REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constănţenii calcă pedala, fac accidente şi fug!

Constănţenii calcă pedala, fac accidente şi fug!

Replica API 30 martie 2013 | 00:00 195

Rutiera înfiinţează un compartiment special pentru astfel de speţe

Rutiera înfiinţează un compartiment special pentru astfel de speţe

Accidentele rutiere cu autori necunoscuţi reprezintă o problemă majoră cu care se confruntă Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Ca atare, un nou compartiment este pe cale să fie înfiinţat, care se va ocupa strict de această latură, şef fiind tot Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente Rutiere Constanţa. Menţionăm că de la începutul anului curent s-au înregistrat aproximativ 25 de astfel de evenimente, în care şoferii au fugit de la locul accidentului, moment în care poliţiştii rutieri intră pe fir pentru a depista făptaşul.

O luptă contra cronometru, am putea spune, având în vedere că probele de care se pot folosi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier se pot "vapora" în orice clipă, autoturismul implicat în accident putând fi reparat la foc automat, motiv pentru care toate "forţele" ar trebui îndreptate spre această latură la momentul respectiv. Din acest punct de vedere, comisarului-şef Tudorel Dogaru, şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa, este de părere că ar trebui înfiinţat un compartiment separat, lucru care se va şi întâmpla în cel mai scurt timp. De menţionat este şi faptul că numărul accidentelor cu autori necunoscuţi a crescut simţitor, de la 3 - 4 pe an ajungându-se şi la 25. "În anul 1997 - 1998 se înregistrau cam 3 - 4 accidente cu autor necunoscut pe an, în municipiu. Ba chiar a fost un soi de botez la mine, la vreo două - trei săptămâni de când am venit în activitate, am beneficiat, cu ghilimelele de rigoare, de un accident pe Brătianu, şi acum mi-l amintesc. Nu era pe trecerea de pietoni, dar nu are importanţă, ideea este că, chiar dacă este vinovat conducătorul auto, chiar dacă nu, în ceea ce priveşte accidentul de circulaţie, el are nişte obligaţii. Fie să rămână la faţa locului, asta este cea mai mare dintre ele, şi are posibilitatea, în situaţia în care nu există altă posibilitate de transport, să ia chiar el victima şi să o transporte la cea mai apropiată unitate medicală, cu obligaţia să anunţe acolo că el este autorul, să-şi dea numele, prenumele, numărul maşinii, şi cu obligaţia de a reveni la locul producerii accidentului", a declarat, pentru "Replica", Tudorel Dogaru. Accidentele denumite "pseudo AN-uri" sunt în momentul în care conducătorul auto coboară, stă de vorbă cu victima, constată că nu are la momentul respectiv nimic, după care părăseşte locul faptei. De asemenea, potrivit comisarului - şef Dogaru, au existat şi cazuri în care victima a fugit pur şi simplu, fiind vorba, în general, de copii, care se sperie şi o iau la goană, spunând abia acasă ce s-a întâmplat. "De regulă e vorba de copii. Ei sunt speriaţi la chestiuni de genul acesta şi în loc să rămână acolo, preferă să fugă de la faţa locului. Nu reţin mari indicii vizavi de ceea ce s-a întâmplat, nici de conducătorul auto, nici de maşină, fug acasă. Acolo, peste ceva timp, dacă începe să-l doară, intervin părinţii, sună la 112, se deplasează la spital, suntem anunţaţi şi de atunci începe căutarea. Este foarte dificil în astfel de cazuri. La ceilalţi este mai uşor, pentru că-şi mai aduc aminte câte ceva", a mai spus Dogaru.

