REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constanţa, sub teroarea ploilor torenţiale: maşini abandonate în stradă, drumuri şi case inundate

Constanţa, sub teroarea ploilor torenţiale: maşini abandonate în stradă, drumuri şi case inundate

Replica API 18 august 2014 | 00:00 223

Imagini "rustice" la Valu: vidanjele nu intră pe străzi, fiindcă le e teamă să nu rămână blocate în gropile viitoarelor canalizări

Imagini "rustice" la Valu: vidanjele nu intră pe străzi, fiindcă le e teamă să nu rămână blocate în gropile viitoarelor canalizări

Finalul de săptămână s-a dovedit a fi un coşmar! Constanţa s-a aflat sub atenţionarea de cod portocaliu de ploi, grindină şi descărcări electrice. Mai multe localităţi din judeţul Constanţa au fost afectate de puhoaiele de apă. Localnicii din Valu lui Traian şi Cernavodă s-au trezit cu străzile, curţile şi casele pline de apă. Centrul civic şi străzile secundare din Cernavodă s-au transformat în mica Veneţie. "Apa a depăşit 30 de cm", ne-a atras atenţia un cititor din Cernavodă. Drumul care face legătura dintre Ovidiu şi Constanţa a fost inundat. Duminică, 17 august, ora 04.50, echipajele de muncitori din zonă interveneau în dreptul podului rutier, acolo unde un mal de pământ se surpase.

O bandă de circulaţie a fost blocată la doi paşi de spitalul privat din Ovidiu. Drumul a fost inundat, iar şoferii au fost nevoiţi să facă cale întoarsă pentru a ajunge în Constanţa. "Nu am mai păţit aşa ceva până acum. Am fost nevoiţi să ne întoarcem din drum, pentru că efectiv nu puteai să treci cu maşina prin apă. Am fost la un pas de accident", a spus un şofer. În zona Dacia o maşină era abandonată în mijlocul străzii, la fel şi în uona Pavilionului Expoziţional. Două ambulanţe au rămas blocate în intersecţia de la Dacia şi pe strada Soveja. Bulevardul Mamaia era plin de cabluri căzute. Satul de Vacanţă era plin de apă, la fel şi parcările din Mamaia.

Pompierii, la datorie: 400 de solicitări într-o singură noapte

Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a înregistrat 400 de solicitări într-o singură noapte. Peste 25 de pompieri au muncit ca la balamuc. Pompierii au acţionat pentru evacuarea apei cu 5 auspeciale şi două motopompe la Spitalului de Boli Infecţioase, Spitalul Militar, bulevardul 1 Mai, Judecătorie, zona Far şi pe străzile Vasile Costa, Speranţei, Nordului, Egretei, Histriei, Lacului, Ileana Cosânzeana şi Hotel Cora. Pompierii au intervenit şi pe stăzile din Valu lui Traian: Traian, Republicii, Bisericii, Bălcescu şi Mureşului. "Când a început ploaie şi până duminică la ora 08.00 s-au înregistrat 400 de apeluri, dar s-a revenit la ele din cauza faptului că unele persoane au scos singure apa din casă. În intervalul 08.00-09.30 au fost preluate alte 15 solicitări. S-a acţionat cu autospecialele şi motopompele din dotare. Nu s-au întregistrat solicitări pentru copaci căzuţi sau pentru zona Cernavodă", au declarat reprezentanţii ISU Dobrogea. Pe Bulevardul 1 Mai, mai multe apartamente de la parterul blocurilor au fost inundate. Apa le-a distrus oamenilor lucrurile din casă. "Nu este prima dată când ne-a intrat apa în casă. Şi în anii trecuţi am păţit la fel", a spus o locatară.

