REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Constănţenii trec la anvelopele de iarnă pentru a nu fi luaţi prin surprindere de vremea rea!

Constănţenii trec la anvelopele de iarnă pentru a nu fi luaţi prin surprindere de vremea rea!

Replica API 19 octombrie 2015 | 00:00 169

Când sunt obligatorii şi ce amenzi rişti

Când sunt obligatorii şi ce amenzi rişti

Chiar dacă suntem abia la mijlocul lunii octombrie, constănţenii deja au luat în calcul să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă. Prin urmare, atât centrele comerciale, magazinele de specialitate, inclusiv cele online sau chiar cele ce comercializează anvelope second hand se pot bucura de o creştere semnificativă a vânzărilor. Totodată, dacă aveţi în plan să plecaţi la munte, anvelopele de iarnă nu ar trebui să lipsească. În caz contrar, riscaţi să scoateţi din buzunar sume cuprinse între 945 şi 2.100 de lei.

Preţurile anvelopelor de iarnă diferă în funcţie de firma producătoare, modelul maşinii, cât şi de mărime. Astfel, spre exemplu, la o Dacie Logan, o anvelopă poate costa şi 170 de lei (Riken-Made By Michelin Snowtime B2 185/65 R15 88T) dar şi 360 lei (MICHELIN Alpin A3 iarnă 185/70 R14 88T). La fel şi în cazul unui Volkswagen Passat, unde preţurile pot fi şi de 160 de lei (Taurus-Made By Michelin 601 iarnă 165/70 R14 81T), dar şi 1.100 de lei (DUNLOP SP Winter Sport 3D iarnă 235/45 R17 94H) etc. Prin urmare, cum primii fulgi de nea au căzut deja în zonele muntoase, oamenii au început să ia în calcul achiziţionarea. Însă, cei mai mulţi se gândesc şi la faptul că, peste o lună de zile, preţurile riscă să “explodeze”.

Lipsă de clienţi nu duc nici societăţile care comercializează anvelope second hand, aici preţurile fiind vizibil mai mici, dar, totodată, şi calitatea este îndoielnică. Astfel, ajungem şi la faptul că legislaţia rutieră în vigoare prevede că pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Dar, mare atenţie!, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”.

“Precizăm că, în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, potrivit Poliţiei Române. Dacă sunteţi prinşi pe “picior greşit”, riscaţi să scoateţi din buzunar între 945 şi 2.100 de lei, fiind vorba despre 9 - 20 de puncte-amendă. De asemenea, poliţiştii rutieri au dreptul de a ridica şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare.

Recomandările Poliţiei Române

Oamenii legii recomandă să vă informaţi asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. “Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire.

Verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţiile de climatizare funcţionează corespunzător. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă. Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

De asemenea, este bine vă aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri. Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă sau de deszăpezirii, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă”, potrivit IGPR.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218