REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constanţa, solidară cu răniţii din Muntenegru: reprezentanţii instituţiilor şi sportivii donează sânge

Constanţa, solidară cu răniţii din Muntenegru: reprezentanţii instituţiilor şi sportivii donează sânge

Replica API 26 iunie 2013 | 00:00 161

Victimele tragediei au ajuns în România

Victimele tragediei au ajuns în România

România a primit o importantă lecţie de viaţă de la locuitorii din Muntenegru: ne-au salvat românii accidentaţi la 30 de kilometri nord de Podgorica, fără nici un fel de reţinere. Au făcut-o în mod benevol, în semn de solidaritate şi au încercat să ne mobilizeze autorităţile noastre. Ce am fi făcut noi dacă turiştii din Muntenegru ar fi fost accidentaţi în România? Autorităţile noastre ar trebui să reflecteze mai mult la acest capitol. În cazul în care un accident de o asemenea amploare s-ar fi înregistrat în zona Barajului Siriu sau Porţile de Fier, autorităţile române ar fi fost depăşite de situaţie din punct de vedere logistic, dar nu numai. Având în vedere tragedia produsă în Muntenegru, ziua de 26 iunie a fost declarată zi de doliu naţional pe teritoriul României, prin Hotărârea de Guvern nr. 410/2013.

Vicepreşedintele Senatului României, constănţeanul Nicolae Moga, a transmis o scrisoare de mulţumire omologului său din Muntenegru: "De mult nu mi-au dat lacrimile. Am transmis o scrisoare către omologul meu, din Muntenegru, mr. Branko Radulovic, vicepreşedintele Parlamentului. Prin intermediul acesteia îi comunic faptul că transmit în numele Senatului României cea mai sinceră recunoştinţă în modul în care autorităţile din Muntenegru au colaborat cu autorităţile române, pentru a acorda ajutor în cazul tragicului accident suferit duminică la munte. Maniera în care atât oficialităţile, cât şi oamenii simpli, au oferit ajutor necondiţionat victimelor acestui accident este un mare merit al ţării dumneavoastră. Am fost deosebit de emoţionaţi de modul în care muntenegrenii s-au solidarizat, stând la rând să doneze sânge, pentru conaţionalii noştri, oameni pe care nu-i cunoşteau, care se aflau în mare nevoie. Permiteţi-mi stimate vicepreşedinte ca din adâncul inimii să transmit Parlamentului din Muntenegru mulţumirile noastre în aceea ce aţi făcut în ajutorarea conaţinalilor noştri". Aeronavele Forţelor Aeriene cu românii răniţi în Muntenegru au ajuns marţi seara în România. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarul de stat dr. Raed Arafat au aşteptat cei 29 de răniţi, la care se adaugă încă un pacient - o domnişoară care a avut un accident de natură alpină. Aceştia au fost internaţi la patru spitale din Bucureşti, trei dintre ei fiind în comă. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că 11 dintre răniţi au fost duşi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, 5 la Elias, iar 4 la Bagdasar-Arseni. Rudele răniţilor s-au adunat marţi seara la spitale. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a vizitat marţi spitalele în care au ajuns pacienţii, a precizat că există suficiente medicamente, sânge, pentru tratarea acestora. "Există suficiente paturi, există medicamente, echipe medicale care să urmărească aceşti bolnavi. Avem deocamdată sânge suficient. O singură problemă mai avem - să încercăm să depistăm pe fiecare pacient grupa de sânge", a spus ministrul.

Constanţa, solidară cu răniţii din Muntenegru

Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, instituţiile subordonate acestora, precum şi cluburile sportive patronate de autorităţile locale constănţene, HCM Constanţa, RCJ Farul Constanţa, CSU Neptun Constanţa, CVM Tomis Constanţa, CS Volei 2004 Tomis Constanţa, BC Farul Constanţa, anunţă organizarea unei acţiuni de donare de sânge pentru ajutorarea victimelor accidentului din Muntenegru. Angajaţii instituţiilor mai sus menţionate şi sportivii aflaţi sub contract cu cluburile constănţene se vor prezenta începând de miercuri, 26 iunie, ora 07.30, la Centrul de Transfuzie Sangvină Constanţa, pentru a dona sânge. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea face apel la angajaţi să doneze sânge în semn de solidaritate pentru persoanele rănite în teribilul accident din Muntenegru. Centrul de Transfuzii Sanguine Constanţa va face tot posibilul să vină în sprijinul spitalelor din Capitală în care au fost internaţi răniţii. "Sunt la Bucureşti, l-am întâlnit pe directorul Institutului şi acesta aştepta informaţii privind grupele sanguine ale pacienţilor şi o estimare pe tipuri de componente. În momentul în care se ştiu grupele sanguine, oamenii se vor mobiliza, importantă este comunicarea din partea spitalelor, să ştim ce nevoi au. Dacă Bucureştiul ne va solicita ajutor, vom face tot posibilul să venim în sprijinul lor. Ca şi în alte dăţi, se pot baza pe noi. Din puţinul pe care îl avem, ne mobilizăm cu ce avem, pentru a-i sprijinii", a declarat dr. Alina Dobrota, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină Constanţa. Colegiul Psihologilor din România va sprijini autorităţile române pentru acordarea asistenţei psihologice gratuite post-traumă pentru victimele accidentului rutier şi pentru rudele apropiate acestora, afectate de tragedia rutieră. "În urma acceptului domnului ministru secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Dr. Raed Arafat, Colegiul Psihologilor din România a alcătuit o echipă de psihologi, specializaţi în consiliere psihologică şi psihoterapie, care urmează să acorde serviciile de asistenţă psihologică. Membrii echipei de psihologi vor merge la cele patru spitale, unde sunt aduşi răniţii din accident şi vor sta de vorbă cu ei şi cu familiile acestora. De asemenea, psihologi din echipă vor merge la Piteşti şi Curtea de Argeş, unde vor consilia psihologic aparţinătorii victimelr accidentului. În toate demersurile lor, echipa de psihologi va colabora cu specialiştii din sistemul public de sănătate şi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă", anunţă reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România.

