REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constanţa, în lacrimi! Virgil Coman a fost condus pe ultimul drum

Constanţa, în lacrimi! Virgil Coman a fost condus pe ultimul drum

Replica API 8 august 2016 | 23:26 971

Directorul Arhivelor ar putea deveni cetăţean de onoare post-mortem

Directorul Arhivelor ar putea deveni cetăţean de onoare post-mortem

Momente grele pentru Constanţa! Virgil Coman, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, trecut la cele veşnice în mod neaşteptat la o lansare de carte vineri, 5 august a.c., a fost condus pe ultimul drum duminică. La slujba de înmormântare, ce a avut loc la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, au participat, cu durere întipărită pe chip, familia şi numeroşi oameni de seamă ai urbei: „A plecat prea devreme!”.

Virgil Coman a decedat vineri, 5 august a.c, în timp ce participa la lansarea de carte a lui Cristian Cealera - „La Marginea Imperiului – Origini”. Vestea a căzut ca un trăsnet, în contextul în care lumea îl ştia drept un om sănătos, în putere, la cei 43 de ani ai săi. Duminică, 7 august, a avut loc slujba de înmormântare la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi un sobor de preoţi.

Alături de familie, la slujbă au fost prezenţi directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius, Emanuel Plopeanu, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozkalişcan, fostul primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, prefectul Adrian Nicolaescu. „O mare pierdere pentru noi. Am colaborat întotdeauna foarte bine cu el şi consider că a plecat prea devreme”, a spus acesta. Numeroase mesaje de condoleanţe au sosit, de la aflarea veştii, din partea mai multor şefi de instituţii din Constanţa.

„După o viaţă plină de generozitate faţă de semeni, marcată de dragoste de ţară şi urbe, de pasiune pentru istorie şi cultură, Virgil Coman s-a stins fulgerător, în inima oraşului, înconjurat de oameni şi de cărţi. Constanţa a pierdut un om valoros, un model de bunătate sufletească şi de altruism. În aceste momente grele, exprim sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească!“, a transmis primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Şi Horia Ţuţuianu, preşedintele CJC a transmis: „Renumit pentru pasiunea faţă de istorie, pentru a aduce la lumină lucruri uitate sau neştiute de publicul larg, omul Virgil Coman a fost un tânăr care a lăsat o amprentă puternică în inima noastră, a constănţenilor”.

La solicitarea Arhiepiscopiei, istoricul Virgil Coman ar putea deveni cetăţean de onoare post-mortem

În cadrul cuvântului rostit la slujba de înmormântare, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a adresat autorităţilor în drept, reprezentate prin prefectul judeţului, Adrian Viorel Nicolaescu, spunând că, datorită rolului important pe care Virgil Coman l-a jucat în definirea identităţii istorice a Constanţei şi a Dobrogei, acesta ar merita primirea recunoştinţei urbei şi a judeţului nostru prin acordarea, post-mortem, a titlului de cetăţean de onoare.

„Pentru că este domnul prefect al judeţului aici, aş vrea să spun că, deoarece Virgil Coman era tânăr, în perspectivă, ar fi trebui să primească o recunoaştere a activităţii sale. La oamenii tineri, se mai aşteaptă. Cred că măcar acum, când pleacă, să plece cu o pecete a dragostei noastre: să rămână cetăţeanul de onoare de neuitat al oraşului nostru. Acest titlu, vă rog, domnule prefect, să-l promovaţi, după rânduielile care sunt după legislaţia actuală”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Diana DONISANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614