REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa, ferită de pagube după producerea celui mai mare seism al anului

Constanţa, ferită de pagube după producerea celui mai mare seism al anului

Replica API 24 noiembrie 2014 | 22:04 197

Cutremur de 5,7 grade în Vrancea

Cutremur de 5,7 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 40 de kilometri, seismul fiind resimţit în Bucureşti, Constanţa şi judeţul Covasna. Seismul a avut o intensitate epicentrală VI, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Mărăşeşti (6 km), Focşani (21 km), Tecuci (22 km), Adjud (25 km), Oneşti (51 km).

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter. De asemenea, a avut şi două replici, de intensitate mai mică. S-au produs două noi cutremure, de 2,8 grade pe scara Richter, respectiv de 3,3 grade. Primul, a avut loc la ora 22,24, la o adâncime de 30 km, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Mărăşeşti (5 km), Focşani (17 km), Tecuci (19 km), Adjud (28 km), Râmnicu Sărat (54 km). Cel de-al doilea seism s-a produs la 22,30, tot la o adâncime de 30 km, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru au fost Mărăşeşti (2 km), Tecuci (16 km), Focşani (20 km), Adjud (26 km) şi Bârlad (53 km).

În Constanţa, nici un apel telefonic la autorităţi

Deşi, vorbim de cel mai mare seism care s-a petrecut anul acesta, suntem feriţi de pagube, atât material, cât şi umane. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, în noaptea de sâmbătă spre duminică, serviciul nu a primit nici o sesizare. „Când am luat legătura cu dispeceratul, mi-au spus că nu au primit nici un apel. Asta, în cursul serii. Imediat după cutremur nu s-au înregistrat apeluri şi nici după, pe parcursul nopţii”, a spus ofiţerul pentru relaţii publice, plt. Anca Chiriţă, pentru „Replica”. ISU este pe „poziţii” şi, în cazul unor efecte nedorite ca urmare a unui seism de proporţii, serviciul este pregătit să intervină, prin cele 71 de autospeciale dislocate pe judeţ şi aproximativ 50 în municipiul Constanţa. Dacă nu vorbim de pagube materiale, cutremurul care s-a resimţit în tot judeţul Constanţa a afectat, totuşi, funcţionarea reţelelor operatorilor locali de telecomunicaţii. Mai precizăm că, potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, replicile seismului de sâmbătă seară înregistrate până acum tot în zona Vrancea sunt normale şi este posibil să apară şi altele, timp de câteva zile „Este o activitate seismică normală şi asteptată. De obicei, cutremurele crustale de peste cinci grade, cum a fost cel de aseară, sunt însoţite de replici. Perioada în care acestea apar poate fi şi ceva mai lungă. Noi înţelegem prin replici tot ce se întâmplă după. Condiţia este ca aceste evenimente să fie înregistrate în aceeaşi zonă. Perioada poate fi de ordinul câtorva zile, chiar dacă se vor rări” , a explicat directorul ştiinţific al INFP. De asemenea, Radulian a mai spus că replicile înseamnă o „reechilibrare a zonei, a tensiunii din Vrancea”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102