Judeţeanul, ocolit de Ministerul Sănătăţii. Căpăţână: Am fi avut condiţiile superioare spitalelor din Bucureşti

Deşi răniţii din Muntenegru au ajuns în România, Ministerul Sănătăţii a ocolit Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Avem toate condiţiile, putem să primim o parte din pacienţi oricând. Avem tot ce ne trebuie, dar nu este decizia noastră. Nu sunt eu factorul activ în toată povestea asta. Este o decizie care s-a luat la nivelul Ministerului Sănătăţii, s-au nominalizat nişte spitale din Bucureşti. Nu ne-a întrebat nimeni, nu ne-a cerut nimeni părerea. Eu nu pot să mă bag ca musca în lapte şi să spun că vreau să aduc pacienţi la Constanţa. Nu este o decizie care să-mi aparţină. Dacă s-a considerat în altfel, nu avem ce face, dar am fi avut condiţiile superioare spitalelor din Bucureşti, cel puţin pe Ortopedie, avem Neurochirurgie, Chirurgie Toracică, plus că avem toate materiale necesare pe secţia de Ortopedie. Este cea mai nouă Secţie de Ortopedie din ţară şi dotată cu tot ce trebuie. Problema este că nu sunt la masă acolo şi noi. S-ar putea să fie şi raţiuni de genul că pacienţii sunt din Bucureşti, dar nu sunt toţi. În cazul în care s-ar impune şi vom fi solicitaţi să preluăm pacienţi, avem tot ce ne trebuie", a afirmat dr. Dănuţ Căpăţână. În replică, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că are cunoştinţă de investiţiile materializate la Spitalul Judeţean, însă răniţii din Muntenegru pot fi trataţi la Bucureşti. "Nu am luat în consideraţie acest lucru, pentru că tot ce avem nevoie din punct de vedere medical găsim la Bucureşti şi aici este foarte rapid de ajuns. Adică, din avion, bolnavul se duce imediat către spital. Spre Constanţa ar presupune să-l suim din nou în avion, să plece mai departe, ceea ce nu cred că este cazul la acest moment. Avem suficiente forţe, echipe medicale, infrastructură, să poată să asigure necesarul în Bucureşti, cel puţin în patru spitale din Bucureşti. Dacă Doamne fereşte, lucrurile se mai complică şi avem nevoie să suplimentăm capacităţile, atunci luăm în consideraţie orice capacitate existentă în ţară. Ştiu şi mă bucur că în Constanţa s-au făcut investiţii, dar pacienţii sunt mai ales dinspre Piteşti şi nu are rost să-i plimbăm în alte părţi. I-am adus cel mai aproape de familiile lor", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, ministrul Eugen Nicolăescu.

Continuă identificarea victimelor

Reamintim faptul că un autocar cu turişti români s-a răsturnat duminică în jurul orei 18.00, ora României, într-o prăpastie din Muntenegru, accidentul soldându-se cu 18 morţi şi 29 de răniţi. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului. Persoanele decedate în accidentul din Muntenegru vor fi identificate, la Bucureşti, inclusiv prin efectuarea unor expertize genetice, au declarat oficiali din Poliţia Română. Expertizele genetice, care vor fi dispuse, unde este cazul, pentru identificarea certă a victimelor, vor fi efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General. Doi medici legişti din Muntenegru vor veni la Bucureşti, cu un avion militar, pentru a continua, alături de specialiştii români, procedurile legate de identificarea celor decedaţi şi întocmirea actelor. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, marţi, că persoanele decedate au fost identificate, prin excludere, urmând să se stabilească identitatea pentru fiecare corp, în prezenţa rudelor. Autocarul implicat în accident aparţine firmei Gregory Tour, care îl închiriase agenţiei de turism Mareea Comtur, pentru realizarea unui circuit cultural. Agenţia Mareea a fost amendată cu 20.000 de lei. Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, a declarat că unul dintre punctele de lucru din Bucureşti al agenţiei de turism care a organizat excursia în Muntenegru nu avea licenţă de funcţionare.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218