REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constănţenii, loviţi de boala diareică acută: 57 de cazuri internate

Constănţenii, loviţi de boala diareică acută: 57 de cazuri internate

Replica API 18 iulie 2013 | 00:00 116

Mâncare alterată şi mâini murdare

Mâncare alterată şi mâini murdare

Atenţie, constănţeni! BDA, desprinsă din patologia de vară, ne vine de hac. Este vorba de Boala Diareică Acută, cu care se confruntă tot mai multe persoane pe timp de vară. La Spitalul de Boli Infecţioase au fost diagnosticate nu mai puţin de 79 de persoane, dintre care 57 au necesitat internare, în numai o săptămână. Greţuri, vărsături, scaune moi, acestea sunt simptomele pe care le acuză tot mai mulţi constănţeni. Despre cauzele bolii şi prevenirea ei au vorbit, pentru "Replica", medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

Vi s-a întâmplat să aveţi greţuri, vărsături şi scaune moi, dar nu ştiţi care este cauza? Acestea sunt simptomele pe care le-au acuzat mai multe persoane, care au declarat, pentru "Replica", faptul că au trecut prin zile de coşmar. "Am avut vărsături toată noaptea. Nu am putut nici să dorm, efectiv am vărsat şi m-am simţit foarte rău. Nu ştiu de la ce poate fi, m-am gândit la mâncare, dar tot nu pot să-mi dau seama", a spus o femeie. Chiar dacă pare un caz neelucidat, medicii constănţeni au confirmat că este vorba de patologia de vară, Boala Diareică Acută, cazuri cu care se confruntă la ora actuală. "Este vorba de patologia de vară. Avem multe astfel de cazuri, chiar şi internări. Ne confruntăm în fiecare vară cu aşa ceva, însă deocamdată putem spune că stăm ceva mai bine faţă de alţi ani", au declarat medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. De unde porneşte această patologie de vară şi prin ce se manifestă, sunt întrebările la care au răspuns cadrele medicale. Principala cauză este alimentaţia. Obiceiul oamenilor este acela de a consuma mezeluri. Scoate o bucată din frgider, mănâncă şi apoi o duce la loc. Greşit! - atrag atenţia medicii. "Chiar dacă este ţinută la temperatura camerei şi 5 minute, din pricina căldurii specifice anotimpului, mâncarea se alterează. Poate că la gust nu se simte, dar organismul imediat reacţionează. De asemenea, de vină sunt şi produsele lactate, cumpărate din comerţ, care, de multe ori, nu sunt ţinute la rece, sau până să fie băgate la frigider, sunt depozitate la temperatura camerei", au completat cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase. De recomandat este să consumăm alimente cât mai proaspete, fructe, legume, şi să evităm grăsimile. În ceea ce priveşte carnea, mezelurile, de preferat este să scoatem din frigider exact cât consumăm la o masă şi să nu ne plimbăm prea mult timp cu alimentele în şacoşă. Un alt element îl reprezintă şi igiena personală sau a obiectelor din jurul nostru.

Căldura ajută la dezvoltarea microbilor, pacienţii ajung la Boli Infecţioase

Primăvara şi vara, în perioada caldă a anotimpului, se creează condiţii de dezvoltare a microbilor de răspândire a bolilor diareice acute. Perioada de incubaţie la diferite boli diareice acute, poate varia de la 30 minute până la 3-7 zile. Principalele cauze de dezvoltare a maladiilor diareice acute sunt nerespectarea igienei personale, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice la timp, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare, neaprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei. Răspândirea maladiilor diareice acute se provoacă cu apă contaminată. Anual se înregistrează izbucniri epidemice de boli diareice acute cauzate de nerespectarea igienei de prelucrare şi păstrare a produselor alimentare. Menţionăm că în perioada 1 - 7 iulie 2013, la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, au fost consultaţi un număr de 200 pacienţi, din care au fost internaţi 128 pacienţi, reprezentând 64%. S-au diagnosticat 79 cazuri BDA (boală diareică acută), dintre care 57 cazuri BDA au fost internate, reprezentând 72,152%.

Ce trebuie să facem pentru a nu ne îmbolnăvi

Pentru a evita astfel de neplăceri, este recomandată folosirea apei potabile din surse sigure, spălarea fructelor şi legumelor, evitarea scăldatului şi pescuitului în zonele inundate, spălarea mâinilor cu săpun înainte de luarea mesei, înainte de prelucrarea bucatelor, spălarea şi dezinfectarea tuturor suprafeţelor şi veselei utilizate la prepararea bucatelor, protecţia bucătăriilor şi zonelor de gătit împotriva insectelor, rozătoarelor, animalelor. De asemenea, separaţi carnea crudă şi peştele de celelalte alimente, nu procuraţi producte uşor alterabile, precum lactate, carne, peşte, sau produse patiserie, de la realizatorii particulari din străzi şi pieţe neautorizate. Procurarea produselor alimentare proaspete să fie făcută numai din locuri sigure, unde e permisă vânzarea, verificarea termenului de valabilitate. Nu păstraţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60 grade Celsius. Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de 5 grade Celsius. Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider şi nu consumaţi produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614