rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

„Pacea şi iubirea dă românilor unirea”

Constănţenii au mers la Chişinău: cer unirea Basarabiei cu România!

Zeci de mii de unionişti s-au adunat duminică, 5 iulie a.c., în Piaţa Marii Adunări Naţionale la Guvernul din Chişinău. Deşi vremea nu a fost prietenoasă, printre cei prezenţi la Chişinău s-au numărat şi constănţeni. Ei au cerut unirea Basarabiei cu România. În piaţă a răsunat muzică patriotică şi populară. Aproximativ 30.000 de oameni au strigat în cor “Unire! Unire! Unire!”, “Pacea şi iubirea dă românilor unirea”. De precizat faptul că Şoseaua Ştefan cel Mare a fost blocată duminică de manifestanţi. Mitropolia Basarabiei a oficiat un serviciu religios, iar cei prezenţi au rostit rugăciunea de bază a creştinătăţii: “Tatăl Nostru!”

Peste 30.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău au votat Unirea cu România. Din centrul Chișinăului, unioniștii au plecat pe jos, în Marșul lui Ștefan cel Mare, spre București. De pe tribuna amplasată în Piața Marii Adunări Naționale au luat cuvântul diferite categorii sociale, de la reprezentanți ai mișcării de eliberare națională din 1990, la moldoveni plecați peste hotare sau reprezentanți ai minorităților naționale. Ca oaspeți de seamă au luat cuvântul doi parlamentari din Parlamentul de la București, care au salutat lucrările Marii Adunări Naționale și dorința legitimă a poporului nostru de a se reunifica. Toată manifestarea s-a desfășurat sub efigia lui Ștefan cel Mare:

,,Ghidați de memoria și imaginea celui care a fost cel mai mare domnitor din toate timpurile, am pornit în marș spre București. Îi chemăm alături de noi pe toți cei din localitățile în care vom ajunge, pentru a ne face un viitor demn. Vrem ca să mergem pe jos și să cerem fraților de peste Prut să ne accepte Unirea. Domnule președinte Iohannis, primiți-ne acasă!”, a declarat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei, una din organizațiile organizatoare.

„Am fi primul popor care s-ar uni, de aceeași națiune și în aceleași granițe atâta timp cât unii sunt în Uniunea Europeană și alții sunt în afară, după Germania de Est și Germania de Vest. Numai aceasta este soluția. Am să vă mai spun, prieteni și frați, că trăim cea mai bună conjunctură din istoria de după 1990 în care putem face acest lucru, pentru că dușmanii noștri au dificultăți, pentru că prietenii noștri au nevoie de noi uniți!”, a spus senatorul Mircea Dobra, venit din România pentru eveniment.

„Trebuia să fie mai mulți, dar studenții sunt plecați în vacanțe, alții la mare, la munte, la odihnă. De pildă, la mine, fiica, feciorul și soția voiau să vină, dar soția în spital, fiica acasă. (...) De guvernare nu vorbim, pe ăștia nu-i interesează de nimic. Să coboare în rândurile noastre, dar nu sunt acele persoane care s-o facă, nici la Guvern, la Parlament sau Președinție. Toți trebuie schimbați. (...) Moscova nici vorbă nu dorește Unirea, că nu degeaba ține Transnistria, n-o să o facă niciodată. Guvernarea de aici de azi e excluscă. Să iasă multă lume în stradă, să manifesteze, să aleagă alte personalități în fruntea Guvernului și Parlamentului. Mi-aș dori ca generația mea să facă Unirea! Celor de la București, după sondajele arătate am înțeles că populația din România 86% vrea Unirea, asta e bine. Când o ajunge și la noi în Basarabia la 86%, măcar și 50+1, atunci s-o face Unirea” ne-a spus un pensionar basarabean, în vârstă de 66 de ani, jurist de specialitate, Ion Savin.

