REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constănţenii cumpără după buget: „Măcar să simţim că vin sărbătorile”

Constănţenii cumpără după buget: „Măcar să simţim că vin sărbătorile”

Replica API 21 decembrie 2015 | 00:00 201

V-aţi pregătit de sărbători?

V-aţi pregătit de sărbători?

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, şi toată lumea vrea să fie pregătită. Constănţenii au început să ia la rând toate rafturile marilor centre comerciale din oraş, în speranţa că vor găsi lucruri deosebite, demne de dăruit celor dragi. De asemenea, ei se aprovizionează şi cu mâncare. Mai e puţin până în Ajunul Crăciunului şi gospodinele nu vor ca sărbătorile să le ia prin surprindere.

Cozile cele mai mari sunt la jucării, carne, cozonaci şi alte tipuri de dulciuri. Întrebaţi câţi bani alocă cumpărăturilor din acest sezon, unii spun că scot mai puţini lei din buzunar faţă de anul trecut, iar alţii sunt condiţionaţi de salarii. Cu toate acestea, oamenii sunt prezenţi în fiecare zi la marile magazine, gândindu-se la ce mai e nevoie pentru a se face simţită prezenţa sărbătorilor în casele lor.

Am discutat cu câţiva constănţeni despre lista lor de cumpărături şi banii pe care au planificat să-i cheltuie de sărbători. Majoritatea caută jucării şi haine pentru copii şi nepoţi, iar pentru acest lucu sunt persoane care scot şi sume frumoase din buzunar: „Caut jucării pentru 4 copii între 5 şi 7 ani. Am disponibili între 400 şi 500 de lei. Iar de mâncare nu am cumpărat nimic pentru că plec de acasă de sărbători”. Cei care nu au excursii planificate de Crăciun sau Revelion se pregătesc din timp pentru organizarea lor în sânul familiei:

„Mi-am cumpărat deja carne. Am luat ceafă şi cârnaţi. Am luat de toate. Totuşi, anul acesta dau mai puţini bani ca anul trecut. Îi mai caut nepotului de 5 ani ceva de îmbrăcat. Jucării nu prea îi cumpăr, de asta se ocupă părinţii”. Deşi bugetul este limitat, mai sunt şi persoane optimiste care nu se lasă înfrânte de limitele materiale şi merg la cumpărături în pofida barierelor financiare: „Mă uit la de toate: la cadouri pentru copii, nepoţei. La jucării m-am uitat, dar am constatat că nu ştiu să le aleg. Caut şi hăinuţe, dar încă nu le-am găsit. Nu pot să zic exact câţi bani alocăm cumpărăturilor. Depinde şi de buget. Dar trebuie cât de cât să luăm ceva. Să simţim şi noi că vin sărbătorile”.

Raioanele de jucării sunt pline cu fel de fel de maşinuţe pentru băieţi şi clasicii bebeluşi în mărime naturală cu care fetiţele se joacă „de-a mama”. Un raion întreg este ocupat numai de cutii cu piese de construit diverse vehicule de teren sau de luptă. Există şi lego-uri pentru fete. Nelipsite sunt şi clasicele pluşuri care au preţuri variate. Cele care sunt inspirate din desenele animate sunt, evident, mai scumpe, preţul lor ridicându-se undeva la 119 lei, iar celea simple, de mărime mai mică, au totuşi un preţ rezonabil.

De exemplu, un elefant de pluş costă într-un cunoscut centru comercial 20 de lei. În ceea ce priveşte produsele şi preparatele din carne, la un centru comercial de la ieşire din Constanţa 1 kg de carne tocată de porc costă 9,5 lei, cârnaţii groşi de casă sunt 9,99 lei kg, iar dacă mergem la alte sortimente preţurile cresc considerabil. De exemplu, ceafa de porc cu os este 14,90 lei kg, fleica este 12,90, iar ceafa fără os 18,90 pe kg. De pe masa de Crăciun cozonacul este nelipsit, aşa că şi la aceste raioane lumea cântăreşte preţurile şi compară diverse mărci.

Dacă sunteţi amatori de delicatese italieneşti trebuie să ştiţi că acestea vă pot „fura” din buzunare 22,10 lei sau chiar 46,29 de lei. Pe de altă parte, mai sunt şi cozonacii simpli cu cacao şi rahat produşi chiar în supermarket care sunt mult mai ieftini. Aceştia costă între 3,90 şi 5,50 lei. Nici raionul de vinuri nu rămâne „necolindat”. Aici se perindă, ce-i drept, mai mult reprezentanţii sexului masculin care au, să zicem, ochiul format pentru băuturi alcoolice, în timp ce doamnele au afinităţi pentru jucării şi haine.

Dacă nu vreţi să treacă o masă festivă fără un păhărel de vin, trebuie să vă alocaţi timp special pentru alegerea acestuia întrucât veţi găsi o gamă foarte largă. Cele mai cunoscute şi simple gusturi nu costă mai mult de 17 lei. Însă dacă sunteţi în căutare de ceva de calitate, aflaţi că se găsesc şi vinuri rafinate care sunt, bineînţeles, mult mai scumpe. Dacă 1,5 l de Cotnari costă 9,50, un Chardonnay este în jur de 40 de lei, iar un Pinot Noir vă poate ajunge până la 58 de lei.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614