REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Constănţenii cer intervenţia Poliţiei Locale în Cartierul Henri Coandă

Constănţenii cer intervenţia Poliţiei Locale în Cartierul Henri Coandă

Replica API 19 aprilie 2016 | 00:36 399

„Nu ne simţim în siguranţă”

„Nu ne simţim în siguranţă”

Constănţenii susţin că au ajuns la capătul puterilor, nu se mai simt în siguranţă în propriile case, aici fiind vorba mai ales de locuitorii din preajma cartierului social Henri Coandă. „Vreau ca nepoţii noştri să poată merge liniştiţi cu mijloacele de transport în comun, să alerge în spaţiile de joacă şi în faţa blocului, fără teamă. Plătim taxe, inclusiv taxe de linişte şi degeaba!”, spun oamenii. În acest sens, ei au depus o petiţie prin care solicită Consiliului Local reorganizarea Poliţiei Locale. De cealaltă parte, Primăria se confruntă cu un deficit de personal pe acest palier.

„Având în vedere nenumăratele cazuri de infracţionalitate care pun în pericol viaţa şi integritatea persoanei, avutul public şi privat, drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor, înregistrate la nivelul municipiului Constanţa, solicităm Consiliului Local al Municipiului Constanţa să reevalueze situaţia privind elementele care stau la baza bunei funcţionari a serviciilor abilitate în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, prin abordarea prioritară a ordinii şi siguranţei publice stradale.

Cu alte cuvinte, în momentul de faţă siguranţa cetăţeanului este aproape inexistentă, oraşul este plin de cerşetori în toate intersecţiile, nu există agenţi de pază sau angajaţi ai Poliţiei Locale, aşa-zişi poliţişti de proximitate care să patruleze permanent în toate cartierele municipiului. Acest serviciu este deja achitat de către cetăţeni prin taxele locale şi de către persoanele juridice înregistrate pe rază municipiului Constanţa (taxa de linişte), însă nu beneficiază de el deoarece în prezent Poliţia Locală protejează câteva instituţii publice (Primăria, Prefectura)”, se arată în petiţia care deja a fost semnată de 103 persoane.

Tot în petiţie este specificat faptul că responsabilitatea Poliţiei Locale este recunoscută de către Primăria Constanţa prin Regulamentul de Funcţionare aprobat în anul 2011, iar dintre atribuţiile Poliţiei Locale - Structura de Ordine şi Linişte Publică fac parte următoarele: menţin ordinea publică în imediată apropiere a unităţilor de învăţământ, a unităţilor sanitar publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanţa, în zonele comerciale sau de agrement, în parcuri, pieţe, cimitire, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în propietatea şi/sau administrarea municipiului Constanţa sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, stabilite prin planu de ordine şi siguranţă publică, aprobat în condiţiile legii; acţionează pentru identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supravegherea şi ocrotirea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, a persoanelor fără adăpost, şi procedează la încredinţarea acestora serviciului public de asistenţă socială în vederea soluţionării problemelor acestora, în condiţiile legii.

Poliţia Locală, lipsă acută de angajaţi! Se lucrează la remediere

„Solicităm pe această cale şi realizarea unui Plan Strategic prin care un echipaj format din minim 2 poliţişti de proximitate să patruleze permanent într-o zona delimitată printr-un maxim de populaţie de 3.000 locuitori, iar pentru cartierul Henri Coandă să fie alocat 1 echipaj dedicat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, acest cartier fiind o zona cu risc infracţional foarte ridicat”, potrivit adresei postate pe internet.

De cealaltă parte, Poliția Locală susține că se află într-un moment de impas, din pricina problemei legate de lipsa angajaților. "Noi încercăm să fim cât se poate de operativi dar avem în jur de 20 - 30 de sesizări pe zi şi este un singur lucrător care se ocupă de ele şi trebuie să se împartă în toate direcţiile. Pentru că sunt şi alte acţiuni. Vedeţi, sunt avarii RAJA, bulevardele sunt în reconstrucții, suntem solicitaţi pentru stâlpi, pentru diverse situaţii. Şi, cu cei 5 - 6 poliţişti locali pe care îi avem pe tură trebuie să ne descurcăm, unul fiind repartizat pe sesizări”, a spus un reprezentant al Poliției Locale, la mijlocul lunii martie. Însă, potrivit informațiilor noastre, deja se fac angajări și există posibilitatea ca deficitul de personal să fie redus.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369