rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Pacea şi iubirea dă românilor unirea”

Constănţenii au mers la Chişinău: cer unirea Basarabiei cu România!

Zeci de mii de unionişti s-au adunat duminică, 5 iulie a.c., în Piaţa Marii Adunări Naţionale la Guvernul din Chişinău. Deşi vremea nu a fost prietenoasă, printre cei prezenţi la Chişinău s-au numărat şi constănţeni. Ei au cerut unirea Basarabiei cu România. În piaţă a răsunat muzică patriotică şi populară. Aproximativ 30.000 de oameni au strigat în cor “Unire! Unire! Unire!”, “Pacea şi iubirea dă românilor unirea”. De precizat faptul că Şoseaua Ştefan cel Mare a fost blocată duminică de manifestanţi. Mitropolia Basarabiei a oficiat un serviciu religios, iar cei prezenţi au rostit rugăciunea de bază a creştinătăţii: “Tatăl Nostru!”

Peste 30.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău au votat Unirea cu România. Din centrul Chișinăului, unioniștii au plecat pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, spre București. De pe tribuna amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au luat cuvântul diferite categorii sociale, de la reprezentanți ai mișcării de eliberare națională din 1990, la moldoveni plecați peste hotare sau reprezentanți ai minorităților naționale. Ca oaspeți de seamă au luat cuvântul doi parlamentari din Parlamentul de la București, care au salutat lucrările Marii Adunări Naționale și dorința legitimă a poporului nostru de a se reunifica. Toată manifestarea s-a desfășurat sub efigia lui Ștefan cel Mare:

,,Ghidați de memoria și imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem ca să mergem pe jos și să cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una din organizațiile organizatoare.

„Am fi primul popor care s-ar uni, de aceeași națiune și în aceleași granițe atâta timp cât unii sunt în Uniunea Europeană și alții sunt în afară, după Germania de Est și Germania de Vest. Numai aceasta este soluția. Am să vă mai spun, prieteni și frați, că trăim cea mai bună conjunctură din istoria de după 1990 în care putem face acest lucru, pentru că dușmanii noștri au dificultăți, pentru că prietenii noștri au nevoie de noi uniți!”, a spus senatorul Mircea Dobra, venit din România pentru eveniment.

„Trebuia să fie mai mulți, dar studenții sunt plecați în vacanțe, alții la mare, la munte, la odihnă. De pildă, la mine, fiica, feciorul și soția voiau să vină, dar soția în spital, fiica acasă. (...) De guvernare nu vorbim, pe ăștia nu-i interesează de nimic. Să coboare în rândurile noastre, dar nu sunt acele persoane care s-o facă, nici la Guvern, la Parlament sau Președinție. Toți trebuie schimbați. (...) Moscova nici vorbă nu dorește Unirea, că nu degeaba ține Transnistria, n-o să o facă niciodată. Guvernarea de aici de azi e excluscă. Să iasă multă lume în stradă, să manifesteze, să aleagă alte personalități în fruntea Guvernului și Parlamentului. Mi-aș dori ca generația mea să facă Unirea! Celor de la București, după sondajele arătate am înțeles că populația din România 86% vrea Unirea, asta e bine. Când o ajunge și la noi în Basarabia la 86%, măcar și 50+1, atunci s-o face Unirea” ne-a spus un pensionar basarabean, în vârstă de 66 de ani, jurist de specialitate, Ion Savin.

„Am venit mișcat de sentiment, de datorie. Sperăm că ziua de azi va apropia cu ceva Marea Unire! Fiindcă a fost o țară destrămată și furată și trădată și despărțită de țara mamă. (...) Putem să judecăm după rezultatele alegerilor, care foarte bine vorbește despre numărul celor trag la socialiști sau la europeni. Se vede că totuși e o tendință europeană, democratică”, a spus Ion Lașcu, de profesie medic stomatolog de profesie, din comuna Chiperceni, raionul Orhei, pentru Replica.

