REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constănţenii nu s-au înghesuit să îşi mute factura de curent la unul din marii operatori de Internet din România

Constănţenii nu s-au înghesuit să îşi mute factura de curent la unul din marii operatori de Internet din România

Replica API 12 decembrie 2016 | 00:00 345

Tot la ENEL

Tot la ENEL

Alternativa care a făcut furori la lansarea de acum aproximativ un an de zile, pentru care se ofera posibilitatea să îți schimbi furnizorul de energie electrică către unul dintre cei mai mari operatori de Internet, cablu și telefonie din România – RDS/RCS, nu a avut explozia așteptată. Digi Energy a apărut în vara lui 2015, iar consumatorii casnici puteau să își mute factura de curent pentru a le fi mai accesibilă.

Diferența la preț nu este sesizabilă, prețurile fiind diferite doar dacă transferul către Digi Energy se face de către un abonat RDS/RCS. Astfel, furnizorul local din Constanța are un preț de 0.1747 lei/kW, conform tarifelor reglementate stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, pe când un abonament clasic pentru consumatorul casnic, care nu are nici un alt abonament la operatorul de Internet este de 0.165 lei/kW, fără TVA. Calculatoarele de tarife de pe site-urile celor doi furnizori, ENEL și Digi Energy avem următoarele prețuri la un consum de 100 de kW pe lună.

Prețul achitat la ENEL cu tot cu TVA este de 56.71 RON, cu tot cu taxă TV, pe când la Digi Energy este de 54.1, cu tot cu TVA, fără taxa TV inclusă în preț. Abonații RDS au reducere dacă își fac abonament și la furnizorul de energie propriu, astfel, clienții Digi la serviciile de televiziune prin cablu Digi TV și/sau internet fix vor plătio 0.155 lei/kW, fără TVA, iar pensionarii abonați vor plăti 0.145 lei/kW, fără TVA. La aceste tarife, se vor adpuga tarifele de distribuție și tariful pentru servicii de sistem, iar separat în factură se vor găsi costul pentru achiziționarea certificatelor verzi, taxa pentru cogenerare de înaltă eficiență, acciza și TVA. Astfel, diferențele nu prea există, consumatorii plătind aproximativ aceeași sumă de bani, în final. Factura la Digi Energy va fi primită lunar, față de două luni cum se emite la ENEL, în mod obișnuit.

Constănțenii nu au simțit diferența la buzunare

Abonații care au hotărât să treacă la noul furnizor de energie nu au simțit diferențe la facturi, iar unii s-au plâns că au plătit puțin mai mult decât înainte. Mai mult, în momentul în care au semnat contractul, au aflat că, de fapt, curentul vine tot prin Enel Dobrogea, doar că plătesc la RDS. Oamenii nu se simt deranjați de acest aspect, pentru că le este mult mai ușor să plătească facturile odată cu abonamentele la Internet, dar se așteptau la un alt furnizor.

„Când am făcut abonamentul, primul avantaj pe care l-am văzut a fost că voi plăti lunar factura, odată cu cea de Internet și Televiziune. Acest aspect m-a bucurat mai ales că nu trebuia să alerg cu 100 de hârtii peste tot. În schimb, când mi-a venit prima factură, nu am sesizat diferența, căci înainte plăteam la 2 luni, iar calculul estimativ pe care l-am făcut la jumătate, nu părea să fie diferență, dar dacă stau să calculez fiecare taxă în parte, plătesc la o lună de zile cu vreo 5-10 lei mai mult decât înainte, dar, în fine, am casa mare și consum și mult. Pentru cinevare care consumă 100 de kW pe lună, diferența este mult mai mică”, a declarat Andrei M. pentru „Replica”.

„Nu văd nicio diferență, doar că plătesc lunar. Probabil de asta nu a avut explozia pe care au așteptat-o. A fost o campanie intensă de promovare toamna trecută, atunci când am auzit prima oară, dar abia în primăvară mi-am modificat abonamentul. Deranjant e că semnezi o groază de hârtii și cam atât. Plătești tot atât.”, a spus Georgiana D. Totuși, oamenii sunt destul de reticienți să își schimbe furnizorul. „Nu m-aș muta la ei. Nu am nimic cu ei, dar dacă se scumpesc brusc? Am asigurarea că la ENEL nu sunt riscuri de modificări tarifare bruște. La RDS prelungesc contractele, etc. Nu mă încred în ei.”, a punctat Cristina A.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102