rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CONSTANȚA NU este SINGURA care RESTRICȚIONEAZĂ ACCESUL în CENTRUL ISTORIC

De luni, 15 noiembrie, a fost pus în aplicare Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanței, fapt ce a stârnit mai multe acuze din partea constănțenilor. Însă, să fie oare Constanța primul oraș ce impune un astfel de regulament de restricționare al accesului în centrul istoric? Ei bine, nu. Orașe precum Sibiu, București, Brașov, Alba Iulia sau Cluj au implementat deja un astfel de regulament ce vizează condiționarea sau chiar interzicerea accesului autoturismelor în zonele istorice.

Scandalul pornit pe marginea Regulamentului de acces în zona Peninsulară ia amploare. Începând de luni, 15 octombrie, au fost montate bariere la toate intrările din Peninsulă iar constănțenii ce locuiesc sau muncesc în zonă s-au revoltat și au declarat ‘război’ autoritățile locale. „S-a declarat stare de război și începe evacuarea. Să lipim hârtie neagră pe geamuri? Ne trebuie viză de Peninsulă? Le-ați încurcat de nici Papa de la Roma nu le mai descaieră”, este doar una din reacțiile date de constănțeni.

Regulamentul a ajuns în instanță

Cererea de chemare în judecată având ca obiect suspendare executare act administrativ privind aprobarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a Municipiului Constanţa nr. 294/31.08.2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost respinsă, ca neîntemeiată, prin sentinţa din 15 noiembrie a Tribunalul Constanţa. Printre cei care au solicitat suspendarea se află persoane juridice dar şi persoane fizice ca Barbu Paraschiva, mama fostei deputate Antonella Marinescu sau Marinescu Andrei Rareş, fiul fostei deputatei. Sentinţa nu este definitivă.

Citește mai multe pe acest subiect aici:

REGULAMENTUL de ACCES în zona PENINSULARĂ NU va fi SUSPENDAT

Accesul condiționat sau chiar interzis în mai multe orașe din țară

Însă, s-a întrebat oare cineva cum stă treaba în alte orașe din țară? Ei bine, constănțenii ar trebui să știe că accesul în zonele istorice este condiționat, sau chiar interzis în mai multe orașe din țară, așa cum se dorește și în Constanța. Iar motivele sunt, bineînțeles, pentru siguranța cetățenilor ce locuiesc în zonă.

Accesul în Centrul Vechi din București

În București, din anul 2005 a fost interzis accesul auto în Centrul Vechi. Aici, "aprovizionarea unităţilor se desfăşoară zilnic între orele 6,00 şi 10,00. Accesul în afara acestui interval se va putea face cu plata unui tarif în valoare de 300 lei/acces. Plata se va face către Administraţia Străzilor Bucureşti. Mijloacele auto care asigură aprovizionarea vor avea acces în Centrul istoric astfel: intrare pe str. Doamnei şi str. Lipscani şi ieşire pe str. Şelari şi str. Căldărari", este notat în Regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor în zonele protejate şi în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti.

Sursa foto: playtech.ro

Accesul în Centrul Vechi Sibiu

În Sibiu este restricționată circulaţia autovehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 2 tone pentru centrul istoric al municipiului. Ba chiar mai mult, în 2020, municipalitatea a anunțat că zona pietonală a Sibiului se extinde în Piața Mică. “Piața Mică este superbă, dar aspectul îi este afectat de mașinile parcate agresiv, până lângă terase. Sunt convinsă că sibienii și turiștii care doresc să se bucure de centrul istoric de pe o terasă din Piața Mică nu își doresc să fie înconjurați de mașini parcate. Vom continua astfel să extindem zona pietonală, așa cum ne-am propus în Planul de Mobilitate Urbană. Mai mult, spațiul astfel eliberat va face posibilă și extinderea teraselor care dau culoare și atmosferă Sibiului, respectându-se astfel normele de distanțare socială. Locurile de parcare din zona indicată, inclusiv cele de lângă Turnul Sfatului vor fi desființate. Intrarea cu autovehiculul în această arie va fi interzisă, urmând să fie protejată cu piloni. Accesul autovehiculelor va fi permis în această zonă doar pentru aprovizionarea magazinelor sau teraselor din zonă, într-un anumit interval orar. Locuitorii acestei piețe vor putea parca în cealaltă parte a Pieței Mici, în baza abonamentului”, spunea la acel moment Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Sursa foto: bursatransport.com

