REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constanţa a primit o compensare de la Guvern, după ce a pierdut 20% din acţiunile Portului

Constanţa a primit o compensare de la Guvern, după ce a pierdut 20% din acţiunile Portului

Replica API 11 noiembrie 2014 | 09:18 213

Mazăre: Banii merg în reducerea preţului la gigacalorie

Mazăre: Banii merg în reducerea preţului la gigacalorie

Toţi constănţenii, indiferent de venit, vor plăti un preţ al gigacaloriei cu 13,5 la sută mai mic. Ajuns cu o mică întârziere la şedinţa Consiliului Local Municipal, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că în această iarnă preţul la gigacalorie va fi de 310 lei pentru toată lumea şi va rămâne aşa şi pentru anul viitor. Primarul a explicat că factura la încălzire se va reduce de la 358 de lei, cât e în prezent, la 310 lei pentru toată populaţia, şi pentru cei cu ajutoare de la Primărie şi pentru cei care nu primesc. Administraţia locală a scăzut acest tarif după ce a primit fonduri de la Guvern, în compensare.

Primarul Radu Mazăre a declarat că suma de 19 milioane de lei primită de la Guvern, pentru reducerea preţului gigacaloriei, reprezintă o compensare pentru faptul că municipalitatea a pierdut 20% din acţiunile Portului Constanţa. „Guvernul a fost de acord să ne dea o compensare financiară de 19 milioane de lei în această iarnă”, a explicat Mazăre. Conform legii, compensarea nu poate fi aplicată în mod diferenţiat, ci printr-o scădere unitară a preţului gigacaloriei. „Ceea ce o să şi facem. Această compensare va merge direct în subvenţie, în locul sumelor de care am fi beneficiat în urma acţiunilor pe care le deţineam la port. Această compensare, la maniera la care ne-a fost acordată, poate fi dată doar sub formă de reducere pentru toată lumea a preţului gigacaloriei. (…) De la anul, parlamentarii noştri au sarcina de a repune pe tapet în Parlament legea, să modifice destinatarul şi beneficiarul acţiunilor, să nu mai scrie acolo Consiliul Local, ci să scrie Municipiul Local, şi să modifice procentajul de la 20% la 33%. Dacă va trece această lege, aşa cum sper eu şi cum avem asigurări dintr-o anumită parte a politicienilor, atunci Constanţa va beneficia înapoi de banii ei, ba chiar şi de surplus şi vom putea acorda această diminuare inclusiv în anii următori”, a precizat Mazăre. Totuşi, edilul a precizat că, în funcţie de pachetul de acţiuni din Portul Constanţa de care va beneficia în 2015 administraţia locală, se gândeşte să consulte populaţia pentru a vedea dacă se mai doreşte o scădere a preţului gigacaloriei, dacă să crească plafoanele de venituri sau dacă mai creşte cuantumul ajutoarelor oferite de Primărie. Precizările au fost făcute în contextul primelor două proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni, proiecte privind rectificarea bugetară şi stabilirea preţului local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei în sezonul rece 2014-2015 în municipiul Constanţa. La scurt timp după declaraţiile edilului, RADET a transmis următorul anunţ pentru persoanele şi familiile care se încălzesc cu energie termică furnizată în sistem centralizat: „În şedinţa de astăzi, 10 noiembrie 2014, Consiliul Local Constanţa a aprobat noul preţ de facturare a energiei termice către populaţie, ca urmare a primirii unor fonduri substanţiale de la guvern destinate în acest scop. Astfel, pentru sezonul rece 2014 - 2015, preţul unei GCal a scăzut de la 358,54 lei la 310 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 13,54%. Pentru a beneficia de această subvenţie generală nu trebuie să depuneţi nici un dosar sau cerere! Peste această subvenţie aferentă consumului de energie termică în sistem centralizat (acordată de Primăria Constanţa pentru toată populaţia, indiferent de tranşa de venit sau bunurile deţinute), se mai acordă suplimentar ajutoare pentru încălzire familiilor nevoiaşe, în funcţie de tranşa de venit net mediu pe membru de familie, pe bază de cerere depusă la Primărie”.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218