„Am venit mișcat de sentiment, de datorie. Sperăm că ziua de azi va apropia cu ceva Marea Unire! Fiindcă a fost o țară destrămată și furată și trădată și despărțită de țara mamă. (...) Putem să judecăm după rezultatele alegerilor, care foarte bine vorbește despre numărul celor trag la socialiști sau la europeni. Se vede că totuși e o tendință europeană, democratică”, a spus Ion Lașcu, de profesie medic stomatolog de profesie, din comuna Chiperceni, raionul Orhei, pentru Replica.

La acțiunea de la Chișinău au fost și câțiva constănțeni prezenți! Tânăra Andreea Corbu s-a deplasat de la malul mării spre capitala Basarabiei „pentru a fi alături de frații de peste Prut”, ne-a spus aceasta, care a intrat în conflict din deputatul de Constanța, Remus Cernea. Acesta se afla lângă scenă și a fost rugat să nu ia cuvântul. Constatând că locul său nu este tocmai acolo, Cernea s-a pierdut în mulțime.

„Pacea și iubirea dă românilor Unirea!”

Mitingul a demarat pe o vreme ploioasă, însă arșița, parcă la unison cu ardoarea miilor de manifestanți, s-a instalat în a doua parte a acțiunii. Blocul Unității Naționale, organizatorul evenimentului, prin vocea Ninelei Caranfil, a prezentat un manifest, prin care a cerut retragerea necondiționată a Armatei a 14-a, staționată în Transnistria, obligarea Armatei Federației Ruse să achite o taxă de 300 de milioane de dolari, câte un milion de dolari „pentru fiecare lună de ocupație ilegală”, retragerea Mitropoliei Moldovei de sub oblăduirea canonică a Moscovei, dar și interzicerea partidelor satelit ale Rusiei: Partidul Socialist din Republica Moldova sau Partidul Nostru, al lui Renato Usatîi.

După acțiunea din Piața Marii Adunări Naționale, peste 200 de tineri, militanți ai asociației „Tinerii Moldovei”, au plecat într-un marș până la București, pe jos! „Mergem pe jos și ajungem pe 10 iulie la Ungheni. De acolo vom traversa, tot pe jos, vama nedreaptă și vom fi așteptați de mii de frați din toată România. Nu mai avem nimic de pierdut! Ne dăruim, deci, pe noi maicii noastre România și vrem să ne primească la sânul ei. Soluția salvatoare și realistă pentru Republica Moldova în situația actuală este Unirea cu România. Doar așa se poate face, altă cale nu există. Pentru a continua cu un elan și mai mare acest proces ireversibil avem nevoie de un catalizator. Acest catalizator este Marșul lui Ștefan cel Mare, în jurul căruia se vor uni toate forțele care vor binele celor peste 3 milioane de oameni sechestrați într-un cerc strâmt și sufocant de granițele dintre Prut și Nistru, care despart frații de frați. Vrem ca mersul nostru pe jos să pună capăt situației grave din prezent și să așeze proiectul Unirii de facto a celor două state ale noastre acolo unde îi este locul – în forurile decizionale ale celor două state, pentru a hotărâ detaliile administrative ale Unificării”, au precizat cei de la Tinerii Moldovei.

Apa, mâncarea și cazarea pe drum sunt asigurate gratuit la localnicii pe unde trece marșul, iar securitatea și dotarea corespunzătoare pentru toate urgențele de către organizatori.

Precizări suplimentare ale celor de la Tinerii Moldovei: marşul va fi de la Chisinău la Iaşi, mergându-se cam 27 km / zi, rucsacii grei vor fi transportaţi cu maşini.

Pe teritoriul Republicii Moldova marșul durează 5 zile iar apoi, cei care au pașaportul la ei, trec Prutul pe jos, la Ungheni, sâmbătă, 11 iulie. În România, în perioada 12-20 iulie, participanții la marș vor face un tur al Munteniei și Ardealului cu trenul și autocarul.

