REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constanţa, ferită deocamdată de epidemia de rujeolă! „Rujeola este o boală cu care nu ne jucăm. Vaccinul este bun”

Constanţa, ferită deocamdată de epidemia de rujeolă! „Rujeola este o boală cu care nu ne jucăm. Vaccinul este bun”

Replica API 24 septembrie 2016 | 00:00 242

România se confruntă cu o problema majoră. 3 bebeluşi au murit, iar Ministerul Sănătăţii confirmă că în ţară este epidemie de rujeolă. Aproape 700 de îmbolnăviri au fost înregistrate de la începutul anului şi până acum, iar în multe dintre cazuri, copiii nu fuseseră vaccinaţi împotriva virusului. Autorităţile sunt de părere că toate campaniile agresive anti-imunizare au făcut posibilă această situaţie extrem de gravă şi cu riscuri uriaşe. În ceea ce privește orașul Constanța lucrurile sunt bune. Potrivit managerului Spitalului de Boli Infecțioase în aceste momente nu sunt semne de îngrijorate.

România se confruntă cu o epidemie de rujeolă (pojar), pe fondul refuzului vaccinării copiilor, potrivit Ministerului Sănătăţii, care precizează că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împotriva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR (n.r. - împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei).

“În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit, un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar aşteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii. La nivelul orașului Constanța nu există în aceste moment cazuri de rujeolă.

„Despre rujeolă știu că am avut în august două suspiciuni care s-au confirmat, însă era vorba de turiști. În acest moment nu avem cazuri de rujeolă, însă am avut o epidemie de rujeolă acum mulți ani și a fost extrem de dificil în acea perioadă, deoarece copiii sunt destul de sensibili și pot muri. Rujeola poate să dea complicații și peste ani de zile. De exemplu poate să dea panencefalita sclerozantă acută care este o boală progresivă fără tratament și poate apărea și la 10 ani după rujeolă.

Tocmai din această cauză noi facem propagandă pentru vaccinare. Vaccinul este bun, este sigur și te ferește chiar de moarte. Rujeola este o boală cu care nu ne jucăm, există vaccinare obligatorie în schema de vaccinări a copilului. Acum a apărut moda asta proastă să nu își vaccineze copiii că nu știu ce autism. Vaccinarea împotriva rujeolei este obligatorie, nu este după cum vrea mama”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, conf. univ. dr. Stela Halichidis, managerului Spitalului de Boli Infecțioase.

Cum s-a ajuns la epidemia de rujeolă

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la o nouă epidemie de rujeolă în România şi a subliniat că informaţiile trebuie oferite corect şi la timp. „În fiecare an se acumulează un număr de copii nevaccinaţi, iar când numărul atinge o anumită valoare este posibilă circulaţia de tip epidemic a virusului. În 2005 au fost mii de cazuri şi 10 decese, iar în 2011 şi începutul lui 2012 au fost 12000 cazuri şi decese”, a explicat Alexandru Rafila. Acesta a subliniat că problema poate fi rezolvată prin acoperire vaccinală şi că atunci când atinge 95% e suficientă pentru a împiedica astfel de situaţii.

„La începutul acestui an, când au fost primele cazuri compacte era vorba de o populaţie nomadă ai căror copii nu erau vaccinaţi. Asistăm în ultimii zece ani la scăderea lentă, dar constantă a acoperirii vaccinale. Nu au fost probleme legate de existenţa vaccinului, dar mulţi părinţi sunt reticenti din cauza unor surse de informare care induc teama faţă de reacţiile adverse care mai de care mai fanteziste. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj (219 cazuri), în Mureş (145 cazuri), în Arad (113 cazuri, din care două decese), în Timiş (71 cazuri, din care un deces), în Braşov (33 de cazuri), în Suceava (27 de cazuri), în Sălaj (7 cazuri), în Hunedoara (14 cazuri), în Caraş-Severin (13 cazuri) şi în judeţul Alba (3 cazuri).

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614