REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa rămâne sub cod galben de viscol

Constanţa rămâne sub cod galben de viscol

Replica API 28 ianuarie 2012 | 00:00 208

Haosul alb s-a aşternut peste Constanţa şi nu prea dă semne că ne-ar părăsi prea curând, codul galben de vânt şi ninsori fiind prelungit şi în zilele următoare. În afară de problemele legate de drumuri, şi porturile constănţene rămân închise din cauza condiţiilor meteo.

Ziua de vineri şi-a făcut debutul cu mai multe drumuri închise, localităţi izolate şi şcoli închise. Vremea era vântoasă şi local geroasă iar cerul acoperit, iar local a nins viscolit. Stratul maxim de zăpadă înregistrat a fost de 20 cm la Medgidia. Vântul a suflat cu valori medii cuprinse între 6 - 12 m/s şi rafale ce au atins 18 m/s la Hârşova. La coastă, marea s-a agitat până la gradul 5 - 6 (val ~6 m). La ora 7.00 dimineaţa, drumul către Corbu şi Nazarcea era înzăpezit, iar două persoane erau blocate în zăpadă la Poarta Albă, aproape de Penitenciar. În ceea ce priveşte deranjamentele Enel, acestea au afectat localităţile: Agigea, Chirnogeni, Ciocârlia De Jos, Cobadin, Comana, Corbu, M. Kogălniceanu, Medgidia Sud, N.Bălcescu, Ovidiu, Peştera, Poarta Albă, Saligny, Valu Lui Traian. Nici drumurile naţionale nu s-au prezentat mai bine, situaţia prezentându-se vineri după cum urmează: Hârşova - ninge viscolit, maluri de zăpadă de 50-60 cm, in lungime de 1 m , dopuri zăpadă, -12 grade; Nicolae Bălcescu - viscol, zăpadă 40-50 cm , vizibilitate 200 m; Constanţa - zăpadă 5-7 cm; DN22A - zăpadă 1-5 cm, viscol , suluri zapada 20-30 cm; DN22 - viscol, troiene zapada 50-100 cm, vizibilitate sub 20 m; DN 39 - Tuzla - Km 5-20 se circula pe 2 benzi; Mangalia - Km 23-32 se formneaza suluri de 1 m, pe distante lungi, viscol, Km 32-53- zapada 3-5 cm; DN 39 B,C,D - zăpadă 10-15 cm; DN38 Movilita - viscol, Km 18-34 , suluri 20-30 cm, pe toata latimea platformei, km.35-53, suluri 15-20 cm, -7grade; N22C - viscol, zăpada 5-7 cm, Km 20-36 , suluri 50-100 cm; DN3 -Baneasa- km 172-194 se circula pe un sens, viscol, km.160-129, maluri de zapada 3 m; Cobadin - ninge viscolit, vizibilitate 20 m, troiene zapada 2 m, -8 grade; Valu lui Traian - Basarabi- maluri zapada 1,5-2 m., zapada 5-7 cm; A2- se lucreaza la deschiderea ei; A4 - se circula, zăpada 2-3 cm, iar DN 22, DN 3, DN 38, DN 39, DN 2A şi DN 22C - au fost inchise pentru deszăpezire.

Poliţiştii de frontieră, pe baricade

Dat fiind faptul că situaţia nu părea să se îmbunătăţească, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au fost solicitaţi în două rânduri de Comandamentul de iarnă instituit la nivelul I.P.J. Constanţa să acţioneze în zona de competenţă pentru salvarea a patru persoane rămase înzăpezite. În primul caz patru poliţişti de frontieră au acţionat pe comunicaţia Hârşova - Crucea pentru deszăpezirea unui autoturism în care se aflau două persoane.

