REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanța duce lipsă de oameni calificați să monteze panouri solare

Constanța duce lipsă de oameni calificați să monteze panouri solare

Victor ROTARU 3 octombrie 2022 | 00:00 2077

Cererea pentru panouri fotovoltaice s-a dublat în ultimul an în  Constanța, urmărind trendul național. În contextul actual, al facturilor care sunt în continuă creștere, interesul consumatorilor casnici este și acesta în creștere. Panourile solare reprezintă cea mai răspândită alternativă de producere a curentului electric, în rândul consumatorilor casnici. Cu toate că în ultimii ani cererea pentru panouri solare s-a dublat, un specialist în domeniu, a transmis pentru Replica de Constanța, că în cadrul județului nu sunt ANRE-iști care să se ocupe de montarea panourilor fotovoltaice
Prețurile la energia electrică din ultimul timp, determină cetățenii să caute variante alternative și mai puțin costisitoare pentru a reduce pe cât posibil dependența de furnizorii de energie electrică. Panourile solare reprezintă cea mai răspândită alternativă de producere a curentului electric, țara noastră beneficiind de foarte multe zile însorite pe tot parcursul anului, ceea ce face ca panourile fotovoltaice să fie cea mai fezabilă alternativă.

Cu toate că în ultimii ani cererea pentru panouri solare s-a dublat, un specialist în domeniu, a transmis pentru Replica de Constanța, că în cadrul județului nu sunt ANRE-iști care să se ocupe de montarea panourilor fotovoltaice, ”În Constanța este o problemă, toți au firme, dar ANRE-iști nu prea e nici unul.”, a declarat acesta. Pe lângă ruperea de dependența furnizorilor de energie electrică, cei care dețin panouri solare și înregistrează o productivitate de cel mult 100 kWh, și care nu beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pot vinde energia electrică produsă către furnizorii naționali de energie. În anul 2021 producătorii casnici de energie au primit 19 bani/kWh, în condițiile în care prețul energiei consumate din rețea a crescut abrupt și a ajuns în unele cazuri și la aproape 1 leu/kWh. Deci primea puțin pe ce injecta în rețea și plătea mult pentru ce consuma din rețea.

În luna aprilie a anului 2022, s-a introdus legea compensării cantitative, mai ales în acest raport de unu la unu, în­seamnă că, dacă face o cerere în acest sens către furnizorul său, producătorul casnic de energie electrică nu va mai primi bani, ci va primi înapoi exact energia pe care a produs-o în surplus în pa­nourile sale și a livrat-o în rețeaua elec­trică. Și are la dispoziție doi ani în care poate să consume înapoi din rețea ceea ce a injectat când a avut supraproducție.

Lege însă întârzie să fie aplicată, din cauza bolii de care suferă toată națiunea, ”birocrație”, specialistul în panouri fotovoltaice, a explicat pentru Replica de Constanța, acesta declarând: ”Legile ANRE-ului nici nu se respectă, eu nu am primit nici o factură de anul trecut. Nu știu cum se face, cum se calculează și le-am dat câțiva MW în rețea. Cei de la Enel zic că n-au normele... legea este dată din aprilie pentru 1 mai, și ei nici acum nu au rezolvat problemele. Nimeni nu a primit o factură nimeni nu știe nimic, dar de injectat în rețea, le-am injectat câțiva MW. E o încurcătură mare. Problema sunt distribuitorii. Oamenii sunt de bună credință și fac ce trebuie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine-i ghiolbanul-specialist care a debitat toate cretinatatile astea? Dati-i numele sa stiu sa ma feresc de el, desi daca deschide gura, ma prind imediat ...
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102