REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constănţeanul suspect de Ebola are de fapt malarie

Constănţeanul suspect de Ebola are de fapt malarie

Replica API 30 octombrie 2014 | 00:38 210

Un inginer de 60 de ani, din Constanţa, întors recent din Nigeria, a pus pe jar autorităţile locale şi centrale. Bărbatul a fost transportat joi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” cu stare febrilă, hematurie, dar şi un hematom cranian. Iniţial s-a crezut că ar fi suspect de Ebola, însă bolnavul a fost diagnosticat ulterior cu malarie. Rezultatul microbiologic de la Constanţa a exclus o posibilă suspiciune de Ebola, însă Ministerul Sănătăţii a decis să transfere bolnavul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti pentru mai multe investigaţii de specialitate. Autorităţile locale au ţinut să precizeze că bolnavul a revenit în ţară în data de 23 octombrie. După o săptămână petrecută în Constanţa, bărbatul a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi dus la Unitatea de Primire Urgenţe, după ce s-ar fi prăbuşit la pământ, într-o piaţă din municipiu, lovindu-se la cap.

„Dacă toate cazurile de sindroame febrile sunt Ebola, atunci există. Noi am primit o solicitare de la un pacient de 60 de ani pentru febră şi hematurie. Hematurie înseamnă că pacientul urinează sânge, pentru că are pietre la rinichi. S-a mişcat o piatră de acolo şi în urma traseului pe care îl formează piatra, răneşte tractul urinar şi produce hematuria. Febra apare în urma hematuriei. Pacientul este din Constanţa, este inginer şi a lucrat în Nigeria, dar Nigeria este scoasă de pe lista ţărilor cu suspinune Ebola”, au declarat reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. În urma investigaţiilor efectuate la Constanţa, s-a constat că inginerul a suferit şi o lovitură la cap, iar analizele de laborator indică diagnosticul de malarie, o boală infecţioasă transmisă de ţânţari. „Laboratorul spitalului ne-a confirmat diagnosticul de malarie, în formă acută, cu insuficienţă hepatică şi renală, dar şi o stare de deshidratare de lungă durată. Avea şi un hematom epic cranian. El a muncit în Nigeria. Noi am tratat pacientul conform protocolului Ministerului Sănătăţii şi am anunţat Centrul de Operaţiuni pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Sănătăţii. Ne-au trimis o maşină şi îl vor prelua pe pacient pentru a fi investigat la Institutul Matei Balş. Timp de o săptămână pacientul a prezentat febră, astenie şi hematurie. Noi ne-am luat toate măsurile de precauţie, iar activitatea din Urgenţă s-a desfăşurat în condiţii normale”, a declarat dr. Cătălin Grasa, directorul de cercetare medicală al Spitalului Judeţean.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102