Poliţiştii de frontieră au acţionat la a doua solicitare pe comunicaţia Ostrov - Dervent, unde de asemenea a fost deszăpezit un autovehicul cu două persoane în interior. De asemenea localitatea Vulturu a fost izolată din cauza drumurilor înzăpezite şi a vicolului. "Am fost pe drumurile patriei şi am ajutat cu am putut. Mă bucur că avem lumină şi căldură, în rest, rezolvăm noi. Drumurile sunt blocate, iar din cauza viscolului nu avem cum să acţionăm. Nici şcolile nu funcţionează pentru că sunt multe cadre didactice care nu sunt din localitate. Momentan acţionăm la nivelul drumurilor comunale.", a declarat pentru "Replica" de Constanţa, Eugen Marius Berbec, primarul din Vulturu. Cam aceeaşi situaţie s-a întâlnit şi la Topraisar, unde drumurile erau deblocate, însă traficul se desfăşura în condiţii de iarnă, ceea ce s-a întâmplat şi în Saligny. Nici la Seimeni situaţia nu s.a prezentat mai bine, drumul care face legătura dintre Siliştea şi Seimeni, fiind blocat de troiene. "Avem un drum blocat, Siliştea - Seimeni, şi nici nu avem cum să intervenim. În rest totul este bine, ne mulţumim că avem energie electrică", a declarat Lucian Blaj, edilul din Seimeni. O situaţie ceva mai complicată s-a regăsit la Târguşor, unde toate drumurile au fost blocate, mai precis Târguşor - Mihail Kogălniceanu şi Râmnic - Mihail Kogălniceanu. "Avem drumuri blocate, viscoleşte şi ne este greu să intervenim în vreun fel. Cu ocazia asta, poate ne mai învăţăm să stăm şi noi pe acasă, citim o carte, spunem o poveste la gura sobei... Noi suntem învăţaţi, una - două, hop în stradă", a spus vineri Iulian Bârsan, primarul din Târguşor.

9 persoane blocate la Nuntaşi

Probleme au fost şi la Nuntaşi, unde 9 persoane au rămas înzăpezite şi transportate de urgenţă în incinta clădirii Avicola din acea zonă. "Drumul este bun, însă sunt suluri de zăpadă care blochează traficul. Uitaţi, este 1 km de zăpadă de la Istria la hotar Sinoe. Sperăm ca spre Nuntaşi să fie bine", a spus Gheorghe Grameni, primarul comunei Mihai Viteazu. Localitatea Băneasa a fost şi ea închisă din cauza ninsorii viscolite iar drumarii abia fac faţă fenomenelor meteorologice. Primarul Gelu Iordache a amenajat la Centrul de Permanenţă, câteva camere pentru potenţialii sinistraţi. Nu se iese din localitate şi nu se intră. Doar în interior se circulă pentru că am patru utilaje pe teren. Am amenajat câteva camere la Centrul de Permanenţă pentru sinistraţi. Probleme au fost şi pe drumul către Nazarcea, care s-au rezolvat în cele din urmă.

Cum se circulă cu microbuzele

Nici situaţia microbuzelor nu a fost alta, în ceea ce priveşte deplasarea atât pe raza oraşului Constanţa, dar şi în exterior. Astfel, microbuzele lui Corneliu Babinciuc circulă conform graficului, însă, cu mici modificări. Dacă în mod normal, microbuzele GMS pe ruta Constanţa Năvodari circulă la interval de 7 minute, având în vedere zăpada care acoperă carosabilul, dar şi poleiul, de joi circulă la interval de 10 minute. În rest, nu s-au înregistrat evenimente neplăcute. "Microbuzele circulă conform graficului. Însă la înterval de 10, 12 minute, şi nu de 7, cum se circulă în mod normal. Avem acelaşi efectiv de maşini, iar timpul parcurs până la Năvodari şi înapoi s-a mai lungit puţin, pentru că se circulă încet", a declarat reprezenatntul GMS, Mariana Dinu. Nici la orele serii situaţia nu era alta, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunţând că traficul pe întreaga reţea de drumuri naţionale din judeţele Constanţa şi Tulcea a fot închis, din cauza fenomenelor meteo extreme şi pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze, iar codul galben de viscol a fost prelungit, conform ANM.

Liliana CHIRU, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102