REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanţa, judeţul în care indivizii fără şcoală se bat ca chiorii fără să ştie de ce, iar statul român e bun de plată!

Constanţa, judeţul în care indivizii fără şcoală se bat ca chiorii fără să ştie de ce, iar statul român e bun de plată!

Replica API 21 noiembrie 2016 | 23:44 570

De la prietenie… la lovituri cu bâta!

De la prietenie… la lovituri cu bâta!

Persoanele care provin din familii dezorganizate au şanse mai mari să ajungă să se învârtă în cercuri dubioase şi apoi să îmbrăţişeze „cariera” de infractor. Şi cazuri sunt multe, din păcate, iar activităţile infracţionale sunt adoptate încă de la vârste fragede, atunci când minorii aleg să înlocuiască şcoala cu furturile din maşini, tâlhăriile etc.. Totodată, există şi cealaltă categorie, formată din indivizi care nu au un loc de muncă sau ocupaţie, trăiesc de pe o zi pe alta şi se iau la bătaie din motive pe care nici ei nu le ştiu.

Un astfel de caz a avut loc şi la Cogealac, când mai mulţi indivizi s-au luat la harţă din nimic. Unul a ajuns la spital, doi au fost condamnaţi, însă statul e bun de plată şi aici ne referim la cheltuieli cu ancheta şi judecata. Mai exact, Constantin Găitan împreună cu un alt bărbat (martor în dosar) au lucrat la edificarea unui gard pentru o locuinţă din localitate, până în jurul orei 18.00, iar apoi au plecat către locuinţele lor. Pe drum s-au întâlnit cu inculpaţii Ştefan Ionuţ Dima şi Leonard Panait, care veneau din sens opus de la locuinţa acestuia din urmă.

Cei patru au iniţiat o discuţie, iar în scurt timp s-au hotărât să meargă la un local din apropiere pentru a consuma băuturi alcoolice. Ajunşi în bar şi-au cumpărat câte o bere si au continuat discuţiile. În jurul orei 19.00, martorul a decis să se retragă, motivat de faptul că urma să se trezească devreme a doua zi. În aceste condiţii, cei doi inculpaţi şi persoana vătămată au insistat să-l însoţească pe martor la locuinţa acestuia pentru a mai consuma băuturi alcoolice şi pentru a asculta muzică la un aparat dvd player pe care acesta îl deţinea. În cele din urmă, P.I. a acceptat, astfel că însoţit de cei doi inculpaţi şi persoana vătămată s-a deplasat la locuinţa sa, după ce, în prealabil, cei trei cumpăraseră mai multe recipiente cu bere.

Au ajuns, s-au instalat în sufrageria locuinţei şi împreună au început să consume bere şi să asculte muzică. Ulterior, în jurul orei 21.00, P.I. s-a retras în altă încăpere întrucât îşi propusese să se trezească devreme în dimineaţa următoare. La scurt timp, în condiţiile în care persoana vătămată şi cei doi inculpaţi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi pe un zgomot de fond generat de felul în care ascultau muzică aceştia (fapt care l-a împiedicat pe martor să audă altceva), între cei trei s-a consumat un incident violent, cu consecinţe foarte grave asupra integrităţii fizice a numitului Constantin Găitan, potrivit rolii.ro.

S-au luat la bătaie, au aplicat lovituri de cuţit, dar nici ei nu ştiu de ce

Din declaraţia persoanei vătămate rezultă că, la un moment dat, după retragerea martorului, în timp ce încerca să introducă un CD în aparatul la care asculta muzică, a fost lovit pe la spate de unul din cei doi inculpaţi cu o scândură pe care o observase anterior în încăpere. A încercat mai întâi să se apere, apoi s-a retras, interpunând între el şi inculpaţi masa din încăpere. Ceilalţi au răsturnat masa şi au reuşit să-l imobilizeze într-un colţ al camerei, unde au început să-l lovească cu diferite obiecte dure, dintre care persoana vătămată a identificat o pompă de bicicletă din metal.

Victima susţine că a fost lovită în cap cu această pompă cu partea la regulă este ataşat un furtun, lovitură care i-a provocat o durere intensă. Mai arată persoana vătămată că unul din cei doi inculpaţi (fără a putea preciza care din ei) a folosit şi un cuţit cu care l-a lovit de mai multe ori în cap. Apoi, inculpaţii au încetat să-l mai lovească şi au hotărât să-l transporte până la locuinţa lui aflată la câteva sute de metri distanţă. Victima a ajuns la spital, unde a primit îngrijiri medicale, iar medicii legişti au spus că a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. Cert este că anchetatorii nu au reuşit să elucideze de la ce a plecat conflictul.

„Se observă că, în declaraţiile date în cursul judecăţii, inculpaţii nu sunt sinceri, minimalizând ultima parte a incidentului, deşi în faţa procurorului au declarat că, în urma loviturilor aplicate cu scaunele, persoana vătămată a căzut la sol, având o hemoragie puternică la cap, fapt care i-a determinat să nu o mai lovească şi să plece fiecare la casa lui”, potrivit rolii.ro. Astfel, 24.05.2016, Ştefan Ionuţ Dima şi Leonard Panait au fost condamnaţi, decizia rămânând definitivă în octombrie anul curent, când indivizii au fost introduşi în Penitenciarul Poarta Albă. Prin urmare, mai bine de 4 ani s-au făcut cercetări, apoi au fost trimişi în judecată, ceea ce înseamă bani cheltuiţi.

Instanţa a decis că „admite, în parte, acţiunea civilă. Obligă pe inculpaţii Panait Leonard şi Dima Ştefan Ionuţ, în solidar, către persoana vătămată Găitan Constantinla la plata sumei de 1.500 lei, reprezentând despăgubiri civile - daune morale, iar către partea civilă Spitalul Clinic Jedeţean de Urgenţă Constanţa la plata sumei de 1.800 lei şi a dobânzii legale, reprezentând despăgubiri civile - daune materiale. În baza art. 274 alin. 1, 2 C.p.p.: Dispune obligarea inculpatului Panait Leonard la plata sumei de 1.300 lei şi a inculpatului Dima Fănel Ionuţ la plata sumei de 1.500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat”, însă, în condiţiile în care cei doi, aşa cum s-a menţionat în una din şedinţele de judecată, nu au ocupaţii şi nici locuri de muncă, trăiesc în concubinaj şi au copii minori, cum îşi va recupera statul banii? Şi nu este un caz singular.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa ma pis pe voi stiri false
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218