REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constănţenii au sărbătorit Unirea în Piaţa Ovidiu

Constănţenii au sărbătorit Unirea în Piaţa Ovidiu

Replica API 25 ianuarie 2017 | 08:02 237

Moment important

Moment important

Autorităţile locale au organizat o manifestaţie urmată de paradă militară marţi, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii a Principatelor Române din 1859. Prezenţi la eveniment au fost prefectul Adrian Nicolaescu, viceprimarul Costin Răsăuţeanu, prrşedintele Consiliului Judeţean Horia Marius Ţuţuianu, dar şi alţi oficiali. Evenimentul a avut loc în Piaţa Ovidiu, de la ora 11:00. În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire - Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, a fost prezent şi a deschis ceremonia de celebrare a Unirii Principatelor Române din 1859 ţinând un discurs în faţa celor prezenţi. „Aniversăm evenimentul fondator al României moderne. Trebuie să celebrăm cu mândrie Unirea. Prin propriile forţe, poporul român realizase Unirea Principatelor. Istoria ne-a demonstrat astăzi că suntem membri ai Uniunii Europene. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a declarat prefectul Adrian Nicolaescu. La eveniment au participat cu mic cu mare, de la pensionari până la copii.

„Copiii sunt cei care trebuie să iasă în faţă acum. Toţi copiii să vină aici, lângă mine. Pentru ei s-a întâmplat totul. Reuşita avea să fie de fapt după mai multe încercări, dar procesul istoric nu mai putea fi oprit. Fiecare considera că Unirea este necesară, dar doreau să o facă fiecare în felul sau. A fost nevoie ca populaţia Bucureştiului să fie în stradă şi să spună răspicat: VREM UNIREA”, a punctat Costin Scurtu, directorul Muzeului Naţional Militar din Constanţa. La finalul ceremoniei, toţi cei prezenţi în Piaţa Ovidiu au fost invitaţi să se prindă în Hora Unirii.

„Astăzi se împlinesc 158 de ani de la evenimentul istoric prin care am devenit o naţiune recunoscută în Europa, o naţiune … UNITĂ! Unirea Principatelor Române este, fără îndoială, momentul care exprimă cel mai bine esenţa noastră, ca popor. Într-un context politic dificil, prin solidaritate şi unitate, am reuşit sa ne impunem şi să devenim…o forţă! Unicitatea a constat în puterea de a alege un drum comun, de a urma aceleaşi idealuri şi de a fi solidari. Suntem obligaţi, cu toţii, să transmitem mesajul strămoşilor noştri şi generaţiilor viitoare. Numai fiind uniţi reuşim să fim independenţi şi numai fiind uniţi suntem o forţă de necontestat! Acţiunile noastre, de acum, vor reprezenta istoria de care strănepoţii noştri - TREBUIE să fie mândri! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a transmis ieri preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu.

De asemenea, cu ocazia sărbătoririi a 158 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri, Primăria Municipiului Medgidia a organizat manifestări pentru a marca importanța acestei zile istorice. Evenimentul s-a desfășurat pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor “Lucian Grigorescu”. Acesta a debutat cu un scurt moment de evocare istorică a semnificației zilei, precum și citirea ”Jurământului către țară al domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Manifestările s-au încheiat cu Hora Unirii, în cadrul căreia şi-au dat mâna oficialități locale, consilieri locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice și cetățeni ai municipiului Medgidia.

Paula SOLOMON

VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte bine pentru ca presedintele a comemorat, idiotul!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367