REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanța este un oraș însetat de cultură, în care s-a reaprins o flacără. Ce facem cu ea?

Constanța este un oraș însetat de cultură, în care s-a reaprins o flacără. Ce facem cu ea?

Replica API 4 septembrie 2017 | 00:00 358

Prima zi a Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța, care a debutat sâmbătă, 2 septembrie, a scos constănțenii din casă. Horațiu Mălăele a fost capul de afiș, cu piesa „Dineu cu proști”, care s-a jucat la Teatrul Oleg Danovski, de la ora 20:30. Imaginea serii a fost oferită de coada impresionantă, care s-a întins pe o distanță mare, iar, din păcate, nu au încăput nici măcar jumătate din câți ar fi dorit. Nu alta a fost surpriza ca la finalul evenimentului artistic de pe scenă, oamenii au fost întâmpinați de participanții de la parada din cadrul festivalului Art District, care a ținut lumea pe loc în parcul din fața clădirii teatrului, la o oră târzie... și nimeni nu a regretat!

Dar înainte de toate astea a fost o paradă, puțin spus spectaculoasă, care a înviat centrul orașului. Pe toată distanța dintre Teatrul Oleg Danovski și centrul vechi, pe bulevardul Tomis, oamenii stăteau înghesuiți, indiferent de vârstă să vadă ceva nou pentru ei în oraș - trupe străine, artiști, actori și „extratereștri” au fost prezentați printr-o paradă culturală către public. O energie cum nu a mai văzut orașul – asta e concluzia. Bucuria de pe chipurile copiilor, fericirea de pe fețele adulților și seninătatea din privirea bătrânilor a reînviat ceva ce se credea adormit pe veci în oraș - setea de frumos, de cultură. Nu mică a fost mirarea că forțele de ordine erau depășite de efectivul de oameni. Peste așteptări! Astfel se poate prezenta ce s-a întâmplat în acest weekend. Trupele au intrat peste oameni în localuri și au ținut spectacole ad hoc. Nimeni nu a fost supărat. Toți imortalizau momentul cu ajutorul telefoanelor sau se bucurau pur și simplu. A fost un moment de pauză de la stresul cotidian, de la gropile din asfalt. Puțini s-au plâns, dar așa e românul – dacă nu se plânge de ceva, nu se simte bine. Dar frumosul a fost împlinit. Constanța și-a luat o doză bună de libertate și frumos. Se vrea mult! S-a prins gustul, iar autoritățiie trebuie să exploateze acest lucru. Cetățeanul constănțean a redevenit interesat de cultură, de artă, de frumos. Nu mai vede doar urâtul și are nevoie să se încarce cu energia pozitivă pe care a redescoperit-o în acest weekend. Art District a fost startul pentru ei, FITIC continuă, dar apoi? Nu este îndeajuns o stagiune la teatru, unde promovarea este aproape inexistentă. Nu este îndeajuns un concert banal într-un loca. Constanța are nevoie de o dezvoltare culturală, iar asta se oferă prin calitate și cantitate. Un membru al juriului din cadrul FITIC preciza pentru „Replica” că publicul trebuie să fie educat, să (re)învețe să meargă la teatru, să închidă telefonul în timpul spectacolului, să se deconecteze de la virtual și să admire frumosul din realitatea contemporană. Avem cu ce! Suntem un popor plin de cultură neexploatată. Cui lăsăm moștenire? Copiilor. Bună dimineața, Constanța, ești frumoasă!

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Subscriu intru totul celor scrise de Claudia Corbu !
0
0
Da ! Cultura de floarea soarelui . Sa vedeti in Henri Coanda ...
0
0
Constanteni in diaspora ce umili sunt vai mama pina obtin ce doresc bani imprumut,rezidente,au o flacara culturala in ei vai mama ...
0
0
Cele mai multe piese si artisti sunt fara valoare,doar Malaele atrage publicul cu piesele sale.In mod normal,la 70-80 lei biletul nu se aduna prea multi,la moca e omor....de ce nu subventioneaza primaria tot timpul piesele bune,cu artisti de renume astfel incat sa vina lumea civilizat la teatru?
0
0
Vorbiti in articol de NOU. Da, Cta se poate trezi la ceva nou si de calitate. Din pacate, ce se ofera permanent prin teatrele orasului, e vechi, amatoristic si incropit. Multi se duc la festivalul Enescu, la spectacole in Buc. Ne credeti prosti? Ce sa vezi, nu suntem! Spoiala extraestivala nu ne atrage. Cand veti fi profesionisti si reprezentativi, veti avea si publicul dorit.
6
0
ca din 89 nu sa facut nimic ptr cultura ,a fost si este constanta un oras al culturii romanesti????
3
0
Pe hidoseniile acelea le numiti voi arta? A stat lumea ca la urs si nimic altceva!
2
4
Pare ciudat,dar intr-adevar mai sunt oameni dornici de cultura. Din pacate sunt putini raportat la restul . Cu siguranta ca promovarea imposturii la nivel national de atata amar de vreme face ca oamenii cu minti nobile sa fie mai rezervati,ei fiind oricum marginalizati de societatea abrutizata,tiganizata si manelizata.
8
0
bine ca n-au desfiintat teatrele.
2
2
Si tiganii de la mine din cartier au fost foaaarte multumiti. Da, da, p-aici prin spatele Centrului Cultural Jean Constantin. Pentru ca tot stau in case platite de noi toti - mai putin spagile la RAEDPP - au energie culturala non-stop. Manele, seminte, bairam....energie pura, seara de seara, nu doar la evenimente. Nici nu-mi mai trebuie teatru ... sunt deja satul de Cultura Constantei pana peste urechi...
14
1
ne pisam pe flacara,simplu.Cultura s-a dus de mult,ia faceti un sondaj de opinie,cati copii citesc o carte reala,sa vedeti surpriza!mergeti in mol sa vedeti semi-analfabetii la terase comunicand intre ei prin telefoane,desi sunt la 20 cm distanta,incapabili sa socializeze si sa interpreteze corect un text citit.
12
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218