REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constanţa, singurul judeţ unde NU se poate. Elevii NAVETIŞTI cer GRATUITATE, Consiliul Judeţean ridică din umeri

Constanţa, singurul judeţ unde NU se poate. Elevii NAVETIŞTI cer GRATUITATE, Consiliul Judeţean ridică din umeri

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 3780

În ultima perioadă tot mai mulți părinți au reclamat faptul că elevii din județul Constanța, care fac navetă, nu beneficiază de transport gratuit cu toate că acest lucru fusese legiferat prin HG 435/2020. La nivelul județului Constanța, în ultima ședință a Consililui Județean Constanța proiectele de hotărâre ce vizau transportul public intrajudeţean, mai exact cele care ar fi trebuit să creeze cadrul legal pentru acordarea de reduceri pentru elevi, au primit aviz negativ și nu au fost aprobate de consilierii județeni.

Gihan Eserghep, patronul firmei de transport Metropolitan, și singurul care a eliberat abonamente gratuite, cu toate că nu avea nici o garanție că își va primi banii înapoi, a declarat pentru Replica de Constanța: ”Eu am vrut să ajut acești copii și să le dau aceste abonamente gratuite cu toate că nu am avut nici o garanție că îmi voi primi banii înapoi. Conform HG, plata pentru aceste abonamente trebuia să se facă jumătate de la fiecare unitate de învățământ și jumătate de la consiliul județean, însă din păcate în ultima ședință de CJ s-a votat împotriva acestui proiect. Din câte știu eu, suntem singurul județ unde nu există transport gratuit pentru elevii navetiști. Contractele trebuia să se facă cu toți operatorii de transport în comun care aveau licențele de transport legale.”

Nu există cadru legislativ care să facă posibilă adoptarea regulamentului

„Sunt prevederi legislative care se bat cap în cap. Problema pe care o ridică Departamentul Juridic este că nu pot fi încheiate direct aceste contracte de delegare, pentru că este o procedură legală care prevede cum se face delegarea serviciilor de utilitate publică”, a declarat la acel moment secretarul Consiliului Județean, Mariana Belu.

Reprezentanții Consiliului Județean Constanța nu au putut fi contactați pentru a lămuri această problemă și, de ce nu, pentru a ne spune o dată la care se va rezolva.

Ce spune HG 435/2020

1) Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat solicită centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie pentru transportul local de tipul legitimație de transport/abonament/card sau alte documente-tip, cu valabilitate lunară.(2) Operatorul de transport public local realizează pe fiecare unitate de învățământ o situație care va cuprinde numărul de documente de transport emise și lista cu beneficiarii acestora. (3) Operatorul de transport răspunde de realitatea, legalitatea și exactitatea datelor prezentate la decontare.(4) Operatorul de transport public local emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învățământ și 50% pentru unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia domiciliază elevul/raza teritorială a unității de învățământ.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ne-ai spart Gihane ce suflet mare ai ! Mai taie din ele.
0
0
Cand te f ti o faci pe banii tai, cetatenii acestui oras nu sunt oblitati sa iti sustina transportul rezultatului sexului tau, te ai fu tut? Platesti, e simplu, e afacerea ta. Autobuzele alea nu merg gratis , sunt niate costuri, gratis o f ti pe a ta femeie.
7
1
daca sunt privati sa accepte concurenta, deocamdata firmele astea care fac transport sunt favorizare de guvern la licitatiile pentru trasee ca ei spun ca au investit de s-au rupt, 3 autobuze noi pe care le inchiriaza si gioarsele la prostime la transport judetean!!
4
10
daca nu se poate, o sa schimbam votul, sa vedem daca ceillalti pot, e foarte simplu
12
0
Astia sunt privati si trebuie sa-si plateasca taxele si impozitele corect la stat nu sa plimbe alegatorii la mitinguri ca sa li se permita sa faca evaziunea fiscala!!!
4
13
Un bilet amarat?costa 10 lei bai jegosule care iti spui ,,nesimtire,,stii sa comentezi ca un nesimtit cred ca esti vreun sofer a lui cap de oaie care nu sti sa dai bilet si sa-ti ti masca pe figura, poate unii copii n-au ce manca si chiar stau in banii aia, n-ai ce face si dai din gura aia ca un bou!
16
5
Degeaba credeti ca fratisu a facut blat cu pnl-ul? Si-a bagat eserghep oameni peste tot. Cel mai trist este ca cei alesi ca si consilieri, sunt praf si pulbere si vor vota in functie de interesele pnl-ului sau a condamnatului eserghep, nu cel din poza, frac-su care o freaca pe Nida, fatablui Ablez. Au pierdut 1 mil de euro anual, tatarii, din cauza lui. Acum e tovarza cu pnl.
5
40
corectati-va asa zisele articole inainte de a le posta, sunt pline de greseli. jalnic!
16
2
pai voi aveti dialog cu noi de la Consiliu? Va gasim noi si va premiem...
2
14
Ce nu intelegi fraiere? Astia sunt privati! Trebuie sa plateasca statul, guvernul! Hai sa ne intoarcem la comunism! Sau sa-i nationalizam pe toti privatii!
16
7
elevii.... isi permit pachetul de tigari zilni dar un bilet amarat de 5lei nu? ma lasati ma ?
9
16
Otomane, mai usor cu laudele ! Ati furat si ati profitat din plin , stiti f bine cati bani incasati pt blaturi, cum este cu " inchiriatul " troacelor si de cate ori ati transportat pe de'a moaca aplaudacii tuturor partidelor prin judet. Asa ca , Gihane , mai usurel cu " mancatu", daca ma intelegi !?
6
19

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614