La acțiunea de la Chișinău au fost și câțiva constănțeni prezenți! Tânăra Andreea Corbu s-a deplasat de la malul mării spre capitala Basarabiei „pentru a fi alături de frații de peste Prut”, ne-a spus aceasta, care a intrat în conflict din deputatul de Constanța, Remus Cernea. Acesta se afla lângă scenă și a fost rugat să nu ia cuvântul. Constatând că locul său nu este tocmai acolo, Cernea s-a pierdut în mulțime.

„Pacea și iubirea dă românilor Unirea!”

Mitingul a demarat pe o vreme ploioasă, însă arșița, parcă la unison cu ardoarea miilor de manifestanți, s-a instalat în a doua parte a acțiunii. Blocul Unității Naționale, organizatorul evenimentului, prin vocea Ninelei Caranfil, a prezentat un manifest, prin care a cerut retragerea necondiționată a Armatei a 14-a, staționată în Transnistria, obligarea Armatei Federației Ruse să achite o taxă de 300 de milioane de dolari, câte un milion de dolari „pentru fiecare lună de ocupație ilegală”, retragerea Mitropoliei Moldovei de sub oblăduirea canonică a Moscovei, dar și interzicerea partidelor satelit ale Rusiei: Partidul Socialist din Republica Moldova sau Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi.

După acțiunea din Piața Marii Adunări Naționale, peste 200 de tineri, militanți ai asociației „Tinerii Moldovei”, au plecat într-un marș până la București, pe jos! „Mergem pe jos și ajungem pe 10 iulie la Ungheni. De acolo vom traversa, tot pe jos, vama nedreaptă și vom fi așteptați de mii de frați din toată România. Nu mai avem nimic de pierdut! Ne dăruim, deci, pe noi maicii noastre România și vrem să ne primească la sânul ei. Soluția salvatoare și realistă pentru Republica Moldova în situația actuală este Unirea cu România. Doar așa se poate face, altă cale nu există. Pentru a continua cu un elan și mai mare acest proces ireversibil avem nevoie de un catalizator. Acest catalizator este Marșul lui Ștefan cel Mare, în jurul căruia se vor uni toate forțele care vor binele celor peste 3 milioane de oameni sechestrați într-un cerc strâmt și sufocant de granițele dintre Prut și Nistru, care despart frații de frați. Vrem ca mersul nostru pe jos să pună capăt situației grave din prezent și să așeze proiectul Unirii de facto a celor două state ale noastre acolo unde îi este locul – în forurile decizionale ale celor două state, pentru a hotărâ detaliile administrative ale Unificării”, au precizat cei de la Tinerii Moldovei.

Apa, mâncarea și cazarea pe drum sunt asigurate gratuit la localnicii pe unde trece marșul, iar securitatea și dotarea corespunzătoare pentru toate urgențele de către organizatori.

Precizări suplimentare ale celor de la Tinerii Moldovei: marşul va fi de la Chisinău la Iaşi, mergându-se cam 27 km / zi, rucsacii grei vor fi transportaţi cu maşini.

Pe teritoriul Republicii Moldova marșul durează 5 zile iar apoi, cei care au pașaportul la ei, trec Prutul pe jos, la Ungheni, sâmbătă, 11 iulie. În România, în perioada 12-20 iulie, participanții la marș vor face un tur al Munteniei și Ardealului cu trenul și autocarul.

Precizăm că preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi, marți, 7 iulie a.c., în jurul orei 12:00, pe preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe esplanada din faţa Corpului A al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, potrivit serviciilor de protocol ale celor două Cancelarii Prezidenţiale.

Este prima dată în istoria ultimilor ani când acțiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.

