REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constănţenii ar putea fi amendaţi dacă hrănesc haitele de câini de lângă blocuri

Constănţenii ar putea fi amendaţi dacă hrănesc haitele de câini de lângă blocuri

Replica API 30 mai 2013 | 00:00 124

După modelul adoptat la Bucureşti,

După modelul adoptat la Bucureşti,

La fel ca în Bucureşti, şi în Constanţa poate fi interzisă hrănirea câinilor fără stăpân pe stradă, ideea fiind limitarea răspândirii acestora şi formarea haitelor, deja existente în multe cartiere din ambele oraşe. Cei care nu se vor conforma acestei prevederi, vor risca să fie amendaţi dacă dau de mâncare câinilor comunitari de lângă blocuri. Momentan, la Constanţa nu există o decizie în sensul aplicării de amenzi, însă discuţii există, iar la şedinţa din iunie a Consiliului Local nu este exclus să avem parte de o asemenea "surpriză".

Ideea că ar putea fi sancţionaţi de către oamenii legii a stârnit controverse puternice în rândul constănţenilor, unii reclamând că au fost muşcaţi copii şi că patrupezii se mai omoară între ei, alţii susţinând însă că incidentele sunt rare şi există şi explicaţii pentru ele. Potrivit unei iubitoare de animale, vinovate de comportamentul câinilor comunitari sunt persoanele care îi ţin prin curţi şi apoi îi aruncă pe stradă. "Doar un câine muşcă, restul nu muşcă. A muşcat o fetiţă care se juca cu alţi copii şi fugea şi a prins-o cu caninii. S-a dus la spital şi i s-a spus că nu are nimic, nu i-a făcut antirabic. Lumea care a ţinut câinii în case îi aruncă în stradă, ştiţi câţi câini sunt aruncaţi în perioada aceasta? Îi ţin, se înmulţesc la curţi şi pe urmă îi aruncă la gunoaie, în piaţa asta care nu mai avea câini şi au apărut aproximativ 10 câini. Hingherii vin şi strâng câinii şi apoi le dau drumu iar. Toţi câinii care îi am sunt adoptaţi, am acte pe ei. Câinele care a muşcat fetiţa aşa face el, parcă se joacă, apucă puţin de pantaloni, în joacă, nu se dă să muşte. El a fost legat şi cei care au fost legaţi sunt răi, probabil a fost şi bătut şi de aceea este mai rău", a declarat pentru "Replica", Neti, femeie care hrăneşte mai mulţi câini în zona pieţei de la CET.

"Mi-ar rupe sufletul să văd un animal flămând, nu aş mânca eu şi i-aş da lui"

Cu lacrimi în ochi, femeia recunoaşte că nu s-ar putea abţine să nu dea de mâncare câinilor pe care-i iubeşte atât de mult şi că a plătit şi 110 lei pentru ca un câine care l-a găsit tot pe stradă să-i fie amputat piciorul. De altfel, aceasta recunoaşte că fiecare dintre noi când aruncăm gunoiul, punem într-o pungă şi resturile de mâncare pentru a le da câinilor, ceea ce în mare parte este adevărat. "Mai sunt trei câini pe aici care omoară toate pisicile şi toţi câinii, iar doi dintre ei au omorât un pechinez săptămâna trecută, dar aceşti trei câini vor fi luaţi de cineva în Lazu la o vilă. Câinii aceştia de care am grijă îmi păzesc magazinul şi buteliile, mă ajută foarte mult. Şi dacă nu le dau să mănânce, ce fac aceşti câini? Cum aş putea eu, dacă îi am de atâţia ani, să nu le dau să mănânce? Cum să-i las înfometaţi, mie mi-ar rupe sufletul să văd un animal flămând, nu aş mânca eu şi i-aş da lui. Îmi vine să plâng doar când mă gândesc, mă credeţi că îmi iau o plăcintă şi o împart cu ei? Eu iubesc animalele şi cel mai mult le iubesc pe cele care nu au ajutor. Ultimul câine pe care l-am adoptat nu are un picior, l-a călcat o maşină, l-am dus la doctor şi mi-a luat 110 lei doar pentru că i-a tăiat lăbuţa. Lumea nu aruncă la gunoi mâncarea, tot o pune într-o punguţă şi o dă de mâncare la animale, aceştia sunt oameni cu suflet", mai spune pentru "Replica", Neti.

Unica soluţie împotriva câinilor comunitari, sancţionarea constănţenilor?

Indiferent că ne place sau nu, trebuie însă găsită o soluţie pentru ca înmulţirea agresivă a câinilor comunitari să fie stopată. Între timp, lansăm câteva întrebări: au devenit adăposturile de animale neîncăpătoare sau nu mai există bani şi spaţiu pentru ridicarea altor adăposturi? Amenzile, constrângerile şi mustrările au devenit soluţii pentru orice? Întrebată ce părere are despre cei care au venit cu această ideea sancţionării celor care hrănesc patrupedele, iubitoarea de animale a răspuns: "Un om fără suflet, cum să nu dai la un animal să mănânce, adică să-l laşi să moară de foame având mâncare, s-o pui la tomberon doar să nu îi dai de mâncare. Indiferent de ce-aş păţi, eu şi pe furiş i-aş da un os la câine. Să vedem cine poate să adopte o aşa lege. Să facă ceva, să îi ducă undeva, eu le-aş duce mâncare la câinii mei, le-aş duce zi de zi mâncare. Dacă i-ar duce la un adăpost ştiu că acolo stau liniştiţi, că nu trece nimeni pe stradă şi dă cu piatra în ei aşa cum se întâmplă".

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614