REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanța: foarte puţine femei s-au testat pentru a preveni cancerul de col uterin

Constanța: foarte puţine femei s-au testat pentru a preveni cancerul de col uterin

Replica API 9 iunie 2017 | 08:24 228

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit caner la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din România, după cel mamar. Pentru aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer. Într-o conferință de presă organizată la sala Remus Opreanu al Consiliului Județean Constanța, medici, specialiști și invitați au vorbit deschis de riscurile cancerului de col uterin și ce metode de prevenție există în România, de campanii naționale și vaccinare.

Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptușesc colul uterin. Spre deosebire de celelalte tipuri de cancer, cel de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune precanceroasă. Descoperite și tratate la timp, leziunile colului uterin se pot vindeca complet. În România, în fiecare an, peste 4.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Ele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de anuite tipuri de Human Papilloma Virus – virusul uman Papilloma – HPV. Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală a tractului genital.

Aproape fiecare persoană activă sexual este ifectată cel puțin o dată pe parcursul vieții. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV și prin testarea Babeș-Papanicolaou„Campania „Protejează-i aripile” a debutat în luna februarie a acestui an, în dorința de a crește nivelul de informare al femeilor din România, cu privire la metodele de prevenție ale cancerului de col uterin, care poate fi prevenit. Este un cancer cumsecade, se lasă prevenit, prin vaccinare împotriva infecției cu virusul HPV, dar și prin prevenție secundară, prin testare periodică pentru testare precoce ale leziunilor de cancer de col uterin.

Depistat în stadiul incipient, cancerul de col uterin poate fi vindecat în proporție de 100%. Nu avem niciun motiv să ne temem de el atâta timp cât există metode de prevenție și șanse 100% de vindecare. Cancerul de col uterin înregistrează incidențe și mortalități de aproape 4 ori mai ridicate decât media UE și mai mari decât media regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății, care include datele fostei Uniuni Sovietice. Ne putem păzi de cancer.

Prin urmare, îndemnăm femeile și le învățăm că paza bună trece primejdia rea a cancerului de col uterin. Testul Babeș-Papanicolaou trece primejdia grea a cancerului uterin. 20 de minute odată la 3 sau 5 ani ne poate salva de o moarte de o boală cumplită. Programul național oferă această testare gratuit femeilor care nu trebuie decât să se prezintă la unitățiile sanitare din județele care au organizat o rețea de screening, anume Spitalul Județean Constanța și Clinica privată MedStar, și să ceară testul Babeș-Papanicolaou.

Programul vizează femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care se pot prezenta direct la spitalele județene care au organizat rețeaua de screening. Rezultatele vin în maxim 30 de zile. În cazul unui rezultat negativ, femeile sunt reprogramate pentru o nouă testare peste 5 ani, iar în cazul unui rezultat pozitiv, care nu înseamnă neapărat cancer, medicul va recomanda conduita de urmat ulterior, fie tratament pe loc, fie alte investigații, fie urmărirea în timp”, a precizat doctor Carmen Ungurean, coordonator program național, din partea Institutului Național de Sănătate Publică.

„11.993 de femei s-au testat la nivel de județ din 2012 până în prezent”

Constanța nu stă bine, dar nici rău când vine vorba de statistici al femeilor care au fost depistate cu cancer la col uterin, însă foarte puține femei se interesează de prevenție, testate fiind doar 6% din numărul total din Constanța.

„Vreau să vă pun accent pe cifre. În Constanța s-au organizat trei rețele: Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Spitalul Medstar și Spitalul din Cernavodă. S-a pornit cu 112 medici de familie, în 20 de centre de recoltare și 19 laboratoare, în 2012. A evoluat destul de bine, în 2014 a urcat la 253 de medici de familie, iar în 2016 au scăzut la 140 de medici, 19 centre și 13 laboratoare. 11.993 de femei s-au testat la nivel de județ din 2012 până în prezent.

Incidența avem un număr de 117 cazuri la suta de mii de locuitori, iar pe 5 ani ne arată o scădere de până la 96 de cazuri. Cele 11.993 de femei testate, la o țintă de 50% din numărul total de femei din județ, suntem la 12% ca și grad de acoperire din ținta, așadar doar 6% din femei din județul Constanța s-au testat”, a declarat Constantin Dina, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cauza de prevenire a cancerulii este ca fac sex fara a se spala si cu diferite calibruri ce le ataca tesutul datorita fisurilor ce apar in momentul frecari sio dilatatiei . Sa fie femeia de altadata mai rarut ca-i mai dragut, dar ele nesatulele se freaca si cu armasari nespalati ori cu bile pe cardan !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218