Atenţie la "plase"! Anunţaţi Poliţia chiar dacă victima spune că nu a păţit nimic

Însă, sunt şi cazuri în care victima spune că nu a păţit nimic, pleacă, dar îşi notează numărul maşinii, după care anunţă Poliţia. "În astfel de cazuri, de cele mai multe ori, şoferul nu are nici o problemă, adică are permisul în regulă, nu este băut, doar că victima a spus că nu are nimic şi a plecat. Dar, repet, chiar şi aşa, conducătorul auto are obligaţia de a anunţa Poliţia. Dacă rămâne la faţa locului şi ne anunţă, nu este nici o problemă. Dacă nu, din cauza unei lipse de comunicare, ajunge să fie urmărit penal pentru că a părăsit locul accidentului, chiar dacă nu are nici o vină, fiind aici şi vorba de traversările neregulamentare", atenţionează şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa. Motivele pentru care victimele apelează la asemenea trucuri, să le spunem aşa, sunt multe, printre care şi acela de a mai face ceva bani. Pe lângă acestea, sunt şi accidentele cu autor necunoscut clasice, unde este clar că şoferul părăseşte locul faptei pentru că nu are permis de conducere, se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau nu are autovehiculul înmatriculat. Până şi o simplă tamponare, care este soldată cu părăsirea locului faptei, îşi schimbă încadrarea, fiind declarată infracţiune. "Este cea mai gravă, potrivit codului rutier, se dă de la 2, la 7 ani de închisoare. O conducere fără permis este de la 1, la 5 ani, alcool 1 - 5 ani şi tot aşa", a menţionat Tudorel Dogaru. De asemenea, mai sunt şi sesizările false, în care o victimă spune că a fost lovită de un autoturism, când realitatea este alta. Însă, oamenii legii nu pot fi păcăliţi, aceştia dându-şi seama imediat despre ce este vorba după tipul rănilor. "Dacă vătămările corporale sunt până în 10 zile de îngrijiri medicale, ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu este considerat accident de circulaţie şi, ca atare, nu se reţine nici infracţiunea de părăsire a locului accidentului", a ţinut să specifice Dogaru.

Nu se pot consuma băuturi alcoolice nici după producerea unui accident rutier, indiferent de cantitate

Că nu se pot consuma băuturi alcoolice înainte de a te urca la volan, este un lucru cunoscut de toată lumea, însă acest lucru este valabil şi după producerea unui accident rutier. "Am avut o dată o situaţie în care un domn a crezut că şi-a rezolvat problema şi ne-a spus că a băut după ce a provocat un accident rutier. Partea frumoasă este că legea incriminează ca infracţiune consumul de băuturi alcoolice, atenţie, indiferent de cantitate. Se consideră infracţiune dacă se consumă alcool peste 0,80 alcoolemie. Dacă consumi după producerea unui accient rutier, poţi să ai şi 0,11 şi tot infracţiune va fi. Nu mai contează cantitatea pe care ai ingerat-o şi pur şi simplu că ai consumat", a declarat acesta.

Compartimentul de Soluţionare a Accidentelor cu Autori Necunoscuţi se va înfiinţa într-o lună de zile

"Din punctul meu de vedere, totul este economic, în condiţiile în care nici noi nu beneficiem de foarte multe fonduri. Nu pot să mă plâng că nu am combustibil, dar sunt maşinile cele mai folosite. Pentru că atunci când se deplasează, se face în regim de urgenţă, cu girofar, cu turarea motorului şi cam cad la un moment dat. Este vorba de implicarea multor echipaje, vehicule şi nu ştiu în ce măsură reuşim să recuperăm fondurile respective, teoretic sunt cheltuieli judiciare. Aş vrea să-mi specializez doi lucrători doar pe chestia asta. Munca la noi este ca la Judiciar. Diferenţa este de abordare. La ei, până îşi stabilesc cercul de suspecţi, ţinta, este relativ mişcare, după care e linişte, timp în care se adună probele. La noi este invers. Alertăm toate efectivele pentru că maşina implicată se repară foarte repede şi pierdem probele. Cum spuneam, vreau să specializez doi oameni, pentru că în momentul de faţă nu am nici unul. Acest compartiment se poate înfiinţa şi într-o lună de zile", a spus şeful Biroului Accidente din cadrul Poliţiei Rutiere Constanţa. Prin urmare, se va numi Compartimentul de Soluţionare a Accidentelor cu Autori Necunoscuţi, unde vor lucra doi poliţişti ce urmează a fi specializaţi în acest sens.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218