Precizăm că preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi, marți, 7 iulie a.c., în jurul orei 12:00, pe preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe esplanada din faţa Corpului A al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, potrivit serviciilor de protocol ale celor două Cancelarii Prezidenţiale.

Este prima dată în istoria ultimilor ani când acțiunile în favoarea Unirii au un astfel de sprijin popular.

Marius Florian VASILE

luni, 6 iulie 2015237
Comentarii
mai mult...Mapamond
23 sep 00:00MapamondJuncker: Brexit-ul este un moment tragic pentru Europa

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, "este un moment tragic pentru Europa", a...224

23 sep 00:00MapamondRepublica Moldova: Numele beneficiarilor furtului miliardului care apar în raportul Kroll275
23 sep 00:00MapamondONU - Adunarea Generală: Trump va avea o mulţime de întâlniri individuale cu lideri mondiali189
23 sep 00:00MapamondMalta: Familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia denunţă componenţa comisiei de anchetă independente

Familia jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia asasinate în 2017 a criticat componenţa comisiei de anchetă, în...205

23 sep 00:00MapamondPartidul Laburist ar rezolva Brexitul în şase luni214
23 sep 17:38MapamondSUA: Democratul Joe Biden îi cere preşedintelui Trump să dezvăluie conţinutul unei conversaţii telefonice controversate212
23 sep 00:00MapamondGuvernator bancă centrală: Noile sancţiuni americane demonstrează că Washingtonul nu deţine nicio pârghie asupra Iranului

Guvernatorul Băncii centrale iraniene Abdolnasser Hemmati a afirmat că noile sancţiuni americane impuse instituţiei...202

23 sep 00:00MapamondIsraelul este o ţară rusofonă, consideră preşedintele rus Vladimir Putin214
23 sep 00:00MapamondCâteva mii de persoane au manifestat la Berna contra introducerii tehnologiei 5G214
23 sep 00:00MapamondCel mai bătrân supravieţuitor austriac al Holocaustului a murit la vârsta de 106 ani

Cel mai bătrân supravieţuitor austriac al lagărelor morţii, Marko Feingold, a murit joi la vârsta de 106 ani, a...227

23 sep 00:00MapamondRespectarea vieţii private: Facebook suspendă zeci de mii de aplicaţii167
21 sep 00:00MapamondSUA: Primarul New York-ului, Bill de Blasio, se retrage din cursa pentru alegerile primare democrate453
Vremea
17.7°17.7° - 18.9° luni, 23 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 60%
Vânt: 5.54 m/s
Presiune: 1013.64 milibari

Loto
6/49172024252729
5/40192530354012
joker101723262914
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 sep 22:33SportFCSB și CFR Cluj s-au anihilat reciproc și au remizat, 0-0

FCSB și CFR Cluj au remizat în derby-ul etapei a 10-a din Liga 1, scor 0-0, după un meci în care cele mai bune două...274

23 sep 18:26SportWeekend fabulos pentru antrenorii români din străinătate

Cosmin Olăroiu, Ladislau Boloni, Răzvan Lucescu, Daniel Isăilă și Marius Șumudică au obținut victorii pe linie...458

23 sep 00:00SportJaponeza Naomi Osaka a cucerit trofeul la Osaka

Jucătoarea japoneză de tenis Naomi Osaka, locul 4 în ierarhia internaţională, principala favorită, a câştigat...351

23 sep 00:00SportRugby: Italia s-a impus lejer în faţa Namibiei, la Cupa Mondială 2019

Naţionala de rugby a Italiei a câştigat duminică meciul cu Namibia, din grupa B a Cupei Mondiale 2019 din Japonia,...264

Local
23 sep 23:58LocalActivități sportive, bucurie și mișcare pe bulevardul Tomis! VIDEO!

