REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Constănțenii nu se învață minte! Sună la 112 și merg la Urgență chiar și pentru mici dureri

Constănțenii nu se învață minte! Sună la 112 și merg la Urgență chiar și pentru mici dureri

Replica API 29 ianuarie 2020 | 13:14 549

Constănțenii nu se învață niciodată să apeleze mai întâi la medicul de familie și doar prin recomandarea acestuia sau, dacă nu ține de competența lui, să meargă în Urgențele spitalelor constănțene. În acest caz, majoritatea solicită serviciile de ambulanță sau merg direct la unitățile spitalicești pentru cazuri minore, ca o durere de burtă sau o durere de cap superficială.

Cazurile de supraaglomerare în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța sunt foarte frecvente, iar constănțenii sunt gata imediat să acuze faptul că se stă cu orele în sala de așteptare, dând vina pe cadrele medicale.

De o supraaglomerare se poate vorbi și în cazul Serviciului Județean de Ambulanță, unde, apar destul de frecvent apeluri pentru probleme minore. Medicii de pe ambulanță sunt solicitați uneori pentru situații precum dureri menstruale, o mică tăietură sau multe alte situații de genul. „Da, au mai fost cazuri în care am fost solicitați să intervenim pentru astfel de situații însă sunt extrem de rare. Pe această cale, facem un apel către constănțeni să consulte mai întâi medicul de familie sau policlinicile și să lase urgența pentru urgențe deoarece sunt cazuri în care poate noi suntem chemați la un incident de genul acesta, minor, și, în același timp, cineva așteaptă ambulanța, suferind de o boală cronică, sau pentru un accident soldat cu victime, sau ceva mult mai grav de atât” a transmis medicul Diana Claudia Tatarici, din cadrul SAJ.

Cetățenii au impresia că medicii stau degeaba și nu vor să ajute bolnavii, însă situația nu este deloc așa! În același timp, pentru a evita aglomerația ce se formează în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, medicii îi roagă pe cetățeni să se adreseze mai întâi medicului de familie pentru a evita neplăcerile de a aștepta cu orele în UPU. Trebuie să amintim faptul că în Ambulatoriul spitalului cazurile sunt luate după gravitatea situației, în primul rând, iar un consult poate dura mai mult din pricina duratei mai lungi de interpretare a analizelor sau a investigațiilor radiologice sau tomografice. Situația din cadrul SCJU, conform reprezentanților instituției, din acest weekend a fost următoarea: de vineri dimineață de la ora 07.00 și până luni, 27 ianuarie, la ora 07.00, în UPU au fost investigați nu mai puțin de 1290 pacienți. Dintre aceștia doar 268 au rămas internați, restul fiind cazuri de medic de familie. Astfel, pe codul roșu au fost preluați imediat 20 de pacienți, pe codul galben au fost 98 de pacienți, iar pe codul verde – 1096 de pacienți, codul albastru cu 48 pacienți și codul alb cu 28 pacienți.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tigani fac asta ei merg la urgente umplu urgentele pt nimic nemernici
2
1
Pacientii or fi luat exemplu de la senatorul ala de la PSD Suceava care a luat elicopterul SMURD ca se stricase la stomac!
4
0
Sa imi dau demisia ptr ce agramatule dupa ora se vede ca lucrezi tot in saj de ora 6 fiind pisamas pe tine tie frica sa recunosti. E normal cand te angajezi pe pile si nici sa scrii corect nu stii faci pizda mare prin comentarii o sa te duci in pl si tu o data ce cade Badescu cu toata sloata lui de incompetenti
2
3
Nu mergeti la urgenta ca muriti cu zile, asteptand sa va consulte un medic.
3
2
La salariile uriase pe care le luati ,ce ati vrea , sa stati sa spargeti seminte ? Schimbati - va meseria sau stati acasa daca nu face- ti fata meseriei !
5
4
sint prsti si nesi.dar tebati acolo cu toata tiganimea care n.a dat si nu va da un leu lasanatate,fata de noi care lasam juma de salariu pe taxe! sper sa ia cite o gripa de la aia bolnavi,ca sa aiba de ce sa.i doare capul pe bune!
3
2
De ce nu iti dai domne demisia si sa te angajezi in alta parte?sau sa dai examen de rezidentiat si sa iei medicina de urgenta?daca tot ai constatat atatea neregul.
3
2
112 functioneaza, e clar! Ca peste tot in lume, sunt si idioti care abuzeaza de acest serviciu, cum sunt si f multi cei care se prezinta la Urgenta pt fleacuri. Batranii nu vor renunta la aceste meteahna nici sa-i bati, cum stau, de altfel,la coada pt orice, desi marfa-i destula.Chestie de mentalitate! Problema este cu cei care nu platesc asig de sanatate si tiganimea, pt ca la Urgenta totu-i gratis. Trebuie aplicate amenzi mari celor care abuzeaza de aceste servicii. Cat despre spatiu, asta e, nu " dospeste"! Personalul insa, trebuie suplimentat si...mai educat!
9
1
Tot voi, presa, i-ati invatat sa sune la 112 pentru orice. Acum sistemul e blocat de non-urgente. In Constanta se suna pentru orice. De la febra, varsaturi si dureri de burta, la ameteli si stari nervoase. Urgenta nu depaseste 15 la suta din totalul solicitarilor. Asta e realitatea. Mor oameni din cauza nesimtitilor.
17
3
De ce nu spunem si care sunt probleme in SAJ CT doamna Tatarici sa incepem cu managerul care nu face nimic ptr unitate dar pe langa faptul ca a angajat o si pe sotia lui in unitate si garzi la coordonare doar in weekend pe dublu el trimite pe cine vrea cu transferuri in tara, sau cand vine lumea si ii face reclamatie lui Balanescu si lui Ioan Sorin hartiile ajung la el si apoi dispar fara raspuns. Unde mai punem ca Balanescu desi injura la caz ca la usa cortului e pus in comisia de disciplina. Cand dracu scapam de personalul acesta sa vina cineva competent. NE MANANCA SOBOLANII
13
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102