REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constanţa sub cod portocaliu: şcoli închise, drumuri blocate, magazine goale, zone fără căldură

Constanţa sub cod portocaliu: şcoli închise, drumuri blocate, magazine goale, zone fără căldură

Replica API 8 februarie 2012 | 00:00 127

Meteorologii au prelungit codul portocaliu de ninsori şi viscol pentru opt judeţe din sud-estul ţării până miercuri, când va intra în vigoare codul galben de ger în toată ţara, până duminică dimineaţă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până miercuri la ora 22.00, Constanţa rămâne în continuare paralizată. Ziua de marţi a fost una grav afectată de condiţiile meteo nefavorabile, majoritatea drumurilor judeţene fiind acoperite de polei, îngreunând astfel traficul, accesul ambulanţelor şi a transporturilor destinate aprovizionării magazinelor alimentare. În mare parte, problemele au fost create şi de vântul puternic, care a suflat în rafale de până la 70-80km/h.

Încă de dimineaţă, localitatea Ciobanu se anunţa a fi izolată, dat fiind faptul că drumurile care leagă localităţile Ciobanu de Hârşova, aveau formate suluri de zăpadă, orice acces fiind restricţionat. Cu dificultate s-a circulat şi pe DN 22A Hârşova -Saraiu, DN 2A Constanţa-Hârşova, DJ 222 Peştera-Pietreni, în timp ce DJ 7C (Tariverde) era acoperit de polei şi burniţă îngheţată iar vântul sufla cu putere. DJ 10C (Băneasa) avea carosabilul acoperit cu zăpadă de 5-6 cm, vânt sufla puternic şi ningea viscolit. Pe DJ 391A se acţiona cu antiderapant. Pe DJ 10C (Hârşova)- vântul bătea în rafale, viscolind zăpada. Pe DJ 3C (Topraisar)- vântul bătea cu putere, carosabilul era acoperit cu polei, ploua mărunt şi îngheţa la foc automat. S-a acţionat cu material antiderapant pe toate drumurile judeţene aferente zonei. În judeţ s-a acţionat cu 42 de maşini, utilaje şi autospeciale echipate cu lame, s-a împrăştiat antiderapant, toate acestea fiind posibile cu participarea a 120 de lucrători RAJDP. Traficul a fost îngreunat, circulându-se în condiţii de iarnă, sub cod portocaliu. De asemenea, mai multe drumuri judeţene au rămas închise, printre acestea aflându-se şi autostrada A2. Din cauza vântului puternic, mai multe cabluri au fost rupte, lăsând fără ton o întreagă localitate. Este vorba despre Aliman, care a rămas izolată de restul lumii în ceea ce priveşte comunicarea prin liniile telefonice Romtelecom. Fibra optică era ruptă între Ion Corvin şi Aliman, iar specialiştii de la fibră optică nu au putut ajunge la faţa locului din cauza drumurilor impracticabile. În Pantelimon, de câteva zile este lipsă de energie electrică, iar echipamentul nu mai poate funcţiona pe baterii ( localitatea fiind izolată din punct de vedere al comunicaţiilor). În multe localităţi, din cauza viscolului din zilele trecute, încă mai sunt cabluri aeriene de mică capacitate care sunt rupte. Nici elevii nu au putut face naveta până la şcoală, 9 unităţi şcolare fiind nevoite să-şi închidă porţile. Este vorba despre grupul şcolar Carsium din Hârşova, şcoala generală şi grădiniţa din Piatra, şcoala din Amzacea, şcoala din Dulceşti, Moşneni, liceul de construcţii din Dobromir, şcoala din Văleni, Pantelimon şi Cogealac. Cursurile vor fi recuperate conform hotărârilor luate de directorii unităţilor de învăţământ. Nici la capitolul energie electrică, constănţenii nu au stat mai bine, mai multe localităţi fiind lăsate în beznă.

Mai multe zone ale Constanţei au rămas fără căldură

Efectul de ploaie îngheţată, în combinaţie cu vântul puternic, a dus la grave avarii în ceea ce priveşte alimentarea cu energie termică. Zonele afectate au fost: punctul termic nr. 107 (bd. Tomis clădirea Proiect SA), unde a fost oprită furnizarea încălzirii către 2 case alimentate din acest punct termic, din cauza unei avarii pe reţeaua termică de încălzire, punctul termic nr. 12 ( str.Arhiepiscopiei ), unde a fost oprită furnizarea energiei termice către 4 case, punctul termic nr. 114 (Liceul Tomis), unde a fost oprită furnizarea încălzirii la Liceul Internaţional şi la Liceul Tomis, punctul termic nr. 124 (Casa de Cultură), unde a fost oprită furnizarea încalzirii la toţi consumatorii, punctul termic nr. 63 (str. Traian) a fost oprită furnizarea încălzirii la Teatrul Fantasio. Autorităţile au asigurat că s-a intervenit la fiecare avarie în parte, problemele fiind în curs de rezolvare. Tot din cauza vântului puternic, porturile Mangalia, Midia, Constanţa Nord şi Sud maritim şi fluvial, şi-au suspendat toate manevrele. În incinta portuară (drumuri, poduri şi pasaje) s-a circulat şi s-a operat în condiţii de iarnă. Nu s-au înregistrat evenimente deosebite, blocaje sau perturbări ale traficului terestru. Nici străzile oraşului Constanţa nu au fost lipsite de pericole, încă de luni,un stâlp de electricitate reprezentând o reală ameninţare pentru trecătorii de pe strada B.P. Haşdeu nr. 9. Din cauza vântului puternic, acesta s-a înclinat destul de mult, punând în pericol tot ce mişcă în acea zonă. În cele din urmă, a fost anunţat dispeceratul ENEL, iar problema este în curs de rezolvare. Probleme similare au fost înregistrate în toată ţara, 400 de oameni rămânând blocaţi în nămeţi lângă Fundulea, în trenul ce venea din Constanţa, încă de luni seara. Vremea rea va continua şi în zilele următoare, anunţându-se temperaturi din ce în ce mai scăzute, viscol puternic şi ninsori abundente.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102