REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanţa, în topul grozăviilor: mii de copii sunt neglijaţi, abuzaţi sexual sau exploataţi

Constanţa, în topul grozăviilor: mii de copii sunt neglijaţi, abuzaţi sexual sau exploataţi

Replica API 12 iulie 2013 | 00:00 185

Cătălina Florea: Asta se întâmplă în fiecare an

Cătălina Florea: Asta se întâmplă în fiecare an

Exploatarea prin muncă, abuzul fizic şi sexual al minorilor - sunt realităţi dureroase ale zilelor noastre. Molestarea fizică, abuzul emoţional şi neglijarea minorilor au făcut ca judeţul Constanţa să fie printre judeţele în care au înregistrat cele mai multe solicitări de ajutor din partea copiilor. Potrivit Asociaţiei Telefonul Copilului, în primele 6 luni ale anului curent, 51.059 de apeluri au fost înregistrate la numărul 116.111, dintre acestea 2.569 de cazuri au necesitat şi intervenţia instituţiilor abilitate pe de o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut a fost înregistrată o creştere de 23,21% a numărului cazurilor de abuz asupra copilului. La fel se întâmplă şi la Constanţa, care an de an este printre judeţele fruntaşe la cazurile semnalate şi cifrele îndeamnă spre o creştere continuă. "Asta se întâmplă în fiecare an, din păcate Constanţa este printre primele judeţe la cazurile înregistrate, cele mai multe sunt legate de abuzuri, care îmbracă toate formele şi vorbim în principal despre neglijare, abuz fizic, exploatare prin muncă, am avut şi cazuri de exploatare de minori şi abuz sexual, mai puţin în mediul urban, mai mult în mediul rural. Autorităţile locale trebuie să ia atitudine, pentru că cel puţin o dată la 6 luni noi facem publice rezultatele înregistrate la capătul celălalt al firului, aşa încât dumnealor au toate informaţiile necesare pentru a lua atitudine", a declarat, pentru "Replica", Cătălina Florea, director executiv Asociaţia Telefonul Copilului.

"Confidenţialitatea este vitală pentru copii"

Numărul 116.111 este apelat de către copii, iar pentru ca acest curaj de care dau dovadă să fie răsplătit, confidenţialitatea joacă un rol esenţial în problemele cu care se confruntă minorii. Aceştia îşi pot dezvălui identitatea doar în momentul în care doresc. Datele cu caracter personal se pot obţine doar în cazuri extrem de speciale, când este vorba de o tentativă de suicid şi intervenţia trebuie să aibă loc urgent. "Numărul este deschis pentru orice copil din România, din orice colţ al ţării. Noi credem că sunt mulţi copii din cei care ne contactează, nu sunt alte servicii puse la dispoziţia lor către care ei, să se îndrepte în mod direct. Ei nu pot să meargă la consilierul şcolar sau la psihologul din şcoală fără acceptul părintelui şi nu pot de asemenea, să se ducă spre instituţiile abilitate fără să fie însoţiţi de părinţi. Dacă nu doresc, ei pot să nu ne ofere date cu caracter personal. Bineînţeles, atunci când este o situaţie de viaţă şi de moarte, nu se mai ţine cont de asta şi în cazul unei tentative de suicid intervenţia trebuie să aibă loc imediat şi încălcăm această barieră de confidenţialitate", a mai adăugat Cătălina Florea. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate din regiunea Muntenia (21.87%), urmată de Moldova (14,91%), Transilvania (11.64%), Bucureşti (11,60%), Oltenia (11,25%), Dobrogea (4.95%), Banat (3.62%), necunoscut (20.16%).

"Cifrele îmi arată că din ce în ce mai mulţi copii ne vor contacta"

Cătălina Florea spune că, potrivit cifrelor, numărul minorilor care contactează Asociaţia Telefonul Copilului este în continuă creştere. Ţinând cont că pentru un abuz sexual, un copil are nevoie de consiliere psihologică pe viaţă şi nu-şi poate reveni niciodată, fiecare ajutor primit este esenţial. "Ceea ce putem să facem şi facem în fiecare zi, pentru cazurile care necesită intervenţie imediată, contactăm în principal Direcţia Generală de Asistenţă Socială, Protecţia Copilului, dar şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a interveni şi a face în aşa fel încât acei copii să se afle în afara oricărui pericol după apelul către noi, pentru acele cazuri, dar avem convingerea că sunt mult mai multe de atât. Cu siguranţă vor fi din ce în ce mai mulţi copii care ne vor contacta, pentru că aşa îmi arată cifrele. De la un an la altul, numărul copiilor care sună este din ce în ce mai mare. Un rol foarte mare îl joacă şi vizibilitatea, pentru că noi ne promovăm din ce în ce mai mult în rândul lor, avem foarte multe întâlniri directe cu ei", a conchis Cătălina Florea. Conform Asociaţiei Telefonul Copilului, 1.154 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie au fost sesizate la 116.111, iar printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică în procentaj de 33,80%, neglijarea în procentaj de 22,01% şi abuz emoţional în procentaj de 9,62%; mediul cel mai frecvent raportat în ceea ce priveşte cazurile înregistrate la 116 111 este cel rural, în procentaj de 38.03%, urmat de cel urban, în procentaj de 37.02%, iar pentru un procent de 24.95% a fost solicitată confidenţialitatea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218