Bulevardul Tomis pietonal, pentru o zi! Constanța s-a angrenat în activitatea desfășurată de Primăria Constanța,...1003

23 sep 00:40LocalUn record și o premieră pentru România pe Plaja Modern, de Ziua Păcii

La inițiativa JCI (Junior Chamber International) Constanța, pe 21 septembrie, de Ziua Internațională a Păcii, peste...855

23 sep 00:39LocalAutoutilitară căzută în canal, la Movilița

Duminică dimineață, în jurul orei 06.30, salvatorii de la Detasamentul Urziceni au fost alertați pentru a interveni...533

23 sep 00:36LocalPieton lovit de mașină pe strada Unirii

Medicii constănțeni au fost solicitați să intervină duminică, 22 septembrie, pe strada Unirii, în urma unui...979

23 sep 00:33LocalSpirit civic: pompierii constănțeni au participat la o acțiune de igienizare a orașului

Pompierii constănțeni au lăsat, preț de câteva ore, lupta cu focul, s-au echipat cu saci și mănuși și,...566

23 sep 00:44LocalIncendiu la Gârliciu. O casă și un adăpost de animale, cuprinse de flăcări

Panică la Gârliciu sâmbătă, 21 septembrie, după ce a izbucnit un incendiu la o casă și un adăpost de animale pe...565

23 sep 00:45LocalDeblocare de ușă în Medgidia: persoană găsită MOARTĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, sâmbătă, 21 septembri, pe strada Ecaterina...1983

23 sep 00:47LocalInfracțiuni economice, depistate de polițiști

În perioada 14 – 20 septembrie a.c., polițiștii de investigare a criminalităţii economice au efectuat 42 de...756

23 sep 00:47Local18 persoane predate între România și state membre U.E.

Poliţiştii români au desfășurat, în ultima săptămână, misiuni, în state membre ale Uniunii Europene, pentru...521

23 sep 00:07LocalIndisponibilitatea Unității 1 de la Cernavodă se prelungește până marți. Prețurile spot la electricitate au ajuns la cer

Indisponibilitatea unității 1 a centralei nucleare se prelungește până marți dimineață, lucru care ține sus...1845

Politică
23 sep 00:43PoliticăCătălin Ivan şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale; ADN înseamnă alternativă la actuala clasă politică

Fostul europarlamentar social-democrat Cătălin Ivan şi-a depus, duminică, la Biroul Electoral Central, candidatura...471

23 sep 00:43PoliticăFifor: Din cauza blocajelor preşedintelui, România investeşte mai puţin, absoarbe mai puţini bani europeni

Vicepremierul Mihai Fifor a afirmat că au trecut 5 zile de la decizia Curţii Constituţionale şi 26 de zile de când...375

23 sep 00:39PoliticăViorel Cataramă nu se lasă, după ce i-a fost respinsă candidatura: intră în joc Curtea Constituțională

Preşedintele Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă anunţă că va depune contestaţie la CCR după ce Biroul...483

23 sep 00:35PoliticăLiviu Pleșoianu, anunț în creierii nopții: NU își depune candidatura pentru alegerile prezidențiale

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, care dorea să candideze independent la pezidențiale anunță că nu a reușit să...754

23 sep 00:35PoliticăElena Udrea își adună forțele: O să fie o surpriză ce voi face în continuare

Elena Udrea, fost ministru, lider de partid si candidat la prezidentiale, spune că o să fie o surpriză traseul ei...1121

23 sep 00:34PoliticăForțele pro-Guvern și alianța anti-PSD se ciocnesc pe 'ruinele' ALDE: Harta teatrului de război la moțiunea de cenzură

Parlamentarii din gruparea care susține Guvernul Viorica Dăncilă sunt oficial aproape la fel de mulți ca cei din...773

23 sep 00:34PoliticăPalaz spune că n-a aflat despre verdictul în cazul lui Băsescu; e în concediu!

