REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constănţenii care au luat credite în franci elveţieni au ieşit în stradă

Constănţenii care au luat credite în franci elveţieni au ieşit în stradă

Replica API 8 februarie 2015 | 15:16 116

Cei care au luat credite în franci elveţieni nu se lasă. Au ieşit în stradă pentru a cere Guvernului să convertească în lei creditele în valută, după ce moneda din ţara cantoanelor a urcat la un maxim istoric. Zeci de persoane s-au strâns, duminică, în faţa sediului Agenţiei BNR de pe bulevardul Mamaia, în apropierea intersecţiei cu strada Ion Raţiu.

Protestatarii au afişat bannere şi pancarte cu sloganuri precum: “BNR reglementează doar cum băncile dictează”, ”banca=cămătar legalizat de BNR şi de stat” sau ”FMI=Fondul mafiot internaţional”.

Organizatorii protestului îndeamnă debitorii să boicoteze miercuri, 11 februarie, agenţiile băncii prin plata ratelor în tranzacţii succesive de câte 1 leu, blocând astfel activitatea casieriilor băncilor pentru întreaga zi.

Protestatarii spun că nu mai au încredere în mesajele guvernatorului BNR după ce a afirmat vehement că nu a avut credit la Volksbank şi i-au cerut demisia.

"Cum s-ar spune pe româneşte, Isărescu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase", a spus unul dintre organizatori.

Clienţii doresc un act normativ prin care să aibă posibilitatea de a converti în lei creditele în valută la cursul de la momentul acordării împrumutului apreciat cu maxim 20%.

Pe de altă parte, băncile şi BNR invocă neconstituţionalitatea unei astfel de măsuri, precum şi pierderile mari cauzate instituţiilor de credit, pe care unele dintre ele nu ar putea să le suporte şi ar ajunge chiar în situaţia falimentului.

Grupul clienţilor cu credite în CHF a organizat, simultan, în Bucureşti, Craiova, Iaşi, Cluj, Constanţa şi Timişoara, mai multe mitinguri de protest prin care solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și Băncilor Comerciale convertirea în lei a creditelor în valută (CHF, EUR, USD).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218