REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Constanţa, „mama” infractorilor fugari: ţeapa cu aurul „îndoit” cu plumb a făcut pui la malul mării

Constanţa, „mama” infractorilor fugari: ţeapa cu aurul „îndoit” cu plumb a făcut pui la malul mării

Replica API 27 mai 2016 | 00:16 1141

Unul din ţepari, prins în Lazu

Unul din ţepari, prins în Lazu

Sursa foto: nwitimes.com

Mai multe persoane din Cluj au ajuns în atenţia oamenilor legii după ce au înşelat case de amanet din ţară, inclusiv din Constanţa. Mai exact, acestea au vândut aur umplut cu plumb. Au fost judecate, condamnate, însă unele dintre ele erau de negăsit. Anul trecut a fost prins Iancu Gabor, în timp ce se afla într-o maşină ce rula pe bulevardul Mamaia, iar miercuri, 25 mai anul curent, a fost prins şi tatăl lui, Ioan Gabor, în Lazu. Cel din urmă mai are o condamnare, dată de Judecătoria Turda, rămasă definitivă în martie 2016. Se pare că indivizii derulau afaceri în Constanţa.

Poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, la data de 25.05.2016, l-au identificat pe Ioan Gabor, în vârstă de 44 de ani, domiciliat în localitatea Lazu, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei de 2 ani şi 10 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de delapidare. Bărbatul în cauză a fost escortat şi încarcerat la penitenciarul Poarta Albă. Acesta a fost trimis în judecată pentru delapidare, în ianuarie 2014, la Judecătoria Turda, alături de Ianoş Gabor, Laurean Stelian Luca şi Iulian Baldean, pe când parte vătămată este S.C. Asa Consromania SRL Turda.

Decizia în cazul lui Ioan Gabor a rămas definitivă în martie anul curent, la Curtea de Apel Cluj, el primind 2 ani şi 6 luni pentru complicitate la delapidare. Însă, la acea dată, magistraţii au constatat că fapta pentru care s-a dispus condamnarea este concurentă cu fapta pentru care s-a stabilit pedeapsa de 2 ani închisoare prin Sentinţa penală nr. 1053/10.12.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Prin urmare, după contopirea pedepselor, Ioan Gabor s-a ales cu 2 ani şi 10 luni cu executare. În ceea ce priveşte dosarul care s-a judecat la Bucureşti, menţionăm că el a fost arestat în perioada 2011 - 2013, după care a fost trimis în judecată pentru delapidare în stare de libertate.

Vindeau aur umplut cu plumb în toată ţara, apoi s-au aciuat la Constanţa

Revenind la faptele mai vechi, care au intrat în atenţia judecătorilor din capitală, Ioan Gabor a fost trimis în judecată alături de Mihai Gabor, Viorel Oprea, Istvan Gabor, Iancu Gabor şi Dănuţ Vadar Sandri, în 2012, la Tribunalul Bucureşti, pentru înşelăciune. La finele anului 2012 au fost condamnaţi, au depus apel şi, într-un final, la începutul anului 2014, decizia a rămas definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Membrii familiei Gabor şi acoliţii lor cumpărau aur, mai ales lanţuri şi brăţări, cu zale mari, pe care apoi le umpleau cu plumb.

“Prepararea” bijuteriilor era făcută de către o altă persoană, căreia indivizii îi duceau aurul şi îl luau după câteva zile. Ulterior, aceştia se plimbau din oraş în oraş, se cazau la hotel şi căutau locuri unde să poată amaneta bijuteriile. Astfel au ajuns să înşele mai multe societăţi comerciale, între care şi Koson Grup IFN, Ok Credo Cons SRL, Credit Line IFN SRL, Leg Com SRL, SC Argena IFN SRL şi SC Slaid IFN SRL.

Anchetatorii au intrat pe fir, i-au filat şi au prins o parte din făptaşi. Pe timpul procesului penal, Istvan Gabor a decedat. Cât despre ceilalţi, Ioan Gabor a primit 3 ani de închisoare (pedeapsa fiindu-i scăzută la 2 ani, la Curtea de Apel Bucureşti, pe 19.03.2013), Dănuţ Vadar Sandri 1 an, 2 luni şi 15 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, Mihai Gabor a fost condamnat la 2 ani şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, Viorel Oprea la 4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi Iancu Gabor la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. După cum e precizat mai sus, a urmat apelul iar câţiva dintre inculpaţi erau de negăsit.

În 2015 a fost prins fiul lui Ioan Gabor, tot în Constanţa: maşina, urmărită de Poliţie

Iancu Gabor, fiul lui Ioan Gabor, era de negăsit, fiind eliberat pe numele său mandat de arestare în lipsă încă din anul 2011. Acesta a fost depistat în Constanţa, fiind scos din trafic pe bulevardul Mamaia, la data de 23 iunie 2015. “Poliţiştii Compartimentului Urmăriri, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale l-au depistat, la data de 23.06.2015, pe G. Iancu, din judeţul Cluj, pe numele căruia Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune”, au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.

Potrivit informaţiilor noastre, autoturismul în care se afla acesta a fost urmărit pe bulevardul Mamaia, fiind tras pe dreapta. Nu el se afla la volan, dar a fost imediat identificat şi încătuşat. Ulterior, mai rămăsese pe rol dosarul de la Cluj ce-l viza pe Ioan. Cum în martie anul curent a fost dată sentinţa definitivă, Ioan Gabor a fost dat în urmărire naţională, fiind prins pe 25 mai anul curent. Menţionăm că mai mulţi membrii ai familiei Gabor se stabiliseră la malul mării unde, potrivit unor surse, derulau „afaceri”.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369