Marius Florian VASILE

luni, 6 iulie 2015193
Comentarii
mai mult...Mapamond
20 apr 00:00MapamondPreşedintele Republicii Moldova agită spectrul alegerilor parlamentare anticipate, îndeamnă la discuţii mai constructive

Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuţiile dintre formaţiunile care au acces...240

20 apr 00:00MapamondNoua armă tactică testată de Coreea de Nord este pentru confruntări terestre265
20 apr 00:00MapamondMarea Britanie: Femeia ucisă în cursul revoltelor de la Londonderry era o tânără jurnalistă de investigaţie257
20 apr 00:00MapamondFranţa desfăşoară 60.000 de poliţişti şi jandarmi pentru încă un protest al „vestelor galbene“

Peste 60.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi desfăşuraţi sâmbătă în Franţa, la cea de-a 23-a manifestaţie...265

20 apr 00:00MapamondJaponia: Un şofer octogenar a provocat un grav accident de circulaţie la Tokyo276
20 apr 00:00MapamondO mie de migranţi cubanezi în ultimele zile, la graniţa dintre Mexic şi SUA, anunţă autorităţile mexicane244
20 apr 00:00MapamondIrlanda de Nord: O femeie ucisă la Londonderry, poliţia suspectează „un incident terorist“

O femeie de 29 de ani a fost ucisă în cursul nopţii de joi spre vineri într-un schimb de focuri la Londonderry, în...236

20 apr 00:00MapamondGrecia: Explozia unei grenade în faţa consulatului rus, revendicată de anarhişti245
20 apr 17:21MapamondFranţa aduce un omagiu „eroilor“ salvatori ai catedralei Notre-Dame din Paris246
20 apr 00:00MapamondONU: Mii de copii ai jihadiştilor străini, concentraţi într-o tabără în Siria

Un înalt responsabil al ONU a invitat joi ţările lumii să-şi asume responsabilitatea pentru cetăţenii lor aflaţi...247

20 apr 17:15MapamondAfrica de Sud - Cel puţin 13 morţi după prăbuşirea acoperişului unei biserici în urma ploilor torenţiale204
19 apr 00:00MapamondÎnaintea publicării raportului Mueller, Trump denunţă o „înşelătorie politică“334
Vremea
13.6°6.5° - 13.6° duminică, 21 aprilie 2019
cer acoperit de noriUmiditate: 39%
Vânt: 3.14 m/s din SE
Presiune: 1023.119 milibari

Loto
6/496813313342
5/4013192035385
joker9142628335
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 apr 00:00SportNicolae Stanciu a marcat primul său gol în campionatul de fotbal al Arabiei Saudite

Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a marcat primul său gol în campionatul de fotbal al Arabiei Saudite, vineri, în...381

20 apr 00:00SportRăzvan Marin, dezlănţuit! Românul a marcat din nou pentru Standard

ăzvan Marin e de neoprit la Standard Liege. Românul a înscris din nou, în disputa de pe teren propriu cu Genk, scor...548

20 apr 00:00SportAstra - Craiova 0-1. Mihăilă, primul gol în Liga 1

Universitatea Craiova a câştigat primul meci după plecarea lui Devis Mangia. Conduşi de Corneliu Papură, oltenii au...341

20 apr 00:00SportHalep și compania, în haine de armată! Militarii români din Afghanistan susțin echipa României de Fed Cup

Românii din țară și din străinătate abia așteaptă să urmărească meciul din semifinalele Fed Cup, dintre...455

Local
20 apr 00:52LocalIancu Cuşu INSISTĂ. Proiectul privind aprobarea PUD-construire hotel în staţiunea Mamaia, în atenţia consilierilor locali

A doua oară cu noroc?! Planul urbanistic de detaliu - construire imobil S+P+5-8E - hotel-apartament, staţiunea Mamaia,...2405

20 apr 01:26LocalModificări în parcările din oraș!

Începând de vineri, 19 aprilie, mai multe parcări din municipiul Constanța care înainte erau deservite de taxatori...1281

20 apr 01:28LocalNava militară britanică HMS 'Echo' va face escală în Portul Constanța

Nava maritimă hidrografică britanică HMS „Echo” sosește în portul Constanța duminică, 21 aprilie, pentru o...381

20 apr 01:33LocalCâini duși la adăpostul de pe Vârful cu Dor, revendicați de proprietari!

Primăria Constanța îi anunță pe constănțenii proprietari de câini că, dacă vor constata dispariţia câinelui...705

20 apr 01:48LocalTânăr din Cernavodă, anchetat pentru FURT DE TELEFOANE!

