REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Constănţenii acuzaţi de delapidare şi spălare de bani au depus armele la Poliţie

Constănţenii acuzaţi de delapidare şi spălare de bani au depus armele la Poliţie

Replica API 28 ianuarie 2013 | 00:00 159

Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice a întors pe dos judeţul!

Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice a întors pe dos judeţul!

Specialiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase au verificat în cinci luni 80% din deţinătorii de arme neletale din România. Din cele 83.000 de persoane verificate, 2.000 au fost descoperite cu probleme, în cazul acestora fiind dispusă reţinerea permiselor de port-armă şi predarea armelor.

La Constanţa, verificările sunt aproape de final, fiind controlate 4.000 de persoane, în cazul a 43 fiind anulat dreptul de a deţine o armă din motive precum delapidare sau spălare de bani. "Situaţia la noi este mult mai bună, noi mai avem foarte puţini de verificat, de ordinul a câteva zeci. Au fost verificate peste 4.000 de persoane, mai trebuie verificate aproximativ 30 de persoane. La 43 le-am anulat dreptul, au începeri de urmăriri penale, nu mai îndeplinesc condiţiile. Permisele nu au fost anulate neapărat pentru infracţiuni la regimul armelor, ci pentru delapidare, pentru spălare de bani, pentru genul acesta de infracţiuni. Chiar dacă infracţiunea comisă nu se încadrează la regimul armelor, permisul se suspendă şi se anulează, în unele cazuri se suspendă, în unele se anulează, dar în orice caz ei rămân fără drept de deţinere, port şi folosire a armei, indiferent că este letală şi neletală. Când se termină cercetarea lor, dacă sunt condamnaţi, pentru a redobândi permisul, trebuie să intervină reabilitarea judecătorească", a declarat, pentru "Replica", şeful serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice (AEST) din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, comisarul şef Mihai Toporan. Spre exemplu, dacă persoana în cauză primeşte 4 ani de puşcărie, după ce-şi ispăşeşte pedeapsa, trebuie să se ducă pe cale judecătorească să se reabiliteze. După ce judecătorul îi acordă persoanei în cauză reabilitarea, de abia atunci mai are dreptul să solicite dreptul de a deţine o armă, însă nici măcar atunci nu este sigur că va deţine o armă deoarece are nevoie de aprobare, ceea ce nu este deloc uşor de obţinut. Iată ce sfaturi are şeful serviciului AEST, Mihai Toporan, pentru constănţenii care doresc să deţină permis de port-armă sau pentru cei care deţin în acest moment: "Să şi le păstreze în condiţiile prevăzute de lege şi să le folosească exact atunci când legea prevede. Mai ales armele de auto-apărare trebuie să le folosească atunci când prevede legea. Când vin la noi să le autorizăm, le facem un instructaj foarte complex şi noi le spunem chestiunile de zi cu zi care se pot întâmpla", a mai adăugat, pentru "Replica", Mihai Toporan. De reţinut este faptul că dacă îţi face cineva semn din maşină, trebuie să-l laşi în pace, nu să cobori la primul semafor şi să tragi în el. Asta este ideea de bază după care posesorii de arme trebuie să se ghideze, însă nu trebuie omis faptul că instructajul este foarte important, în egală măsură cu legile care sunt în vigoare. Folosirea unei arme se face numai în caz de stare de necesitate şi legitimă apărare.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218