REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa devine o groapă de gunoi: după Poiana, şi la Medgidia se reclamă hoituri aruncate pe câmp

Constanţa devine o groapă de gunoi: după Poiana, şi la Medgidia se reclamă hoituri aruncate pe câmp

Replica API 28 august 2015 | 00:00 264

Poluator necunoscut, din rândul fermierilor

Poluator necunoscut, din rândul fermierilor

Judeţul Constanţa tinde să devină o uriaşă groapă de gunoi fetidă, munţii de peturi şi mizerii lăsate de turişti pe plaje sau de localnici prin buricul oraşelor fiind înlocuiţi, mai nou, de hoituri de animale în putrefacţie aruncate pe câmp de angajaţii fermelor.

În satul Poiana, din oraşul Ovidiu, autorităţile au confirmat reclamaţiile a 80 de localnici, descoperind zeci de gropi, acoperite sau nu, în care angajaţii unei ferme de ovine din zonă, deţinută de cetăţeanul libanez Hasan Subhi Hasan Hamda, prin Alnawres SRL, aruncau animale moarte, pe care ori le lăsau să putrezească la cele peste 40 de grade Celsius la nivelul solului, ori le stropeau cu motorină şi le dădeau foc, după cum aveau chef. Ferma a fost amendată de Garda Naţională de Mediu cu 25.000 de lei şi de DSV cu 2.000 lei, primind un ultimatum pentru remedierea situaţiei, în caz contrar urmând a fi închisă.

Mediatizarea cazului a făcut posibilă aflarea unei situaţii aproape identice, la Medgidia. C.N. a sesizat Garda de Mediu, încă de pe 3 august a.c., atât prin telefon, cât şi în scris, despre mirosul pestilenţial, care face aerul irespirabil, venit din câmpurile de lângă oraş, de la animale aflate în putrefacţie sau deşeuri de fermă arse. „Atmosfera de la Medgidia, după lăsarea întunericului, rămâne poluată peste limitele rezonabile care să îţi permită să respiri normal.

Problemele sesizate în data de 3 August 2015 şi-au continuat cadenţa şi ceea ce este în seara aceasta depăşeşte orice limită de bun simţ şi civic din partea poluatorului rămas, până acum cel puţin, neidentificat, pentru nivelul de informare al unui simplu cetăţean. Vă informez că în această seara, la ora la care vă scriu, în atmosferă se simte un miros puternic de materie organică în descompunere.

Problema este constatată nu numai de subsemnatul, ci şi de alţi cetăţeni ai municipiului, dar prin aceasta a nu se înţelege că sunt un reprezentant al unui grup sau al unei comunităţi. Pentru mine este frapant faptul că se obţine o rezoluţie de la centru, iar din teritoriu nu se ia nici o măsură. Poluatorul nu este identificat? Poluatorul are buget disponibil pentru plata amenzilor?... sau ce se întâmplă?...sunt întrebări pentru care eu nu găsesc răspuns”, se arată într-una din informările trimise de C.N. din Medgidia celor de la Garda de Mediu Constanţa, fără a primi vreun răspuns până acum.

„Vă transmit acest email pentru a vă sesiza faptul că în Municipiul Medgidia, de aproximativ 2 luni, în atmosferă exista poluanţi rezultaţi în urma arderii dejecţiilor ca urmare a desfăşurării activităţii de creştere de animale. Mai mult decât atât, în perioada 1 - 2 August a.c., atmosfera pe timpul nopţii a fost atât de poluată cu fum rezultat din arderea paielor amestecate cu dejecţii de la animale, încât aerul a fost total irespirabil.

Fenomenul de poluare a aerului este prezent doar pe timpul nopţii, de la lăsarea serii până dimineaţa, uneori şi dimineaţa, fiind sesizat miros ca de ardere de la abatoarele de pasări”, se arată şi în prima sesizare către Garda de Mediu. Din câte se pare, unul din criteriile de bază pentru ca un oarecare să devină patron de fermă de animale este retardul mental sever, instalat pe un fond de mârlănie genetică, din moment ce există atât de multe cazuri în care proprietarii unui astfel de stabiliment poruncesc argaţilor- de multe sclavi, la propriu, după cum se ştie deja din practica penală recentă- să arunce animalele să putrezească în camp, la câţiva paşi de casele oamenilor.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102