vor examina, de asemenea, cele mai recente evoluţii în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. UE ia o serie de măsuri ca răspuns la această agresiune militară "neprovocată şi nejustificată" şi în sprijinul Ucrainei. Din 24 februarie şi până în prezent UE a adoptat 5 pachete de sancţiuni la adresa Rusiei.

UE condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Luhansk, cât şi agresiunea militară "neprovocată şi nejustificată" a Rusiei împotriva Ucrainei. Uniunea condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei. Din februarie 2022, Consiliul European şi Consiliul Uniunii Europene s-au reunit periodic, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina din diferite perspective.

Uniunea a adoptat şi măsuri de sprijin financiar, care includ: primirea refugiaţilor prin intermediul mecanismului de protecţie temporară; 93 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova; asistenţă materială acordată Ucrainei şi ţărilor învecinate prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE; instituirea Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina; 17 miliarde de euro pentru a sprijini statele membre care găzduiesc refugiaţi; 1,2 miliarde de euro sub formă de asistenţă macrofinanciară pentru promovarea stabilităţii; 1 miliard de euro pentru sprijinirea forţelor armate ucrainene.

Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene vor discuta şi despre vizita recentă a Înaltului Reprezentant, Josep Borrell, în Chile. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a avut o vizită oficială în Chile, în perioada 27 aprilie-1 mai, fiind prima vizită oficială a unei înalte autorităţi de la inaugurarea noului guvern din Chile.

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe s-a desfăşurat la 11 aprilie 2022, la Luxemburg, când miniştrii de resort au subliniat importanţa tragerii la răspundere pentru încălcările grave ale dreptului internaţional în cazul Ucrainei. Miniştrii au abordat şi subiectul Balcanilor de Vest în contextul relaţiilor şi al cooperării cu UE. Angajamentul strategic faţă de regiune, care completează procesul de extindere, este cu atât mai important în contextul geopolitic în schimbare ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, informează site-ul Consiliului.

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920