REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Constănţeanul Mihai Ghiaţă, dat în urmărire internatională prin Interpol, pozează în „victima sistemului”

Constănţeanul Mihai Ghiaţă, dat în urmărire internatională prin Interpol, pozează în „victima sistemului”

Replica API 11 mai 2016 | 00:30 765

Mesaj transmis prin intermediul Anonymous România

Mesaj transmis prin intermediul Anonymous România

Mihai Ghiaţă

Cunoscutul hacker constănţean, Mihai Ghiaţă, zis Ice, a transmis un mesaj prin care a relatat cum a decurs ancheta în cazul său, ce s-a întâmplat la percheziţii şi la judecată, cu menţiunea: „Dacă îi lăsam să-mi copieze datele, era ca şi cum Poliţia Română şi SRI ar fi pus mâna pe tehnologii extraterestre”.

„În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români”, a spus Gabriel Mazilu, director adjunct al Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii. Desprins din acest context este şi carderul constănţean Mihai Ghiaţă care, recent, a trimis un mesaj prin care a relatat mai multe aspecte.

„Îmi aduc aminte cum la o instanţă de judecată, în anul 2006, o doamnă procuror turuia sus şi tare, în faţa completului de judecată, că din cauza unora ca noi nu aderă România la Uniunea Europeană. Privind retrospectiv, mă întreb cât de competente sunt persoanele care lucrează în sistemul jusitiţiei din România, din moment ce un magistrat găseşte cu atâta uşurinţă ţapi ispăşitori pentru insuccese internationale serioase? În anul următor s-a produs şi aderarea invocată, deşi noi eram tot prin instanţele de judecată!

Mai încolo, în anul 2010, a sosit un raport MCV de la Uniunea Europeană (COM 2010 401) în care, printre altele, cum ar fi reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, se cerea şi eliminarea grupărilor de crimă organizată din România. Astfel că, peste noapte, iată că şi noi, cei care ne pricepem un pic la calculatoare (freelanceri ca programatori, dezvoltatori web, designeri, operatori de date etc.) am devenit infractori organizaţi, printre cei mai periculoşi din România”, îşi începe mesajul Mihai Ghiaţă, potrivit Anonymous România.

„În drumul meu am scos şi siguranţa de la panoul electric, în aşa fel încât să sting calculatorul înainte că ei să încerce să îmi copieze datele”

„Au trimis câte o maşină cu şapte jandarmi pentru fiecare, de parcă noi, calculatoriştii, eram mafioţi din filme, din aceia care dorm cu pistolul sub pernă! Vă daţi seama cât a cheltuit statul român doar pentru a face show la TV, ca să-i scoată pe oamenii legii un fel de ninja buni şi pe noi să ne transforme în indivizi periculoşi? Cheltuieli inutile pentru propagandă şi tele-justiţie, în timp ce majoritatea românilor se zvârcolesc în sărăcia din ţară. Vizaţi am fost toţi cei cu antecedente, dar nu numai. Abia după ce ne-au adunat, la grămadă, au căutat şi ceva palpabil de care să se poată lega. Au încercat să ne reunească câţi mai mulţi în dosare penale comune ca să se încadreze la crimă organizată şi să găsească un vinovat, după care să arunce vina pe toţi”, susţine Ice.

“Ca să demonstrezi că este vorba de o grupare organizată, trebuie să demonstrezi că toți presupușii infractori se cunosc între ei și fiecare dintre ei are rolul său în presupusa grupare organizată. Pe când noi, toți membri ai așa-zisei grupări, ne-am cunoscut pentru prima dată pe holurile parchetului. Aș putea să spun câte ceva și despre procurorul de caz (dosarul din București cu acea condamnare de 10 ani). Se numește George Cosmin Militaru și este din Constanța. Fugea pe holurile Parchetului disperat, cu o listă în mână…

Pe acea lista numele meu era subliniat și îngroșat printre celelalte 40-50 de persoane. Eram condamnat să fiu arestat preventiv încă dinainte de a ajunge acolo", mai spune Ice. Ulterior, acesta povestește cum au decurs perchezițiile: "În cursul acțiunii jandarmilor și a percheziției domiciliare executate de DIICOT, aveam calculatorul aprins. La un moment dat, lucrătorii DIICOT au scos un dispozitiv și mi-au explicat că îmi vor copia datele în timp real, așa că brusc am avut nevoie la toaletă. În drumul meu am scos și siguranța de la panoul electric, în așa fel încât să sting calculatorul înainte că ei să încerce să îmi copieze datele.

Astfel ei nu au mai putut deschide PC-ul din nou, neavând parola de decriptare a datelor. Tot decursul anchetei am fost amenințat că îmi vor trimite hard disk-ul la Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) și îmi vor descoperi parola. Motivul meu a fost unul foarte simplu, dacă îi lăsam să-mi copieze datele, era ca și cum Poliția Română și SRI ar fi pus mâna pe tehnologii extraterestre… Ar fi avansat și evoluat cu ani lumină, toate proiectele mele erau pe acel hard disk…", a mai spus el, care a adăugat că pe vremea aceea avea o firmă, o echipă de graficieni-programatori și dorea să participe la licitațiile publice făcute de guvern pentru a crea softuri sau grafică pentru anumite proiecte guvernamentale, la prețuri rezonabile.

"Chiar puteam fi cei mai buni și ieftini în domeniul promoțional, raportat la calitate-preț. M-a liniștit dom’ procuror, spunându-mi că nu se știe când o să mai particip la asemenea licitații, dându-mi astfel de înțeles că o să fiu închis pentru mult timp. După câteva luni petrecute în arest, m-au chemat în față procurorului la anchetă, unde mi s-au oferit tot felul de târguri, încât aveam impresia că mă aflu la Obor, duminica. Era clar că tot ce spuneam în momentul acela urma să fie folosit împotrivă mea, deci am refuzat să dau vreo declarație. Ulterior am fost eliberat din lipsă de probe.

La finalul anchetei, când mi-au returnat hard disk-ul, nu m-am putut abține și l-am întrebat pe procuror de ce nu l-au mai trimis la Institutul pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul SRI, unde mi s-a dat de înțeles că-mi vor sparge parolă. Am revenit și cu o declarație, în care am explicat că toate conturile VoIP folosite de mine pentru a suna la anumite numere de telefon cu suprataxă au fost găsite pe Google și au fost selectate în funcție de ofertele cu minute incluse pe care le ofereau (am dat exemplul minutelor incluse la Vodafone), unele dintre ele permiteau apelurile către acele numere cu suprataxa pentru care eram acuzat că am făcut o fraudă de 2000 de minute.

Frauda calculată în minute de telefonie… Interesant, nu? De ce nu în clătite mâncate sau în panseluțe culese din parc? (...) Acum, în anul 2016, sunt singurul, dintre toți inculpații, care am fost dat în urmărire prin Interpol, adică legea funcționează doar pentru unii și pentru alții nu, în funcție de interesele decidenților. Deci, lucrătorii regionali au făcut pierdute sau uitate dosarele celorlalți, dar s-au fălit când au trimis un singur dosar (al meu!) la Interpol și au făcut zeci de comunicate de presă", este mesajul semnat de Mihai Ghiață, potrivit Anonymous România.

Liliana CHIRU

https://www.facebook.com/notes/anonymous-romania/hackerul-ice-dat-%C3%AEn-urm%C4%83rire-international%C4%83-prin-interpol-revine-cu-un-nou-mesaj/470115759852078

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369