Accesul în Centrul Istoric Brașov

Este restricționat accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone pentru străzile din Zona Istorică (HCL 228 / 2018, art. 9 lit. a și lit. b.). În această zonă, pentru acces şi aprovizionarea societăţilor comerciale şi pentru transportul de valori băneşti la unităţile bancare, se eliberează permise de liberă trecere pentru autovehicule cu masa maxim autorizată până la 3,5 tone. În zona centrală din Brașov se pot elibera permise de liberă trecere pe perioadă determinată (o zi până la o lună) şi pentru autovehicule având masa maximă autorizată cuprinsă între 3,5 şi 16 tone.

Orarul pe timp de zi pentru zona centrală, pentru aprovizionarea societăţilor comerciale care au magazine în această zonă este între orele 06:00 – 08:00; între orele 08:00 – 19:00 pentru zona centrală pentru transportul de valori băneşti la unităţile bancare; între orele 06:00 – 16:00 pentru zona istorică.

Sursa foto: bursatransport.com

Accesul în Centrul Istoric din Alba Iulia

În Alba Iulia, în interiorul Cetății Istorice este închis circulației rutiere pe toate străzile componente. Riveranii persoane fizice sau juridice au acces în interiorul cetății cu vehiculele proprietate. Totodată, sunt instituite restricții de tonaj de 3,5 tone, masa totală, pentru mărirea fluenței traficului și protejarea mediului înconjurător în zona centrală a municipiului Alba Iulia.

Sursa foto: bursatransport.com

Accesul în Centrul Istoric din Cluj

În Cluj restricționează accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în zona 0 (zona istorică a orașului) și 7,5 tone în restul municipiului (HCL 484/2011, art 2). În perimetrul zonei 0 pentru aprovizionarea cu mărfuri perisabile ori aprovizionarea societăților comerciale care dețin parcare proprie amenajată în afara domeniului public, se permite accesul autovehiculelor cu greutatea totală de până la 3,5 tone (inclusiv), între orele 07:00-21:00.

Sursa foto: bursatransport.com

Limitele zonei 0 sunt reprezentate grafic în harta de mai jos:

Sursa foto: primariaclujnapoca.ro

Ce prevede Regulamentul de Acces din Peninsulă

Potrivit Regulamentului de acces în Zona Peninsulară a municipiului Constanța adoptat prin HCLM 294/2021, din punct de vedere al destinației, zona peninsulară va fi separată în două părți: a)Zone exclusiv pietonale (cu destinație pietonală cu excepția desfășurării unor evenimente sociale, culturale/sau sportive, a executării de lucrări de construire, amenajare și modernizare, în situații de intervenție pentru situații de urgență sau situații speciale); b) Zone ocazional carosabile (cu destinație preponderent pietonală și ocazional carosabilă)

Acces doar cu permis

Accesul vehiculelor în interiorul zonei pietonale se va realiza doar în baza unui permis, iar constănțenii pot depune cereri pentru obținerea permiselor de acces în zona peninsulară. Există mai multe tipuri de permise: pentru rezidenți persoane fizice, pentru rezidenți persoane juridice, pentru evenimente, pentru aprovizionare, pentru instituții publice, pentru amenajări, pentru furnizorii serviciilor de utilități publice, pentru furnizorii serviciilor de catering, poștă sau curierat și transport valori, pentru evenimente religioase, pentru situații excepționale.

Intrarea și ieșirea mașinilor în/din zona peninsulară se realizează doar prin punctele prevăzute în Regulamentul de acces în care vor fi amplasate indicatoare de semnalizare rutieră. Viteza de deplasare a vehiculelor în zona peninsulară este de maxim 30 km/h.

Iată cine are acces fără permis

Este admis accesul fără solicitarea permisului de acces pentru următoarele categorii de vehicule: vehiculele inscripționate deținute de Poliția Română, Jandarmeria Română, Poliția de Frontieră Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Instituția Prefectului, Agenția Națională Antidrog, Agenție Națională Împotriva Traficului de Persoane, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Direcția Generală de Informații a Apărării, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, Oficiul Național pentru Prevenirea Spălării Banilor, Direcția Generală Poliția Locală, Direcția Națională Anticorupție, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Institutul Național de Sănătate Publică, Direcția județeană de Sănătate Publică, Serviciului de Ambulanță, Garda de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, aflate în misiune; vehiculele aparținând ambasadelor sau consulatelor precum și ale coloanelor oficiale însoțite conform legislației în vigoare.

