REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constănţenii cu credite în franci elveţieni au ieşit în stradă: „Banca = cămătar legalizat de BNR şi de stat“

Constănţenii cu credite în franci elveţieni au ieşit în stradă: „Banca = cămătar legalizat de BNR şi de stat“

Replica API 9 februarie 2015 | 22:10 324

Protest la nivel naţional

Protest la nivel naţional

Clienţii băncilor care au contractat credite în franci elveţieni au ieşit, din nou, în stradă. În ciuda gerului instalat în toată ţara, în şase oraşe au fost organizate acţiuni de pichetare a instituţiilor bancare. În Capitală, aproape 5.000 de persoane au protestat din nou în Piaţa Constituţiei, în faţa unui Parlament complet ingorant la solicitările acestora. Protestatarii solicită Parlamentului şi Guvernului să convertească în lei creditele în valută, după ce moneda din ţara cantoanelor a urcat la un maxim istoric.

Zeci de persoane s-au strâns, duminică, în faţa sediului Agenţiei BNR de pe bulevardul Mamaia, în apropierea intersecţiei cu strada Ion Raţiu, din Constanţa. Organizatorul acţiunii din Constanţa, Cătălin Bejinariu, a solicitat protestatarilor să nu folosească tobe, vuvuzele etc şi să nu facă scandări, întrucât mitingul nu a primit autorizaţie. „Toate acestea din urmă pot atrage sancţionarea dumneavoastră de către organele statului!”, le-a spus acesta. Aproximativ 20 de persoane au protestat, duminică, la Constanţa. Motiv de supărare pentru cei care şi-ar fi dorit o mobilizare mai mare, precum Marian Răileanu, care susţine că rata a ajuns la 2.700 lei lunar, venitul său fiind de 3.000 lei. Protestatarii au afişat bannere şi pancarte cu sloganuri precum: “BNR reglementează doar cum băncile dictează”, „banca = cămătar legalizat de BNR şi de stat” sau „FMI = Fondul mafiot internaţional”. Constanţa se află în topul judeţelor care solicită denominarea, aproape 250 de semnături pentru petiţia formulată în acest sens, cu mult peste majoritatea judeţelor, în care s-au strâns abia câteva zeci, precum Dolj (20), Ialomiţa (43), Olt (15) sau Tulcea (31). În Bistriţa-Năsăud s-au strâns doar opt semnături, în Covasna patru şi în Caraş-Severin doar una. „Nu avem nimic din partea Parlamentului. Nu a vorbit nimeni cu noi. Încă n-am depus 100.000 de semnături, atunci vom avea drept de iniţiativă legislativă. Avem o altă petiţie, o propunere legislativă, care susţine propunerea noastră, care este depusă de mult la Parlament şi la Guvern, dar aşteptăm să avem şi restul petiţiilor, printre cea cu 100.000", ne-a spus unul dintre organizatorii din Bucureşti, Cătălin Voivozeanu.

Apel de la Timişoara: soluţia e Justiţia

Dacă politicienii nu se deranjează nici măcar să răspundă solicitărilor românilor „amanetaţi” la bănci, printre protestatarii de la Timişoara s-a regăsit şi preşedintele Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România, Anamaria Stan, care propune o soluţie: instanţele judecătoreşti. „Ori se rezolvă ceva în 15 de zile la nivel naţional prin instituţiile statului, ori dacă nu singura variantă rămâne procesul! ACCBAR va susţine cu tot ce poate şi, în maxim 15 zile, vom depune primele procese pe denominare la cursul de la data acordării creditului. După data de 15.01.2015, am invocat în cererea recomandată să fie depusă la bancă impreviziunea, văzând şi hotărârea din Timiş, vă recomand procese! Poate o să reuşim să săturăm băncile de procese şi vor înţelege cât mai repede că soluţia cea mai ieftină pentru ele este soluţionarea amiabilă cu clienţii!”, a spus Stan. Organizatorii protestului îndeamnă debitorii să boicoteze miercuri, 11 februarie, agenţiile băncii prin plata ratelor în tranzacţii succesive de câte 1 leu, blocând astfel activitatea casieriilor băncilor pentru întreaga zi, după modelul iniţiat de un client de la Timişoara.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218