REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constănţenii, panicaţi de apariţia virozelor: „Cred că de o lună mă simt rău”

Constănţenii, panicaţi de apariţia virozelor: „Cred că de o lună mă simt rău”

Replica API 1 decembrie 2015 | 00:37 170

Medicii ne liniştesc: „Sunt mai multe virusuri, nu e nimic ieşit din comun”

Medicii ne liniştesc: „Sunt mai multe virusuri, nu e nimic ieşit din comun”

Tot mai mulţi constănţeni se plâng, în această perioadă, că au răcit şi simptomele nu le trec de câteva săptămâni bune. Unii dintre ei acuză o stare generală proastă, de epuizare, dureri musculare şi lipsa poftei de mâncare. Însă, chiar dacă oamenii s-au panicat, medicii susţin că nu este vorba despre nimic grav, ci doar despre banalele viroze respiratorii, dar care sunt provocate de peste 200 de tipuri diferite de virusuri. Astfel, putem trece dintr-unul în altul şi boala se poate prelungi.

Virozele respiratorii sunt provocate de peste 200 de tipuri de virusuri şi nu există nici un fel de tratament etiologic al afecţiunii. Simptomele includ tuse, rinoree, congestie nazală şi durere sau iritaţie în zona gâtului. Câteodată, acestea sunt însoţite de durere musculară (mialgie), senzaţie de oboseală, cefalee (durere de cap) şi scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse şi dureri musculare procentul este de aproape 50%.

La adulţi, febra în general nu este prezentă, iar tusea este una uşoară. Culoarea sputei sau secreţiei nazale poate varia de la incoloră spre galben sau verde şi nu indică etiologia agentului responsabil de infecţie. Cu astfel de simptome s-au trezit şi constănţenii, care au intrat deja în panică întrucât sunt prezente chiar de câteva săptămâni. „Cred că se face o lună de când pot spune că sunt bolnav. La început am avut o stare de rău, de epuizare fizică, mi-a curs puţin nasul şi apoi parcă mă simţeam mai bine. Dar după o zi iar mi-a fost rău şi parcă din ce în ce mai rău. Îmi trece puţin şi apoi starea de rău revine. Şi aşa de câteva săptămâni”, a spus un constănţean. Însă, cadrele medicale susţin că nu este nimic grav! „Nu este nimic ieşit din comun, sunt virozele acestea uşoare.

Partea proastă cu virozele este că sunt mai multe virusuri, sunt cu durată foarte scurtă şi nu dau imunitate unul pentru celălalt, ceea ce înseamnă că poţi să treci dintr-unul în altul. Spre exemplu, din adenoviroză poţi trece în Coxsackie şi tot aşa, iar boala în sine se poate întinde pe mai mult timp. De asemenea, se poate ajunge şi la decompensarea afecţiunilor vechi. Cum ar fi sinuzita. Dacă ea există, vor apărea şi astfel de simptome, le decompensează”, a declarat, pentru „Replica”, un medic din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.

Potrivit cadrelor medicale, pacienţii trebuie să aibă foarte mare grijă de ei în această perioadă, să se hrănească şi hidrateze corespunzător dar ceea ce este esenţial: să evite aglomeraţiile. În plus, precizăm că tratamentul nu este unul definit, ci simptomatic. Însă, trebuie să cunoaştem că viroza respiratorie este o infecţie a căilor respiratorii superioare. Agentul patogen cel mai des incriminat este rinovirusul (30-80%), un tip de picornavirus ce conţine 99 de serotipuri cunoscute.

Alte tipuri implicate pot fi: coronavirusul, adenovirusul, parainfluenza (virusurile paragripale), virusul sinciţial respirator (VSR), enterovirusurile (altele decât rinovirusurile) şi metapneumovirusul uman. Adesea, este prezent mai mult decât un singur virus. În total, peste două sute de tipuri diferite de virusuri sunt asociate cu răcelile. Cauzele ar putea fi determinate de schimbările induse de frig asupra sistemului respirator, nivelul scăzut de umiditate care creşte gradul de transmitere virală. De asemenea, ar putea fi şi din cauza factorilor sociali, prin persoanele care petrec mai mult timp într-o încăpere lângă o persoană infectată, dar şi sistemul imunitar scăzut, care poate fi determinat inclusiv de privarea de somn, stres sau supărări.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108