REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constanţa, paralizată sub nămeţi

Constanţa, paralizată sub nămeţi

Replica API 27 ianuarie 2012 | 00:00 140

Nu se iese din judeţ

Nu se iese din judeţ

Dacă tot s-a lăsat aşteptată, iarna s-a hotărât să-şi facă apariţia într-un mod violent, creând haos în întreaga ţară. Fie că nu s-au aşteptat la înrăutăţirea bruscă a vremii, fie au ignorat avertizările autorităţilor, cert este că ieri, la ora 22.00, circa o mie de maşini erau înzăpezite în toată ţara. Au existat şi victime omeneşti - persoane rămase blocate în maşini, pe drumurile din ţară, şi la care autorităţile nu au mai reuşit să ajungă în timp util. La Comandamentul de Iarnă care s-a întrunit şi aseară, premierul Emil Boc a anunţat că se prelungeşte codul portocaliu pentru judeţele Constanţa şi Tulcea.

La Constanţa, încă de la orele dimineţii, vântul a suflat cu putere, iar pe arii extinse a nins viscolit. Temperaturile aerului au fost cuprinse între -9 grade la Hârşova şi 3 grade la Mangalia. Au fost semnalate incidente la ieşirea din Constanţa înspre Valu lui Traian, unde au existat câteva tamponări din cauza poleiului şi a zăpezii, iar circulaţia pe DN 3, drumul care leagă Constanţa de localitatea Valu lui Traian, a fost îngreunată, motiv pentru care două microbuze au derapat, părăsind carosabilul şi ajungând în câmp. De asemenea, s-a circulat greu şi la ieşirea din Constanţa înspre Ovidiu. În orice caz, dacă în judeţ există porţiuni pe care se circulă cu dificultate (trei drumuri judeţene fiind blocate), din judeţ nu se iese !

Persoană rămasă înzăpezită în apropiere de Cogealac

O primă situaţie gravă semnalată în judeţul Constanţa a venit din apropiere de Cogealac, unde o o maşină a rămas înzăpezită. Doar şoferul se afla în maşină. Nici în Băneasa situaţia nu a fost una fericită, dimineaţa zilei de joi debutând cu o ninsoare puternică, zăpada atingând stratul de 5 centimetri. Tot în zona respectivă, la Pietreni, Deleni şi Tariverde, din cauza sulurilor de zăpadă de peste 50 de centimetri, circulaţia a fost paralizată. Din acelaşi motiv, un microbuz a rămas blocat pe drumul 391A, în zona Dobromir, fiind necesară intervenţia echipelor specializate în deszăpezire pentru a-l putea deplasa din loc. Regia de Drumuri a intervenit şi pentru recuperarea a 4 autoturisme pe DJ 391, înzăpezite între Cerchezu şi Negru Vodă.

Ambulanţă rămasă blocată în nămeţi

Nici ambulanţele nu s-au descurcat mai bine având în vedere că una a rămas blocată în trafic, în drum spre Pădureni, fiind ajutată să-şi croiască drum printre nămeţi de un grup de utilaje aparţinând Regiei Autonome Judeţene de Drumuri. Deşi autorităţile au anunţat că în localitatea Băneasa situaţia este critică, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, primarul localităţii, Gelu Iordache, spune că cea mai mare problemă este curentul electric. În rest, se circulă în condiţii de iarnă, iar localnicii nu mor de sete şi nici de foame. "Am avut probleme cu curentul electric. În rest, e bine, se circulă în condiţii de iarnă. Maşinile ies şi intră în localitate. Avem pâine, pentru că este o fabrică aici, este şi apă", a declarat edilul Gelu Iordache Date fiind aceste incidente, toate drumurile de la Constanţa spre Bucureşti au fost blocate. Poliţia Rutieră a avertizat constănţenii că nu trebuie să se aventureze la drum, aceştia acţionând, alături de autorităţile publice locale, pe toate arterele de circulaţie din municipiul Constanţa şi din judeţ. De asemenea, au recomandat tuturor conducătorilor auto să reducă deplasările cu propriile autoturisme pentru a evita situaţiile neplăcute din trafic. Rutele care au fost blocate sunt: A2, DN 3A şi DN 2A. Poleiul s-a aşternut şi la ieşire spre Ovidiu, iar mai multe persoane au rămas înzăpezite la intrarea în Viişoara, Dunăreni şi Alimanu. În Năvodari, comandamentul de iarnă a fost activat şi a acţionat în permanenţă pe străzile din localitate, sub stricta coordonare a primarului Nicolae Matei. "Prioritatea noastră este ca locuitorii oraşului să-şi poată continua activitatea în condiţii cât se poate de normale în sezonul rece. Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a nu fi afectaţi de condiţiile meteorologice", a declarat primarul Nicolae Matei,

Copaci căzuţi şi cabluri rupte

Nici oraşul Constanţa nu a fost ocolit de incidente, mai multe bannere din zonele Casa de Cultură, Spital, Capitol fiind sfâşiate de vântul puternic, iar un copac căzut a paralizat, pentru o perioadă, traficul de pe bulevardul Tomis, din zona fostului Teatru Dramatic. De asemenea, s-au semnalat probleme şi în staţiunea Mamaia, create tot de un copac căzut, lucru depistat şi pe bulevardul Al. Lăpuşneanu, din zona liceului Telecom. Vântul puternic şi-a spus cuvântul şi în ceea ce priveşte cablurile, acestea fiind căzute pe strada Dimitrie Bolintineanu din zona liceului Pedagocic, dar şi pe bulevardul I.C. Brătianu. Încă de la orele dimineţii, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a convocat Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a evalua situaţia din judeţ ca urmare a înrăutăţirii vremii şi pentru a dispune măsurile urgente care se impun pentru următoarea perioadă. "Ca urmare a avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase, priorităţile noastre sunt alimentarea cu energie şi apă potabilă a localităţilor, motiv pentru care am dispus ca Enel şi RAJA să se coordoneze în permanenţă, monitorizarea cu precădere a cazurilor medicale urgente - femeile însărcinate şi bolnavii care necesită dializă - şi asigurarea circulaţiei pe drumurile naţionale. De asemenea, am cerut ca toate utilajele cu rol în deszăpezire să fie scoase în punctele cheie, pentru a se asigura mobilitatea rapidă la intervenţie şi am cerut primarilor din judeţ să limiteze, când situaţia o va impune, deplasarea microbuzelor şcolare, pentru a nu pune în pericol siguranţa copiilor. Nu este în regulă însă că reprezentanţii Regiei de Drumuri nu au răspuns convocării, astfel încât să putem asigura coordonarea tuturor instituţuiilor cu rol în gestionarea problemelor care apar ca urmare a viscolului şi a căderilor de zăpadă. Pe această cale, fac apel către cetăţeni să evite pe cât posibil, odată cu agravarea fenomenelor meteorologice, deplasările în judeţ", a spus prefectul Claudiu Iorga Palaz. Facem precizarea că pentru azi este aşteptată o răcire accentuată a vremii.

Liliana CHIRU, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614