REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constanța are singura secție de spital din țară unde mai este tratată „tuberculoza oaselor”

Constanța are singura secție de spital din țară unde mai este tratată „tuberculoza oaselor”

Replica API 24 martie 2018 | 00:00 498

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța are o secție unică în țară: Secția Exterioară TBC osteoarticular de la Agigea – singura secție din țară unde este tratată tuberculoza localizată la alte organe decât la plămâni. Cea mai frecventă formă de tuberculoză non-pulmonară este cea osteoarticulară.

Cândva secție a fostului Spital de Ftiziologie, secția exterioară din Agigea, unde își desfășoară activitatea trei medici ortopezi cu supraspecializare pe TBC osteoarticulară era renumită și peste hotare, în trecut. Astăzi, doar românii mai vin să se trateze aici. E drept, aici vin și românii care ani de zile au muncit peste hotare, nu au știut că au contractat tuberculoza, care s-a localizat la alte organe decât la plămâni, nu au avut simptome care să le dea de bănuit, până când...a apărut durerea.

„Durerea este principalul simptom al tuberculozei osteoarticulare, dar este confundată cu durerea din boala artrozică. Nici imaginea radiologică nu este concludentă în cazurile de debut. Durerea este asemănătoare cu cea dată de hernia de disc, de exemplu. Atunci, pacientul este tratat cu antiinflamatoare, face și recuperare, până când unul dintre medicii specialiști constată că nu există ameliorare și recomandă și analize, iar probele inflamatorii de screening pot tranșa diagnosticul”, a subliniat dr. Anca Teodora Gheorghe, medic șef al secției.

În prezent, în secția exterioară a Spitalului Județean Constanța vin pacienți din Moldova, din Oltenia, din întreaga Dobroge. Ce e drept, nu sunt multe cazuri de TBC osteoarticular – cunoscut popular și ca „tuberculoza oaselor”. Anul trecut, de exemplu, au fost tratați aici 78 de pacienți, dintre care trei cu TBC la alte organe decât osteoarticular. Dar, așa cum a subliniat și medicul șef al secției, poate fi vorba despre o subdiagnosticare, având în vedere că simptomele pot fi confundate cu ale bolilor artrozice.

Tot la Agigea, funcționează și Secția de Pneumologie a Spitalului Județean Constanța. Aici, anul trecut au fost internați 103 pacienți cu tuberculoză, dintre care 71 cazuri noi, 24 recidive și opt cazuri multidrog rezistente.

Numărul bolnavilor de tuberculoză, în scădere de la an la an

La nivel național, numărul celor infectați cu tuberculoză este în scădere de la an la an. Nu înseamnă că afecțiunea nu mai este considerată ca fiind o problemă de sănătate publică, ci că măsurile întreprinse până acum – respectiv supravegherea îndeaproape a evoluției afecțiunii în rândul populației începe să dea rezultate. Țelul specialiștilor este că până în 2030 afecțiunea să fie eradicată.

De exemplu, la nivelul județului Constanța, în 2017, au fost raportate 11 cazuri la copii cu vârste între 0 și 14 ani și 325 cazuri la pacienți cu vârste peste 15 ani. Comparativ cu restul țării, Constanța se situează pe locul opt la nivel național la numărul de cazuri, numărul bolnavilor fiind în scădere.

TBC-ul se vindecă, dar numai dacă tratamentul este respectat strict!

Tuberculoza, cât și tuberculoza osteoarticulară, sunt tratabile. Pacienții se vindecă, dar pentru asta se impune ca afecțiunea să fie diagnosticată la timp, iar bolnavii să respecte cu strictețe tratamentul. O singură doză de medicamente „uitată” poate duce la reîntoacerea bolii, într-o formă mult mai gravă, multidrog rezistentă.

În 95% dintre situații, boală se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când râde, vorbește, tușește etc. În 5% dintre cazuri, tuberculoza poate fi transmisă pe cale digestivă, adică prin lapte de vacă sau carne contaminate.

Suspiciunea de tuberculoză și prezentarea la control se impun atunci când pacienții tușesc mai bine de trei săptămâni, pierd în greutate, sunt mereu obosiți, au febră și transpirații nocturne, dureri toracice etc.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
SLUGOIULEEE AI PROMIS CA II URMEZI LUI CAPATINA LA BECI. CE DKU PIERZI TIMPUL PE AFARA.CU CIT MAI DEVREME CU ATIIT MAI BINE PT UNUL CA TINE.RESPIRA ASTFEL SI UPU.
1
0
VAAAAI IAR MI-A STRICAT ASTA ZIUA.NU II DEAJUNS CA II SUPORT ZILNIC IFOSELE TIMPE IL MAI VAD SI AICI UNDE POT FACE COMENTARI LIBER.SIGUR PAGINA MEA DE FB II IN STRICTA OPSERVATIE A ACESTU ASA ZIS MENEGER IN FAPT POLITICIAN ASCUNS SI ATIIT.BINENTELES O DAAAATA DE MULT OPERA SI DINSU TE MIRICE APENDICI.ACU DAAA ACU NICI ATIIT.SLUGA POLITICA SI SE REZUMA LA ASTA CU RIIIVNA MAXIMA.II PE TOPOGAN SIST DE SANAT CU ASA ZISI CAPETE LA CONDUCEREA SPIT JUDETENE.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614