Judecătorii Curții de Apel București au dat vineri un verdict prin care au confirmat rezoluția CNSAS că Traian...632

23 sep 00:33PoliticăViorica Dăncilă le răspunde celor care o critică pentru numirea unui jurnalist în fruntea PSD Cluj

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că partidul vrea să obțină rezultate...605

23 sep 00:33PoliticăViorel Ionescu, primarul din Hârșova, despre președintele executiv al Asociației Orașelor din România: AOR este apolitică, nu este SC CHIRIȚĂ SRL

Primarul din Hârșova, Viorel Ionescu, supărat pe Ionel Chiriță, despre care spune că umblă cu tertipuri pentru a...860

23 sep 00:32PoliticăMircea Diaconu și-a depus candidatura la prezidențiale: Cum a explicat absența lui Tăriceanu și a lui Ponta

Candidatul independent Mircea Diaconu şi-a depus, sâmbătă, candidatura la alegerile prezidenţiale, el afirmând la...688

Monden
23 sep 00:00MondenMunti, uriaşul de la "Chefi la cuţite", a ajuns de nerecunoscut după ce a slăbit aproape 100 de kilograme

Câştigătorul sezonului 6 Chefi la cuţite este de nerecunoscut după ce a reuşit să ajungă de la 170 de kilograme...493

23 sep 00:00MondenAlexandru Darie a fost înmormântat în lacrimile fostei soţii şi ale actorilor care l-au iubit

Durere apăsătoare şi lacrimi amare duminică la înmormântarea lui Alexandru Darie. Regizorul s-a stins din viaţă,...435

23 sep 00:00MondenPictoriţa Mariana Calfa a venit cu un cocoş la iUmor. Cheloo i-a ascultat uimit povestea

Mariana Calfa are o adevărată grădină zooligică la castelul de pe malul Lacului Fundeni, în care stă, iar vineri...272

23 sep 00:42MondenFiica lui Gigi Becali se mărită. Latifundiarul din Pipera, mândru de viitorul ginere: „E dintr-o familie avută”

Fiica cea mare a lui Gigi Becali, Teodora, face nuntă mare luna viitoare, în octombrie. La eveniment ar urma să...787

23 sep 00:00MondenCum arată fiul rebel al lui Nicholas Cage după ce a învins "demonii" alcoolului

Nicolas Cage își promovează noul film, „Running with the Devil”, iar la premiera din Los Angeles, de pe 16...389

23 sep 00:00MondenCum arată Stallone la 37 de ani de la lansarea filmului „Rambo”

Sylvester Stallone se ţine incredibil de bine la cei 73 de ani ai săi. După o carieră de 40 de ani de supererou,...313

23 sep 00:00MondenDouă poze din şedinţa foto realizată de Marilyn Monroe pentru Look Magazine, scoase la licitaţie

Casa Christie's va scoate la licitaţie la 29 octombrie, la New York, două poze din legendara şedinţă foto...245

23 sep 00:00MondenLogoul Batman, proiectat pe mai multe clădiri din lume cu ocazia aniversării a 80 de ani de la crearea personajului

Simbolul supereroului Batman a fost proiectat sâmbătă pe mai multe clădiri din lume pentru a celebra 80 de ani de la...196

23 sep 00:00MondenTaylor Swift şi-a anulat concertul din cadrul unei competiţii hipice australiene

Vedeta pop americană Taylor Swift şi-a anulat concertul programat în cadrul Melbourne Cup, o cursă hipică vizită...204

23 sep 00:00MondenPremiu de 1.300 de dolari pentru cel care vizionează, înainte de Halloween, 13 filme după Stephen King

Un concurs oferă în SUA un premiu de 1.300 dolari persoanei care va putea să vizioneze înainte de Halloween...202

Sănătate
20 sep 15:18SănătateSalam și crenvurşti de la Lidl, inclusiv Constanța, PLINI de ADITIVI ALIMENTARI!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România),...6658

16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2890

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...957

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...910

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1207

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...986

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1517

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1142

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1127

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1350