Diana BERECHET

marţi, 16 noiembrie 20212471
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
Bombă despre polițistul care a ucis-o pe Raisa pe trecerea de pietoni!
Comentarii

00Mary(16 noi 22:20)
Inchideti centrul vechi, dar nu un cartier intreg. De ce suntem pedepsiti? Numai pentru a putea beneficia de banii europeni? In ce mod? Ca si pana acum? Noi constantenii asteptam raspunsul primarului si al consilierilor carecau aprobat regulamentul. Multumim!
01Cersetorilor(16 noi 21:35)
Exemplu mai elocvent de atat nu putea da marele cotidian replica.... SLUGI! Rusine!
00Normal(16 noi 21:08)
ptr demitere
00ionas casoti zguma(16 noi 19:35)
mie imi convine, eu cad mereu in picioare... pana cad odata de tot...
08baaa(16 noi 15:51)
aprobati doar comentarii care dezaproba inchiderea zonei peninsulare!!!!!!!!
911cwrvelereplica(16 noi 10:41)
ce spuneati cand fagadau a facut acelasi lucru...?? cwrve ordinare care sunteti!!!!!
522Tuta Feliciu si bese-n cizme(16 noi 10:35)
Au facut varza tot orasul in timp record.
72Covid(16 noi 08:24)
Cu certificat de poate
1019ion(16 noi 07:36)
Mai bine inchide orasul tot cu sirma ghimpata si sa ne tina ca pe oi in tarc.Rusine domn primar.
627Peninsular(16 noi 06:51)
La dracu cu peninsula voastra ,cu granitul si cu parcarile de kkt. Sa va vad cand vine iarna ce pietoni circula prin zona?
729Faliment(16 noi 00:22)
Urmeaza falimentul comerciantilor din zona.
mai mult...Replica
27 ian 22:52ReplicaSondaj INSCOP: AUR depășește PNL și USR şi urcă pe locul doi în preferințele românilor

Un sondaj realizat de INSCOP Research arată o creștere fulminantă a celor de la AUR, care au depășit PNL și USR,...868

28 ian 23:57ReplicaSURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu1847
28 ian 23:21ReplicaFiul lui Catană a ajuns șef de cabinet la Ministerul Transporturilor!937
28 ian 00:39ReplicaMovileanu începe construcția unui parc acvatic uriaș la Neptun!

Familia Movileanu, care deține deja trei hoteluri cu peste 900 de camere și 50 de vile în sudul litoralului, a...757

28 ian 00:02ReplicaGrecul Pantelis Kalliagkas, din dosarul ‘Prostituate pentru vipuri’, dator la ANAF553
28 ian 23:06ReplicaJustiţia l-a lăsat pe Lazia, în continuare, în Portul Cernavodă!634
28 ian 00:26ReplicaO firmă din Constanţa se va ocupa de branșarea Cazinoului la utilități!

Lucrările la Cazinoul Constanța se desfășoară cu pași repezi. De curând, a fost atribuit contractul pentru...570

28 ian 00:24ReplicaVindea ”moarte la plic”, dar nu şi-a schimbat meseria!833
28 ian 00:23ReplicaNicu Babu s-a răzgândit! Nu mai vrea hotel, ci bloc, în Mamaia!610
28 ian 00:19ReplicaNăvodărenii sunt debusolaţi pentru că le-au îngheţat senzorii de parcare!

