REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Constănţenii refuză în continuare să consolideze clădirile cu RISC SEISMIC

Constănţenii refuză în continuare să consolideze clădirile cu RISC SEISMIC

Replica API 9 iunie 2016 | 00:17 190

Deşi locatarii primesc ajutor de la stat,

Deşi locatarii primesc ajutor de la stat,

În noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice proprietarilor de clădiri cu risc seismic să desfăşoare orice fel de activitate culturală, comercială sau sportivă în incinta acestora. Şi în Constanţa au existat astfel de clădiri, ale căror proprietari au fost somaţi să le realibiliteze, iar până au realizat acest lucru, le-a fost întreruptă activitatea. Anul acesta, în luna februarie, a fost lansat un nou proiect de lege privind clădirile cu risc seismic din România, potrivit căruia proprietarii vor primi ajutor gratuit din partea statului, pentru a se ocupa de lucrările de restaurare a imobilelor. Cu toate acestea, Ştefan Taran, şeful Inspectoratului pentru Protecţie Civilă din Constanţa, spune că oamenii refuză să facă acest lucru, deşi au fost somaţi de mai multe ori în acest sens. Totuşi, trebuie precizat că în multe cazuri e vorba de oameni bătrâni, care nu au posibilităţi financiare şi nu sunt interesaţi de acest aspect.

În luna noiembrie a anului curent, Klau Iohannis a promulgat legea care interzice proprietarilor de clădiri cu risc seismic să desfășoare activități eonomice, sportive sau culturale în incinta lor. Legea modifică Ordonanţa Guvernului 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a fost iniţiată de senatorii PSD Darius Vâlcov şi Mihai Fifor în anul 2014. La început legea prevedea doar sancţiuni pentru operatorii care nu grăbesc lucrările de consolidare, dar după ce a fost depus un amendament în Senat, a fost introdusă şi interdicţia respectivă. Astfel, legea prevede ”interzicerea organizării şi desfăşurării de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţile care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”. O altă schimbare anunțată în ceea ce privește clădirile cu bulină este faptul că ar putea fi restaurate gratuit de către proprietari, cu bani de la stat, fondurile urmând să vină din Fondul pentru Clădirile cu Risc Seismic Iminent ce ar urma să fie constituit la nivelul Guvernului. Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PNL, Ovidiu Raețchi. Dacă proprietarii nu vor dori consolidarea, primăriile ar putea chiar să evacueze locatarii și să-i mute în imobile puse la dispoziție de administrațiile locale. „Sunt și multe clădiri ale unităților de învățământ care au risc seismic, dar nu vrem să alarmăm populația. Noi am avut 6 clădiri cu bulină roșie. Acum avem numai 5 în care, după noua lege care a aapărut, nu ai voie să desfășori activități culturale, sportive, comerciale ș.a.m.d. Am avut un singur caz pe Ștefan cel Mare unde proprietarul și-a consolidat clădirea și i-am dat drumul să funcționeze. Restul sunt clădiri în care locuiește lumea, dar locatarii nu doresc să facă consolidare. Dacă nu vor toți, nu se poate face. Dacă se va adopta noul proiect de lege, dacă sunt 50 plus unu oameni din clădire dornici să facă lucrări, atunci sunt și ceilalți obligați, iar noi putem să intervenim mai ușor”, a declarat pentru ”Replica” Ștefan Taran, șeful Inspectoratului de Protecție Civilă din Constanța.

El spune că deși statul se ocupă de cheltuielile a tot ce înseamnă expertiză și proiectare, ba chiar le oferă un împrumut pe 25 de ani, fără dobândă, oamenii tot nu sunt interesați să se implice în consolidarea clădirilor în care locuiesc de atât de mult timp. Însă în cele mai multe cazuri e vorba despre oameni bătrâni, fără posibilități financiare, care nu mai sunt interesați în reabilitarea clădirilor în care locuiesc, indiferent de stadiul avansat de degradare al acestora: ”Statul oricum le dă bani de expertiză, proiectare în vederea consolidării și un împrumut pe 25 de ani, cu banii statului, cu care să se poată realiza construcțiile, fără dobânzi, fără nimic. Problema este că oamenii nu vor să facă acest lucru. Noi i-am tot înștiințat pe cei în cauză. Îi știm cu nume și tot. În general sunt oameni bătrâni care nu sunt interesați să mai bage bani în aceste clădire. Au posibilități mici financiare. Aici e problema”, a adăugat Taran. Potrivit informațiilor lui, momentan în Constanța sunt 122 de clăridi cu risc seismic, dintre care numai 5 prezintă gradul I, iar celelalte încă rezistă, cu chiu cu vai.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218