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției...495

20 apr 02:08LocalElevii Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța au dăruit de Paște

Săptămâna aceasta, Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanṭa a demarat două acțiuni caritabile în...373

20 apr 01:34LocalZIUA COPILULUI, sărbătorită la Constanţa! Prichindeii vor fi costumaţi în personajele preferate

Primăria Constanţa a demarat procedura de achiziţie a contractului de prestări servicii organizare evenimente...520

20 apr 01:35LocalAcțiuni ale studenților de la Universitatea „Ovidius” pentru copiii cu nevoi speciale

Liga Studenților din Universitatea „Ovidius” din Constanța organizează în perioada 22 – 25 aprilie a.c....360

20 apr 01:43LocalTone de lemne, confiscate de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică și ai Postului de Poliție Ostrov, împreună cu reprezentanți ai...573

20 apr 01:42LocalINCENDIU în Constanța: centrală termică distrusă!

Un apel dat la numărul unic de urgență 112, dat în miez de noapte, anunța izbucnirea unui incendiu într-o...1749

Politică
20 apr 01:17PoliticăConsilierii municipali, convocaţi în şedinţă. Vezi ordinea de zi!

În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală,...925

20 apr 01:26PoliticăZeci de angajaţi ai Primăriei Constanţa au donat sânge!

Ajutor! 50 de angajați ai Primăriei Municipiului Constanța au donat vineri, 19 februarie, sânge în cadrul campaniei...486

20 apr 00:50PoliticăPrimăria Constanţa continuă acţiunea privind ridicarea maşinilor abandonate

Primăria Municipiului Constanța a ridicat, inventariat și depozitat în ultimele zile un număr de 5 autovehicule...536

20 apr 01:54PoliticăLiviu Dragnea, ironic „Sunt mâhnit că a ieșit Lazăr la pensie“

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, ironic, că este mâhnit că Augustin Lazăr a ieșit la pensie. Declarația a...428

20 apr 00:51PoliticăÎCCJ a decis: Judecătorii au respins redeschiderea dosarului lui Traian Băsescu

ÎCCJ a decis, vineri, respingerea cererii procurorilor de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul...493

20 apr 01:57PoliticăPreşedintele Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de...542

20 apr 01:51PoliticăBogdan Licu, înlocuitorul lui Augustin Lazăr. Magistratul va fi delegat de CSM procuror general interimar

Bogdan Licu va fi delegat procuror general interimar de Secția pentru Procurori a CSM, pentru o perioadă de două...486

20 apr 00:51PoliticăAugustin Lazăr, eliberat din funcţia de procuror

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a lui Augustin...513

20 apr 01:45PoliticăDecebal Făgădău şi Costin Răsăuţeanu ALEG autobuzul albastru

Luni, 22 aprilie, angajații Primăriei Municipiului Constanța, cei ai structurilor subordonate, împreună cu primarul...956

20 apr 01:40PoliticăRareș Bogdan publică o scrisoare a unei eleve de 17 ani către Liviu Dragnea: 'Nu vă mai bateți joc!'

Capul de listă al PNL la alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, susține că a primit o scrisoare din partea unei...544

Monden
20 apr 00:00MondenCătălin Botezatu a vorbit despre problemele de sănătate. „Merg să îmi fac analizele în Turcia”

În ultimii ani, Cătălin Botezatu a avut probleme cu inima și se află în permanență sub supravegherea medicilor....309

20 apr 01:36MondenCine este blonda cu care a fost surprins Mario Fresh la mall. Iubitul fiicei Andreei Esca a strâns-o în braţe

Toate îi merg din plin lui Mario Fresh. A făcut o figură frumoasă la "Exatlon", în Republica Dominicană, a revenit...363

20 apr 00:00MondenAndreea Bălan s-a întors în sala de dans, după cele patru operații suferite

Andreea Bălan a publicat în mediul online câteva imagini cu care a reușit să își bucure admiratorii. Vedeta s-a...268

20 apr 18:01MondenBianca Drăguşanu le dă peste nas cârcotaşilor: „Unii cred că mănânc botox la micul dejun”

