REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constănţenii au ajuns la DISPERARE! Trotuarele, SUFOCATE de maşini

Constănţenii au ajuns la DISPERARE! Trotuarele, SUFOCATE de maşini

Replica API 7 octombrie 2016 | 10:01 310

Parcare de „bizoni”

Parcare de „bizoni”

sursa foto: Parchez ca un Bou/ Facebook

De la an la an, numărul proprietarilor de autoturisme creşte! Din păcate, nu acelaşi lucru putem spune despre numărul locurilor de parcare. Această problemă a fost intens dezbătută la nivelul municipiului Constanţa, însă fără rezultat. Iar şoferii sunt nevoiţi să îşi parcheze maşinile pe unde apucă, chiar şi pe trotuare. Lucru ce îi aduce la disperare însă pe pietoni! Constănţenii îşi riscă viaţa mergând pe carosabil din cauza faptului că trotuarele sunt practic blocate.

Locuitorii oraşului de la malul mării asistă neputincioşi la un paradox ce are loc, putem spune, la nivelul întregii ţări. Bicicliştii nu se bucură de suficiente piste, conducătorii auto nu au locuri de parcare, iar pietonii nu au loc pe trotuare. Fiecare dintre ei îşi riscă viaţa într-un fel sau altul. Cei mai afectaţi sunt pe departe pietonii! Aceştia se văd nevoiţi să meargă pe carosabil din cauza sutelor de autoturisme parcate neregulamentar pe trotuare. Un exemplu sesizat de constănţeni este strada Bucureşti! „Pe strada Bucureşti, mai exact segmentul dintre Aleea Garofiţei şi strada Avram Iancu, nu pot circula pietonii din cauza maşinilor parcate pe trotuar pe ambele părţi”, semnează Romeo. O situaţie similară se regăseşte şi în zona Farului. „Pe trotuarul din dreptul blocului AR2 paralel cu strada Aurora şi blocul PF2 este parcat un vehicul chiar pe trotuar şi blochează accesul pietonilor. Am vrut să trec cu căruciorul cu copilul meu pe acolo şi nu am reuşit, ca urmare am riscat să merg pe lângă maşină, pe şosea”, a spus o mămică. Potrivit Codului Rutier, articolul 72, litera 7, „este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru“. Cu alte cuvinte, Codul Rutier spune că un şofer poate parca pe trotuar doar dacă acolo există, mai întâi, un indicator rutier cu parcarea permisă şi dacă lasă minimum un metru distanţă între maşină şi marginea opusă a trotuarului. Pentru ca acest Cod Rutier să poată fi pus în aplicare a fost nevoie de aprobarea HG nr. 1391/2006, adică „Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. La articolul 142, litera n se arată: „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor“.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367