REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Constanţa: oraşul cu străzi peticite, clădiri în paragină şi mormane de gunoi

Constanţa: oraşul cu străzi peticite, clădiri în paragină şi mormane de gunoi

Replica API 10 martie 2016 | 09:42 653

Fără mască

Fără mască

Continuăm prezentarea străzilor din Constanţa, cu imagini descrise fără menajamente şi cu speranţa că fiecare problemă în parte va avea ecou la nivelul autorităţii competente. Constanţa, „oraşul de la malul mării”, oraş sinonim cu vacanţele la mare, cu clădiri istorice precum Cazinoul sau Casa cu Lei. Din păcate, oraşul nostru mai are ataşată o listă luuungă de sinonime, dintre care câteva sunt străzile peticite la repezeală, clădirile abandonate şi lăsate în paragină, mormanele de gunoi aruncate la fiecare copac, cablurile de electricitate care abia se susţin în crengile pomilor. Laolaltă sunt şi gropile care par să nu se mai astupe prea curând, gropi în care şoferii riscă să-şi avarieze maşinile. Maşinile abandonate fac şi ele parte din decorul urbei, la fel şi mucurile de ţigări aruncate tot mai des de oameni pe te miri unde.

Pe strada Sabinelor, spaţiul din jurul copacilor este folosit de cetăţeni drept coş de gunoi, fără a ţine seama de faptul că am respira totuşi un aer mai curat dacă am avea grijă de natura care ne înconjoară. Pe strada Dimitrie Bolintineanu este nu una, nu două, ci un şir întreg de gropi în asfalt. Strada Decebal este plină de petice de asfalt, porţiuni de ciment cu urme de tălpi, la care se adaugă o maşină abandonată, ca să compleze decorul de-a dreptul deplorabil. Mai departe, pe strada Dacia sunt numeroase calburi de electricitate încâlcite şi care atârnă mult prea jos, şi care abia se mai susţin în crengile copacilor. Nici strada Sarmisegetuza nu arată prea bine: este peticită de asfaltări ulterioare demersurilor cetăţenilor de a se racorda la gaze naturale. Iar lucrările lasă de dorit, părând a fi făcute de un... Dorel. Pe strada Constantin Brătescu, „capodoperele” arhitecturale sunt şi ele la locul lor. Această stradă găzduieşte o clădire veche, dărăpănată, care are lipit ceolofan pe post de geamuri, iar în curtea căreia sunt aruncate mormane de gunoaie. Dar fericire mare pe proprietari: au uşă din PVC şi cutie poştală. Pe strada Griviţei, în apropierea magazinului Tomis, este o groapă care determină şoferii să facă un adevărat slalom! Pe aceeaşi stradă, în faţa unui magazin de încălţăminte se află nişte scări care arată şi ele jalnic: placate cu gresie murdară şi ciobită în numeroase locuri. Pe această stradă sunt totuşi înşirate, parcă ironic, magazine cu produse destinate artelor plastice, croitoriei şi magazine de ţesături. De asemenea, de-a lungul străzii Mihai Viteazu se află câţiva puieţi de copaci plantaţi aşa, ca o compensaţie probabil a faptului că cei mai bătrâni au fost ciopârţiţi. Nu că cei care au rămas întregi ar arăta mai bine: aceştia sunt îngrădiţi de buruieni, uscături şi pe alocuri, mucuri de ţigări. Iar ca „răzbunare” a naturii, se poate observa că rădăcinile unora au început să iasă la suprafaţă prin asfalt. Tot pe această stradă se află o clădire veche, vizibil dărăpănată, dar care este acoperită cu o pânză ce ilustrează ferestrele care ar fi existat odinioară, cu geamuri impecabile, albastre, ca în desenele animate. Centrul Constanţei este împânzit de birouri de avocatură, notariat şi medicină dentară care sunt amplasate pe tot felul de străzi obscure, având vecini şi mai obscuri, în clădiri ce te întâmpină în scara blocului cu pereţi scorojiţi şi ziare puse în geam pentru a ascunde cine ştie ce.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369