REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constanţa, oraşul cu 20 de fântâni arteziene

Constanţa, oraşul cu 20 de fântâni arteziene

Replica API 8 noiembrie 2011 | 00:00 1682

Prima a fost construită în 1971

Prima a fost construită în 1971

Constanţa s-a oprit la numărul 20. Chiar şi aşa, am putea "alinta" urbea cu numele de "Oraşul Fântânilor Arteziene". Cea mai veche astfel de construcţie datează din 1971 şi este situată în parcul de lângă Gară. În momentul de faţă, toate fântânile se află în grija SC Confort Urban SRL, printr-o hotărâre de consiliu din anul 2007, fondurile pentru reparaţii, exploatare, întreţinere şi revizie tehnică provenind de la bugetul local.

Aşadar, cea mai veche fântână arteziană din Constanţa este cea situată în parcul de la Gară şi a fost construită de sculptorul monumentalist şi arhitect Constantin Lucaci. De-a lungul timpului acest monument istoric a început să-şi piardă din strălucire, trecerea timpului lăsându-şi amprenta, până în anul 2008, când Primăria municipiului Constanţa a demarat proiecte de reparaţii capitale, an în care fântâna mai sus menţionată a fost pusă în funcţiune din punct de vedere tehnic. Menţionăm că este printre primele fântâni cinetice construite în România. A doua fântână, spre care trebuie să ne îndreptăm atenţia, este cea din zona Cazino - Mamaia. Aceasta a fost proiectată ca bazin ornamental în anii '70 ajungând să fie reabilitată şi modernizată în perioada 2000 - 2004 de către Primărie, fiind astfel transformată într-o fântână arteziană cu un mare impact asupra turiştilor. Este construită pe 693 mp, iar bazinul ornamental are 256 mp. În cel de-al treilea rând, ne îndreptăm atenţia spre fântâna arteziană din zona Capitoliană, la intrare în Piaţa Ovidiu, lângă "Lupoaică", ce a fost construită tot în perioada 2004 - 2008. Atât statuia cât şi fântâna reprezintă latinitatea, dar şi intrarea în zona arheologică a Constanţei. Celelalte fântâni sunt construite în zone publice, parcuri, cum ar fi parcul Oleg Danovski, parcul din Tomis II, parcul Primăriei, parcul de la ICIL, Far, sau la intersecţii semaforizate: Dacia, Miga, în dreptul hotelului Oxford - "Păpădia" etc. Toate acestea reprezintă puncte de atracţie ale municipiului Constanţa. "Sunt adevărate puncte turistice ale Constanţei, iar după cum bine aţi observat, la fiecare în parte am adăugat un spaţiu de recreere format din băncuţe, verdeaţă, flori, ca nişte mini-părculeţe. Le-am reabilitat pe cât posibil şi am încercat să le transformăm în atracţii turistice. Înainte nu erau decât nişte bazine ornamentale unde se adunau frunze, broaşte, sticle goale şi cântau greierii. Am întâmpinat şi probleme mai deosebite întrucât persoane cu un comportament deviant, în special tinere şi lipsite de venituri, au distrus şi au sustras elemente care stăteau la baza funcţionalităţii fântânilor. Dacă vrei să faci ceva în ţara asta sau să ai, trebuie să şi păzeşti, astfel am reuşit să obţinem fonduri pentru a asigura o pază permanentă a acestor fântâni. Dacă sunt în plan şi alte asemenea construcţii? Momentan nu, deoarece nu-s fonduri", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa. Cât despre programul fântânilor arteziene, putem spune că acestea funcţionează în perioada estivală, 1 mai - 30 septembrie, perioadă când şi reviziile tehnice au loc săptămânal.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Următoarea ca vechime cred că este cea din fața teatrului Oleg Danovschi sau cea de pe faleză,în dreptul Casei Cănănău...
0
0
Cea mai veche fântână din Constanța, a fost în parcul de la primărie, când intri de la "hartă" pe poarta cetății. A fost distrusă de niște creiere bolnave și au pus în locul ei fântâna Wallace... Ha văzul acela se poate admira în fotografiile de epocă ,în fața Cercului Militar... "Wallace",mergea mult mai bine în Piața Ovidiu unde mai fusese pe timpuri...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614