REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constanţa nu se află în Top 10 cei mai activi deputaţi

Constanţa nu se află în Top 10 cei mai activi deputaţi

Replica API 11 octombrie 2012 | 00:00 180

Primii 20 de deputaţi din punctul de vedere al numărului de interpelări făcute în Parlament au adresat în total peste 8.600 de întrebări şi interpelări către guvern şi miniştrii acestuia în cei patru ani de activitate, iar primii trei au peste 1.000 de interpelări şi întrebări fiecare, arată datele de pe site-ul Camerei Deputaţilor analizate de Ziarul Financiar.

Cea mai simplă formă de control al executivului de către legiuitor este întrebarea, iar parlamentarii o folosesc adesea pentru a semnala probleme din colegiile electorale, din activitatea parlamentară sau pentru a verifica activitatea guvernamentală.

Un exemplu de interpelare de control ar fi cea formulată de social-democratul Florin Pâslaru din Galaţi, la data de 6 martie 2012, prin care deputatul i-a trimis ministrului afacerilor europene Leonard Orban următoarea solicitare: "Domnule ministru, vă rog să îmi precizaţi realizările ministerului pe care îl conduceţi, până în prezent, dacă există. Solicit răspuns în scris."

Răspunsul semnat de Orban a venit după aproximativ o lună, sub forma unui document de două pagini în care erau enumerate nouă "realizări ale ministerului".

Alte interpelări şi întrebări se pot referi la situaţiile personale ale alegătorilor şi oamenilor din colegiile electorale.

Un exemplu în acest sens ar fi interpelarea democrat-liberalului Petru Călian, din data de 21 februarie, prin care atrăgea atenţia asupra cazului a patru şcolari din Runcu Mare, Hunedoara, care parcurg zilnic 8 kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală.

Răspunsul ministrului educaţiei de la acea vreme Cătălin Ovidiu Baba a fost că bugetul pentru achiziţionarea de microbuze pentru transportul şcolar va fi suplimentat, iar repartizarea se va face în funcţie de priorităţi şi solicitări.

Campionul incompatibil

Din 2008 până în prezent, cele mai multe interpelări şi întrebări au fost iniţiate în Camera Deputaţilor de social-democratul Florin Pâslaru (2.280 de interpelări şi întrebări), care este considerat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) incompatibil cu funcţia de deputat, deoarece l-a angajat pe fiul lui la biroul de parlamentar. În plus, deputatul a fost urmărit penal pentru fals în declaraţii după ce a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate, afirmaţie contrazisă de CNSAS.

Locurile doi şi trei în topul deputaţilor cu cele mai multe interpelări sunt deţinute de independentul Mircia Giurgiu (1.359), deputat de Cluj şi liberalul Bogdan Ciucă (1.103), deputat de Galaţi.

Potrivit Mihaelei Şoica, şeful biroului parlamentar Mircia Giurgiu, interpelările sunt rezultatul faptului că biroul parlamentarului primeşte solicitări de la aproximativ 20 de oameni săptămânal, la care se adaugă cei care îl contactează direct pe deputat.

Din interpelările iniţiate de Giurgiu în Cameră, aproximativ 80% sunt soluţionate favorabil, adaugă Şoica.

Printre problemele la care se referă interpelările şi întrebările lui Giurgiu găsim o solicitare de facilităţi pe modelul "zonă defavorizată" care să sprijine potenţialii investitori în zona Câmpia Turzii după ce combinatul Mechel intenţionează să închidă unitatea locală. Alte interpelări însă se referă la cazuri individuale şi au titluri precum: "Memoriul domnului Vădean Aurel", "Memoriul domnului Câmpean Ionel" sau "Memoriul doamnei Fergehete Ludovica", cu trimitere la situaţii semnalate de alegători la biroul parlamentar.

La coada clasamentului interpelărilor se află 18 deputaţi cu câte o singură interpelare sau întrebare şi 51 care nu au nicio interpelare şi nicio întrebare. Printre cei cu o singură interpelare se numără nume cunoscute precum Theodor Paleologu (PDL), Ioan Oltean (PDL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Radu Stroe (PNL) şi Varujan Pambuccian (minorităţi). Printre cei cu nicio interpelare găsim nume ca Elena Udrea (PDL), Dan Nica (PSD) şi Tudor Chiuariu (PNL).

Dovezi de activitate

"Scopul acestor interpelări este acela de a îmbunătăţi CV-ul parlamentarului. De regulă există un anumit dispreţ al autorităţilor faţă de Parlament, ceea ce face ca interpelările să aibă rezultate concrete reduse", a declarat analistul politic Daniel Barbu pentru ZF, adăugând că de multe ori aceste interpelări şi întrebări sunt folosite de parlamentari ca "dovezi de activitate". Prima interpelare înregistrată în legislatura actuală a venit din partea social-democratului Mihai Dumitriu, adresată premierului de atunci Călin Popescu-Tăriceanu, şi solicita majorarea până la 19 ani a vârstei până la care elevii de liceu pot primi alocaţii de stat cu condiţia să nu fie repetenţi.

Prima referire la criza economică printre interpelările legislaţiei actuale a venit de la democrat-liberalul Dumitru Ioan Puchianu, care îl întreba pe Tăriceanu următoarele:

- Care este strategia Guvernului de atenuare a crizei economice?

- Care este strategia Guvernului de a stopa căderea economică şi de a diminua dependenţa României faţă de resursele naturale din import?

- Care sunt măsurile pe care Guvernul intenţionează să le adopte pentru stimularea producţiei şi a exportului, în vederea reechilibrării deficitului balanţei de plăţi a României.

Interpelarea nu a primit un răspuns scris nici până în ziua de azi.

sursa: zf.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367