Nu e un secret pentru nimeni că Bianca Drăguşanu este adepta operaţiilor estetice pe care le face ori de câte ori...370

20 apr 00:00MondenFerma 2019. Kamara l-a eliminat pe Silviu Țolu din competiție

Un nou duel la Ferma! Joi, 18 aprilie, Silviu Țolu și Kamara au fost concurenții care s-au luptat pentru locul lor...262

20 apr 00:00MondenReacţia furibundă a Ralucăi Podea după ce a aflat că Florin Pastramă se însoară cu Brigitte

De când Florin Pastramă şi Brigitte Năstase formează un cuplu atât la Ferma, cât şi în viaţa reală, Raluca...370

20 apr 00:00MondenPăr și barbă verde-neon! Cine sunt artiștii care o concurează pe Delia

Vedetele fac tot posibilul să sară ”în ochi”. Dacă Gianina Corondan ne-a obişnuit deja, de mai bine de două...261

20 apr 00:00MondenCorina Chiriac cântă cu trupa Azur, Angela Similea lansează album nou

Interpreta şlagărelor “Strada Speranţei”, “Opriţi timpul!” sau “Trenul fericirii”, Corina Chiriac, nu...319

20 apr 00:00MondenDe ce băiatul lui Charlize Theron poartă rochiţe şi haine de fetiţe?

În ultimii ani, fanii actriţei s-au întrebat de ce fiul ei, adoptat acum şapte ani, poartă mereu rochiţe şi...352

20 apr 00:00MondenCannes 2019 - Un film regizat de o cineastă născută în România, selectat în secţiunea Cinefondation

Filmul "As Up To Now", regizat de cineasta Katalin Moldovai, care s-a născut la Sovata şi locuieşte în prezent la...251

Sănătate
19 apr 00:19SănătatePacienta cu arsuri grave, transferată în Belgia, va avea nevoie de mai multe operații. „Dacă mai stătea 2 zile în România nu mai avea șanse!”

Tânăra Mădălina Neculai, din Tulcea, care a fost transferată la un spital din Belgia, după ce a suferit arsuri...1624

17 apr 01:37SănătateSpitalul Judeţean Constanţa a fost decorat de Klaus Iohannis

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Spitalului Clinic...1328

17 apr 04:05SănătateREVOLTĂTOR! Pacientă cu arsuri grave, din Tulcea, plimbată între spitalele din Constanța și Timișoara!

O tânără de 25 de ani din Tulcea, aflată în stare gravă, fiind intubată, după ce a suferit arsuri pe 40% din...863

13 apr 01:48SănătateProiect benefic pentru comunitate: cursuri de asistente medicale în Hârșova!

Sistemul sanitar din orașul constănțean Hârșova se dezvoltă. Astfel, în Spitalul Orășenesc Hârșova vor fi...1449

13 apr 17:54SănătateAsistenta șefă de la Neurologie, schimbată din funcție după controlul ministrului Sănătății! Atenționare pentru directorul de Îngrijiri!

S-a încheiat ancheta internă desfășurată de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei”...3990

13 apr 00:29SănătateReacția SANITAS după controlul de la Spitalul Județean Constanța: „Personalul este insuficient, merită să fie tratat cu respect!”

Referitor la recenta vizită a Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență...2388

12 apr 00:50SănătatePacienții vin la Constanța să se trateze, dar ministrul Sorina Pintea LAUDĂ spitalul din Tulcea pentru... curățenie!

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, continuă controalele în spitalele din țară. În noaptea de miercuri spre...7365

11 apr 00:35SănătateSpitalul Județean Constanța, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În vreme ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre „dezastrul” pe care l-a găsit pe secțiile...3165

9 apr 01:42SănătateANCHETĂ la Spitalul Județean Constanța, după controlul inopinat al ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, duminică seara, 7 aprilie a.c., de Ziua Mondială a Sănătății, un...5037

5 apr 22:57SănătateMedicii Adrian Streinu Cercel și Mihai Craiu, prezenți la Constanța pentru a vorbi despre vaccinare!

Vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, vaccinarea în cancer între prevenție și tratament și prevenirea...2027