REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constanţa devine a şasea Bază Regională de Salvare Aeriană SMURD din România

Constanţa devine a şasea Bază Regională de Salvare Aeriană SMURD din România

Replica API 3 aprilie 2013 | 00:00 162

Arafat: Va fi deservită de medici din UPU şi piloţi de aviaţie de la Ministerul de Interne

Arafat: Va fi deservită de medici din UPU şi piloţi de aviaţie de la Ministerul de Interne

Constanţa devine a şasea Bază Regională de Salvare Aeriană SMURD din România, prin repartizarea unui elicopter pentru intervenţii în situaţii de urgenţă! Anunţul a fost făcut miercuri, 3 aprilie a.c., chiar de către dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, aflat într-o vizită de lucru la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Oficialul Ministerului Sănătăţii a dat asigurări că noua bază aeriană de salvare SMURD de la Constanţa va deveni operaţională în maxim două săptămâni.

Prin înfiinţarea noului punct de operare de la Constanţa, se realizează, practic, operaţionalizarea la întregul teritoriu naţional, pe lângă cele existente, de la Târgul Mureş, Bucureşti, Arad, Iaşi, Craiova. Ministerul Sănătăţii urmează să mai înfiinţeze alte două astfel de puncte de operare. "Va exista un elicopter pentru fiecare regiune", a explicat dr. Arafat. Personalul medical pentru această activitate va proveni din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aflat în administrarea Consiliului Judeţean, iar personalul tehnic şi piloţii vor fi asiguraţi de către Ministerul de Interne. "Unul dintre motivele pentru care am venit este şi pornirea elicopterului SMURD. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Aviaţie, elicopterul abia peste două săptămâni sperăm să înceapă să opereze şi la Constanţa. Pentru Spitalul Judeţean înseamnă o responsabilitate mai mare. Va deservi mai multe zone. Elicopterul este sosit şi achiziţionat prin proiectul de şase elicoptere, printr-un contract cadru, de către Ministerul Sănătăţii. Va fi operat de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, Constanţa va deveni cea de-a şasea Bază Regională de Salvare Aeriană. Sperăm ca în două săptămâni să deschidem punctul de lucru, deservit de medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe din Constanţa şi piloţi de aviaţie de la Ministerul de Interne. Elicopterul este destinat Constanţei", a spus dr. Arafat. Conform Ministerului Sănătăţii, operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat. De altfel, Ministerul Sănătăţii a încheiat procedurile pentru achiziţionarea a şase elicoptere dotate pentru transportul pacienţilor.

Heliport de 50.000 de dolari, realizat de militarii americani

De menţionat şi faptul că militarii americani au lasat Spitalului Judeţean o moştenire de 50.000 de dolari. Heliportul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurat, vineri, 9 septembrie 2011. El a fost realizat de către 10 infanterişti marini din cadrul Detaşamentului de Ingineri Combatanţi Black Sea Rotational Force-11 aparţinând Corpului Puşcaşilor Marini ai SUA. Valoarea heliportului se ridică la 50 de mii de dolari, iar investiţia a fost realizată în aproximativ 1.400 de ore. Platforma pentru operarea elicopterelor din curtea Spitalului Judeţean Constanţa va fi folosită de către militari americani sau de către militari din statele partenere care vor participa la exerciţiile de antrenament de la Centrul administrativ din Mihail Kogălniceanu, poligonul Babadag, de către structurile Ministerului Apărării din zona Dobrogea şi reprezentanţi ai sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367