REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Constănţenii, disperaţi să-şi schimbe permisele auto, să scape de examenul medical

Constănţenii, disperaţi să-şi schimbe permisele auto, să scape de examenul medical

Replica API 8 ianuarie 2013 | 00:00 270

Cum s-a modificat Codul Rutier

Cum s-a modificat Codul Rutier

Cozi interminabile la Constanţa! Oamenii au ales să stea cu orele la cozi pentru a-şi schimba permisul de conducere, în ideea de a le mai lungi perioada de valabilitate şi de a scăpa de noua legislaţie, ce impune examen medical obligatoriu, dar şi o valabilitate mai mică pentru şoferii profesionişti. Ca atare, în goana de a mai câştiga ceva timp, constănţenii au ales să dea bătăi de cap angajaţilor din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor Constanţa, care au menţionat că au schimbat şi permise ce mai aveau o valabilitate de 9 ani.

Constănţenii au dat buluc la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor, formând cozi interminabile. Potrivit acestora, scopul este unul singur, şi anume acela de a scăpa, pentru o perioadă, de noua legislaţie rutieră, ce va intra în vigoare odată cu 19 ianuarie a.c.. Mai exact, forma şi conţinutul permisului de conducere vor fi modificate astfel încât documentul să corespundă modelului european, la mijloc fiind vorba şi de valabilitatea acestuia, dar şi de modul de eliberare, pe baza unei fişe medicale, lucru neîntâlnit până acum. "Începând cu 19 ianuarie o nouă legislaţie va intra în vigoare. Ne raliem şi noi la o directivă europeană, care avea ca termen de aplicare anul 2013. În plus, permisele de conducere, începând cu această dată, se vor preschimba numai pe baza unei fişe medicale. Vor fi eliberate pentru categoria A, B şi ce derivă din acestea, pe o durată de 10 ani. Pentru celelalte categorii, C, D, şi ce derivă din acestea, care implică, practic, activitatea de şofer profesionist, durata valabilităţii va fi numai de 5 ani", a declarat, pentru "Replica", Romeo Tecău, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor Constanţa. Mai mult, permisele eliberate după data de 19 ianuarie, ca urmare a deteriorării sau pierderii, nu se mai eliberează pe 10 ani, ci pe perioada rămasă până la expirarea valabilităţii. Însă, chiar dacă vechile permise de conducere rămân pe poziţii până la expirarea perioadei lor de valabilitate, şoferii nefiind nevoiţi să le schimbe până la acea dată, totuşi, constănţenii au ales să bată fierul cât e cald, spun ei, pentru a scăpa de noile reguli. "Cei care au permise valabile nu sunt obligaţi să le schimbe. Însă, spre surprinderea noastră, oamenii au dat năvală. Vin să-şi schimbe permisul şi cei care au o valabilitate de 9 ani...", a mai spus Romeo Tecău. În plus, lăsând zarva şi disperarea şoferilor de a face un control medical la termen, trebuie să menţionăm că, tot de pe 19 ianuarie, scuterele vor fi conduse numai cu permis, obţinut în urma unui examen. "Noutăţi sunt şi în ceea ce priveşte categoriile permisului de conducere. Se introduce AM, pentru mopede, care, până acum, puteau fi conduse pe baza unei adeverinţe că s-a făcut un curs. Însă, cei care deţin orice altă categorie a permisului de conducere, nu sunt obligaţi să dea examen pentru aceasta. De asemenea, categoriile A1 şi B1 se vor introduce de la vârsta de 16 ani. B1 este pentru autoturismele care au o greutate până în 500 de kilograme, puţine în uz. Spre exemplu, anul trecut am avut vreo 16 candidaţi ce au obţinut permisul de conducere pentru această categorie", a menţionat şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Autovehiculelor Constanţa. Într-un cuvânt, motivul aglomeraţiei este legat de examenul medical, ce va deveni obligatoriu de pe 19 ianuarie, la schimbarea permisului auto. Taxele vor rămâne aceleaşi, adică 68 de lei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369