REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constanța, orașul în care cultura nu aduce voturi. „Suntem desprinși dintr-o scenetă de Caragiale”

Constanța, orașul în care cultura nu aduce voturi. „Suntem desprinși dintr-o scenetă de Caragiale”

Replica API 24 august 2015 | 00:00 197

Nu facem degeaba referire la Ion Luca Caragiale. În prezent, în Capitală, marele scriitor este serbat cu pompă, an de an. Constanța nu excelează când vine vorba de poetul Mihai Eminescu, cel care a locuit pentru o scurtă perioadă în orașul de la malul mării, așa că de ce ne-am osteni cu Caragiale?

Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, Masca, Nottara sau grădina festivalului „La Conu` Iancu” sunt locațiile care au găzduit în lunile iunie și iulie și găzduiesc și în această lună unul dintre cele mai consacrate evenimente, celebrarea lui I.L. Caragiale. La Constanța, vremea rea pune pe butuci poate singura activitate notabilă a locului: terasele și crâșmele.

Guvernul României amintește că în cadrul festivalului „teatrul este la el acasă în Centrul Istoric în fiecare seară până pe 22 septembrie”!

„Nu are nici un rost să faci un festival dedicat lui Caragiale la Constanța cât timp orașul Constanța parcă este desprins dintr-o scenetă de Caragiale! Lăsând gluma la o parte, nepăsarea și indiferența administrației locale față de cultură este deja proverbială. În ultimii ani, cei care au condus destinele municipiului și județului Constanța, recte Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, au privit cultura strict prin ochii electorali și pentru că ei au știut de la bun început că nici un om de cultură nu îi va vota s-au gândit să distrugă cultura, pentru că oamenii de cultură nu îi votează. Acesta este motivul pentru care în Constanța, azi, nu mai avem cultură, faptul că oamenii de cultură nu pot vota o ofertă produsă de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Sigur că aceste chestiuni pot fi schimbate și un primar responsabil și un președinte de CJ responsabil pot revitaliza cultura. Cred că este prioritate pentru cei care vor conduce sau pentru orice candidat la Primăria și președinția CJC, ca primele obiective pentru 2016 – 2020 să fie revitalizarea culturii în Constanța”, a spus președintele M10 Constanța, Mihai Petre, pentru Replica.

„Singurii care s-au bătut pentru cultură: eu și Claudiu Palaz”

Surprinzător sau nu, Mihai Petre și-a adus aminte cu acest prilej de colaborările mai vechi cu alt politician local, președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga-Palaz. Petre consideră că PSD este responsabil de demolarea culturii pe malul mării, PNL fiind complice la fiecare pas al acestui proces și, în acest sens, a dezvăluit și câteva amintiri, când ne-a relatat despre situația teatrului de balet „Oleg Danovski”, din 2010.

„Cultura din județ a fost distrusă de PSD, cu acceptul tacit al PNL! Eu îmi aduc aminte de anul 2010, când teatrul de balet „Oleg Danovski” era în pragul desființării și o mână de oameni, adică eu și Adrian Gheorghiță, băteam pe la ușile PNL. Era 18 – 19 decembrie și băteam la ușile PNL, încercând să convingem consilierii județeni ai PNL să semneze un convocator de ședință a CJC, prin care să trecem mai repede teatrul de balet de la autoritatea județeană la ministerul Culturii, pentru ca acești oameni să-și poată lua salariile restante până la 31 decembrie. Am bătut la ușă, le-am pus convocatorul pe masă, i-am sunat a doua sau a treia zi, ca să aflu că erau la o petrecere de Crăciun și pe ei nu-i interesează să semneze un astfel de convocator! Deci, între PSD și PNL, atunci când vine vorba de respectul față de cultură, se pune semnul egal! (...) Astăzi, dacă există muzeu de Arheologie și muzeu de Artă în picioare, ca structuri de sine stătătoare, asta se datorează a doi oameni: eu și Claudiu Palaz. Că vorbesc și despre el, asta e, dar asta este realitatea. Dacă teatrul „Oleg Danovski” există și a fost luat în subordinea ministerului Culturii atunci, pe ultima sută de metri, pentru oameni care nu aveau ce pune pe masă, de asemenea se datorează mie și lui Claudiu Palaz. PNL nu a existat nici în Consiliul Local, nici în CJC, nu a fost un partid care să se comporte ca un apropiat al constănțeanului. Chiar dacă în PNL sunt oameni veritabili de cultură, din nefericire, la Constanța, PNL a fost egal cu PSD!”, a mai spus Petre, pentru Replica.

Stagiunea 2015 - 2016 va începe la Constanța, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 6 octombrie a.c.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218