Năvodărenilor le-au... înghețat senzorii de parcare, așa că au lăsat autoturismele pe unde au apucat. Fie că...402

28 ian 00:14ReplicaHoțul care a dat spargere la OCPI, cercetat pentru evadare451
28 ian 00:12ReplicaCertificatele verzi rămân valabile de la 1 februarie1229
Vremea
-2.6°-2.6° - 1.8° vineri, 28 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 68%
Vânt: 6.09 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4946318164832
5/402030183918
joker102143152011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportTenis: Novak Djokovic ar putea juca prima oară în acest an la Dubai

Tenismanul sârb Novak Djokovic, nr. 1 mondial, expulzat din Australia chiar înaintea debutul primului Grand Slam al...99

28 ian 00:00SportFotbal: Mbappe este noul Pele, afirmă Arsene Wenger

Arsene Wenger, directorul pentru dezvoltarea fotbalului din cadrul FIFA, îl compară pe noul star al fotbalului francez...106

28 ian 00:00SportTenis - AO: Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului cu Denis Shapovalov

Rafael Nadal a slăbit patru kilograme în timpul meciului de marţi cu canadianul Denis Shapovalov, din sferturile de...132

28 ian 00:00SportTenis: Neozeelandezul Michael Venus l-a făcut idiot pe Nick Kyrgios, după un meci la Australian Open

Tenismanul neozeelandez Michael Venus a afirmat despre Nick Kyrgios, după un meci la dublu din sferturile turneului...104

Local
28 ian 00:00LocalNodul rutier de pe A4, Ovidiu-Agigea, deschis circulației rutiere

D.R.D.P. Constanța anunță că, începând cu data de 27 ianuarie 2022, ora 14:00, s-a deschis circulația rutieră...1579

28 ian 00:01LocalCriza facturilor uriașe lovește în plin Arhiepiscopia Tomisului

Criza facturilor uriașe lovește în plin și Arhiepiscopia Tomisului. Aceștia sunt nevoiți să achite 52.000 de lei...1403

28 ian 00:01LocalUn fost șef de la APIA, prins în flagrant luând mită. Cât a costat angajarea unei persoane în instituție!

3032

28 ian 23:59LocalANPC a amendat Kaufland, Mega Image și Carrefour. Alimente periculoase, retrase de pe raft

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat magazine ce aparțin de trei mari rețele...1188

28 ian 23:59LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanţa

Până joi, 27 ianuarie a.c., 59.797 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...308

28 ian 00:00LocalPeste 60 de copii, admiși în creșele de stat din municipiul Constanța

Din luna februarie, încă 62 de copii vor fi admiși în creșele de stat și vor beneficia de condiții moderne de...228

28 ian 00:00LocalTrei bărbați, reținuți pentru furt din locuințe

Urmare a cercetărilor în 2 dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fapte comise în...403

28 ian 23:58LocalTaximetrist din Constanța, amenințat cu un cuțit, de un client!

Doi indivizi au ajuns în atenția autorităților, grație tâlhăriilor pe care le-au pus la cale. În urma...1668

28 ian 00:01LocalReținut după ce a furat un telefon mobil de la un minor

331

Politică
28 ian 23:23PoliticăGrindeanu: Lucrăm la o lege care să nu mai permită constructorilor blocarea proiectelor de infrastructură

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii lucrează la o lege care să nu mai permită constructorilor să blocheze...253

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu pasează spre Nicolae Ciucă demiterea lui Virgil Popescu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre relaţia din coaliţie şi dialogul pe subiecte importante,...271

28 ian 23:22PoliticăMarcel Boloș a fost validat de conducerea PNL pentru ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

227

28 ian 23:22PoliticăMarcel Ciolacu îl ironizează pe Florin Cîțu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a răspuns, joi, declarației lui Florin Cîțu care spunea că poate PSD ar trebui să...243

28 ian 23:23PoliticăFlorin Cîțu vrea pact pe securitate energetică

Vreau un pact ca până în 2026 să avem un pact pe securitate energetică, a spus Florin Cîțu, în contextul...196

28 ian 23:23PoliticăMinistrul de Finanțe, replică acidă pentru Florin Cîțu: poate nu s-a înțeles

261

Interviuri
15 ian 00:25InterviuriMihaela ANDREI, CONSILIER municipal PNL: Mă AȘTEPTAM ca lucrurile să se DERULEZE mai REPEDE în CONSTANȚA

Consilierul local municipal PNL, Mihaela Andrei, s-a aflat vineri, 14 ianuarie, în studioul REPLICA. Cu această...2694

8 ian 14:37InterviuriȚUȚUIANU: Dacă mi se PROPUNE, candidez la PRIMĂRIA Constanța! VIDEO