RAJA: La Valu lui Traian a plouat sâmbătă noapte cât pentru 3 luni

În urma ploilor torenţiale de noaptea trecută, staţia de pompare nr. 4, din localitatea Valu lui Traian a fost inundată. Pentru igienizarea staţiei, dar şi pentru reparaţiile necesare la motoarele pompelor, RAJA a anunţat duminică faptul că este necesară întreruperea alimentarii cu apă până luni, 18 august 2014, ora 12,00. "Sunt afectaţi consumatorii din cartierul de vile din zona înaltă a localităţii Valu lui Traian, fosta zona Agromec. Ne cerem scuze faţă de abonaţii afectaţi de această oprire şi îi asigurăm ca echipele noastre de intervenţie şi reparaţii vor face tot posibilul pentru repornirea staţiei şi reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp", au declarat reprezentanţii RAJA. În numai două ore de ploi torenţiale, la nivelul municipiului Constanţa s-au înregistrat cantităţi de precipitaţii de 74 l/mp, iar în localitatea Valu lui Traian, 100 l/mp, cantitate normală pentru o perioadă de trei luni. La nivelul municipiului Constanţa şi în staţiunea Mamaia RAJA a acţionat cu 40 de echipe de intervenţie dotate cu wome, vidanje şi pompe de mare putere, iar pentru zona Valu lui Traian - Murfatlar, alte nouă echipe. "În total, din cauza ploilor, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 86 reclamaţii privind sistemul de canalizare stradal din Constanţa. Sesizările au venit de pe bulevardul IC Bratianu- zona Cora, strada Ahile Mihail, Şoseaua Mangaliei- Biserica Sf. Maria, cartierul Coiciu, zona Dacia, statiunea Mamaia- zona intrare dinspre Constanta, sat Vacanţă. Echipele de intervenţie au răspuns la toate aceste solicitări, iar în municipiu nu mai sunt probleme", au declarat angajaţii RAJA. De precizat şi faptul că echipele de intervenţie, dotate cu toate utilajele necesare, îşi vor prelungi activitatea în funcţie de previziunile meteorologice.

Turiştii cazaţi în corturi, afectaţi de inudaţii

Vremea rea de duminică dimineaţă, cu vânt şi cer înnorat, după ce a plouat toată noaptea, a făcut ca plajele să fie aproape goale, turiştii rămânând în camerele de hotel sau plecând spre case, astfel că traficul dinspre staţiunile de pe litoral spre Capitală a fost infernal. Ploile torenţiale i-a luat pe nepregătite şi pe turiştii care s-au cazat în corturi la ieşirea din staţiunea Mamaia. Ploaia torenţială le-a dat de furcă, fiind nevoiţi să se adăpostească contra cost în restaurantul camping-ului.

Cod galben de inundaţii în Dobrogea

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat duminică faptul că râurile mici din Dobrogea sunt sub atenţionare de cod galben de inundaţii. Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial din ultimele ore şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea), potrivit atenţionării. Fenomenele se pot produce cu o intensitate şi probabili-tate mai mare în bazinele Casimcea, Topolog, Ţibrin, Agi Cabul şi râurile mici din estul judeţului Constanţa, mai precizează INHGA.

Ninsoare şi lapoviţă în mijlocul verii în România

Răcirea accentuată a vremii din ultimele ore a adus şi prima ninsoare. Pe Vârful Omu a nins, ninsoare ce s-a transformat ulterior în lapoviţă. Acolo s-a înregistrat o temperatură de numai un grad Celsius. Potrivit meteorologilor răcirea subită a vremii la munte a devenit evidentă încă de sâmbătă când au fost înregistrate numai 10C. Pe de altă parte, fenomenul nu este ieşit din comun pentru zona Carpaţilor Meridionali întrucât ultima ninsoare în Munţii Bucegi se înregistrează în jur de 31 iulie, iar prima din sezonul rece pe 16 august. Duminică vremea a continuat să se răcorească, mai cu seama în regiunile extracarpatice, astfel că temperaturile sunt mai mai coborâte decât în mod normal pentru mijlocul lunii august în cea mai mare parte a ţării. Meteorologii spun că temperaturile maxime se vor situa între 20 de grade în depresiuni şi 28-29 de grade în sud-est. În sud, sud-est şi la munte vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi local intensificări ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 l/mp şi izolat, mai ales în Lunca Dunării şi în zona litoralului, 30 l/mp. În restul teritoriului va predomina soarele, iar ploile vor fi izolate.

Alexandra VASILE, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614