REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constanța: în atenția cetăţenilor care NU sunt înregistraţi în Registrele de Stare Civilă!

Constanța: în atenția cetăţenilor care NU sunt înregistraţi în Registrele de Stare Civilă!

Replica API 31 martie 2017 | 00:18 322

Direcția Publică Județeană de Evidență a Persoanelor Constanța informează cu privire la faptul că modificările legislative privind înregistrarea nașterii prin procedură administrativă, ce au intrat în vigoare în octombrie 2016, au avut un impact favorabil, astfel că până în prezent 230 de persoane din județul Constanța au fost înregistrate în registrele de nașteri, spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când doar un număr de 25 de persoane au fost înregistrate prin procedură judecătorească.

Noile reglementări legislative în materie de stare civilă reduc costurile și timpul în care o persoană este pusă în legalitate cu certificat de naștere și carte de identitate, având astfel asigurat accesul la serviciile medicale, învățământ și la măsurile de protecție socială.

Oricine a luat la cunoștință de nașterea unei persoane poate solicita primarului înregistrarea nașterii acesteia în registrele de stare civilă.

Înregistrarea tardivă a nașterii minorilor sau a persoanelor majore se solicită, în scris, primarului localității unde locuiesc ori au domiciliu părinții, sau primarului localității unde s-a produs nașterea.

Mama care nu deține carte de identitate și nici certificat de naștere poate declara nașterea copilului său după parcurgerea unei proceduri specifice la nivelul unității sanitare unde s-a produs nașterea.

Actele necesare înregistrării nașterii sunt:

• Certificatul medical constatator al nașterii - emis de unitatea sanitară unde s-a produs nașterea sau de către medicul de familie;

• Actele de identitate ale părinţilor;

• Certificatul de căsătorie al părinților, după caz.

Direcția Publică Județeană de Evidență a Persoanelor Constanța urmărește și îndrumă activitatea de stare civilă desfășurată la nivelul primăriilor localităților din județul Constanța și acordă sprijin și recomandări persoanelor care nu au nașterea înregistrată, în vederea punerii în legalitate prin obținerea certificatului de naștere și a cărții de identitate.

Informații suplimentare se găsesc pe site-ul www.dpjep-constanța.ro sau prin email office@dpjep-constanța.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614