Deputatul PSD, Horia Țuțuianu, a fost prezent vineri, 7 ianuarie, în studioul Replica de Constanța, pentru o...4415

5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

3741

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5434

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a fost prezent în studioul Replica, luni, 20 decembrie, în cadrul emisiunii...4253

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

3579

Monden
28 ian 00:00MondenParis Hilton spune că Metaverse va fi 'viitorul petrecerilor'

Prințesa culturii pop a oferit tuturor celor din publicul „The Tonight Show” un NFT din noua ei colecție viitoare...104

28 ian 00:00MondenNoi acuzații grave la adresa lui Marilyn Manson: 'Am fost violată în faţa unei camere de filmat'

Actriţa americană Evan Rachel Wood l-a acuzat pe cântăreţul Marilyn Manson că a violat-o profitând de filmările...111

28 ian 00:00MondenFilmul 'Fight Club', cu Brad Pitt și Edward Norton, a fost modificat în China pentru a avea un 'happy-end'

103

28 ian 00:00MondenFilme de Radu Jude, Ştefan Constantinescu şi Anca Damian, proiectate la Festivalul de Film de la Göteborg

Trei filme din România vor fi proiectate la cea de-a 45-a ediţie a Festivalului de Film de la Göteborg (Suedia),...107

28 ian 00:00MondenActriţa franco-română Anamaria Vartolomei, nominalizată la premiile César 2022

Actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, în vârstă de 22 de ani, a fost nominalizată miercuri la premiile...98

28 ian 22:41MondenA murit actriţa Kathryn Kates, cunoscută pentru rolurile din „Seinfeld” și „Orange is the New Black”

936

Mapamond
28 ian 01:17MapamondSUA caută gaze pentru Europa: Rusia ar putea închide robinetul, dacă izbunește războiul

Statele Unite sunt implicate în discuţii cu ţări şi companii importante producătoare de energie din întreaga lume...298

28 ian 01:17MapamondÎntâlnire la cel mai înalt nivel Franța-Germania: amenință Rusia cu o ripostă puternică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au pledat, marţi, pentru consolidarea...267

28 ian 01:17MapamondPreşedintele Croației afirmă că Ucraina nu ar trebui să adere la NATO

268

28 ian 01:18MapamondExplozie urmată de un incendiu puternic, în centrul Atenei

O persoană a fost rănită şi mai multe clădiri au fost grav avariate, miercuri, după o explozie în centrul Atenei,...286

28 ian 01:19MapamondThailanda legalizează cultivarea canabisului în gospodării

Autorităţile din Thailanda au anunţat marţi că vor elimina canabisul de pe lista de droguri, permițând astfel...230

28 ian 01:17MapamondFranța a raportat peste o jumătate de milion de cazuri de coronavirus într-o singură zi

Franța a înregistrat, marți, un număr uriaș de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai mare de la...238

28 ian 01:15MapamondUn antivaccinist a murit la 27 de ani, după ce a rupt aparatele ca să nu fie tratat de Covid-19

Un antivaccinist din Italia a murit la doar 27 de ani, după ce a luptat, în spital, să nu fie tratat. Și-a smuls...783

28 ian 01:15MapamondSUA: Administraţia Biden retrage vaccinarea obligatorie în marile companii

Administraţia preşedintelui Joe Biden a retras oficial marţi vaccinarea obligatorie în companiile cu peste 100 de...346

28 ian 01:16MapamondAdio teste Covid pentru cei vaccinați sau vindecați care vor să călătorească

1450

Sănătate
27 ian 13:12SănătateRafila: 'Certificatul cu 3 doze va fi obligatoriu doar pentru călătoriile în UE'

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare...1939

28 ian 22:41SănătateAlexandru Rafila, în ziua cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19: Nu există motive de panică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că numărul record de infectări nu este o surpriză având în...578

28 ian 22:41SănătateSute de persoane defavorizate vor putea beneficia de consultaţii medicale gratuite

255

28 ian 22:42SănătateValeriu Gheorghiţă anunță că sfârșitul pandemiei este aproape

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, consideră că vom ajunge într-o fază endemică...681

28 ian 22:42SănătateRafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că era de aşteptat să crească numărul de infectări...388

28 ian 22:40SănătateA început vaccinarea anti-Covid pentru copiii între 5 și 11 ani

288

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT